Ga naar de inhoud

Kerken en museums in Boedapest

Boedapest is een heerlijke stad om doorheen te slenteren. Zeker als je een beetje geïnteresseerd bent in cultuur en architectuur. Overal kom je mooie, oude gebouwen tegen. Hieronder een lijstje van de museums en kerken die ik bezocht tijdens mijn bezoek aan Boedapest.

Matthias kerk

De Matthias kerk is één van de belangrijkste kerken van Boedapest en vind je aan de kant van Boeda. De kerk werd in 1255 gebouwd en is gedurende de jaren meerdere keren gerenoveerd en omgebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg de kerk zijn laatste facelift van architect Frigyes Schulek (ook verantwoordelijk voor het vissersbastion).Boedapest Matthiaskerk blank

De kerk heeft gotische invloeden en kleurig versierde dakpannen die glinsteren in de zon. Vind je de kerk van de buitenkant al prachtig? Dan moet je zeker ook even binnen kijken. Vergeet niet je schouders te bedekken! Boedapest MatthiaskerkBoedapest Matthiaskerk Boedapest Matthiaskerk
Prinses Sissi
Boedapest Matthiaskerk

Maria Magdalena kerk

Van de Maria Magdalena kerk is helaas niet zoveel meer over. De kerk werd rond 1200 gebouwd en in 1500 omgebouwd tot moskee. Eind zeventiende eeuw werd het gebouw weer omgetoverd tot kerk in barokke stijl. Het einde naderde in 1945 toen het rode leger de stad binnen trad. De kerk werd toen zo beschadigt dat alleen een raampartij overbleef. Men heeft nog de moeite genomen om de toren op te bouwen maar daar is het dan ook bij gebleven. Voor een klein bedrag kun je de toren beklimmen.Maria Magdalena kerk Boedapest Maria Magdalena kerk Boedapest Maria Magdalena kerk Boedapest

Sint Stefanus Basiliek

De Sint Stefanus Basiliek staat niet in de reisgids Time to Momo, wat ik bijzonder vind aangezien het de grootste kerk in Boedapest is. Je vind de kerk aan de Pest kant van Boedapest. De bouw van de Sint Stefanus Basiliek begon in 1851 naar een ontwerp van József Hild. Helaas kon hij het ontwerp niet voltooien (onder andere omdat de koepel van de kerk in 1868 instortte en de bouw dus opnieuw moest beginnen). Twee andere architecten namen het over en in 1905 werd de bouw voltooid.
Sint Stefanus Basiliek BoedapestSint Stefanus Basiliek Boedapest

De kerk is gigantisch, vanbuiten en vanbinnen. Mocht je zin hebben in een uitdaging dan kun je helemaal omhoog ‘klimmen’ naar de koepel. Er is een aparte entree waar je kaartjes kunt kopen.Sint Stefanus Basiliek BoedapestSint Stefanus Basiliek BoedapestSint Stefanus Basiliek BoedapestSint Stefanus Basiliek Boedapest

Grotkerk

Aan de Boeda kant, bij de Géllert heuvel vind je de grotkerk. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een kerk in een grot. De grot bestaat uit twee delen, St.-István en Lourdes. Sint Iván was een kluizenaar die in de grot woonde in de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt de grot beheerd door leden van de Paulinenorde.
Grotkerk BoedapestGrotkerk BoedapestGrotkerk BoedapestGrotkerk Boedapest
Voor de kerk staat een beeld van Sint Stefan, een heilige en de eerste koning van Boedapest.Grotkerk beeld Sint Stefan
De grotkerk is best mooi om te zien maar heel klein. Binnen een half uurtje sta je weer buiten.

Grote Synagoge

Een bezoekje aan de grote synagoge mag echt niet ontbreken als je naar Boedapest gaat. De synagoge is 75 meter lang en 27 meter breed en daarmee de grootste Synagoge van Europa en de op één na grootste van de wereld. In 1854 begon men aan de bouw naar het design van architect Ludwig Förster. Het duurde zo’n 5 jaar voordat de synagoge klaar was.Grote Synagoge Boedapest

In de Tweede Wereld Oorlog werd de synagoge meerdere keren gebombardeerd. Het gebouw werd wel opnieuw opgebouwd maar had in de jaren 90 een flinke renovatie nodig. Kosten: 10 miljoen dollar. Een deel werd betaald door de Joodse Estée Lauder (bekend van het grote beauty merk) en uit een fonds van filmacteur Tony Curtis.
Grote Synagoge BoedapestGrote Synagoge BoedapestGrote Synagoge Boedapest

De synagoge is behoorlijk indrukwekkend. De stijl is Moors en Byzantijns en prachtig om te zien.

Tuin der rechtvaardigen

Achter de synagoge vind je een tuin. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog was de synagoge een deel van het Joodse getto en werden Joden in massagraven begraven in de tuin. Een gruwelijke en rare gedachte als je langs de nu zo vredige tuin loopt.Grote Synagoge BoedapestGrote Synagoge BoedapestGrote Synagoge Boedapest

Herdenkingsboom

Als je naar de uitgang loopt dan kom je langs de herdenkingsboom, een kunstwerk van Imre Varga. Deze treurwilg is gemaakt van roestvrij staal en heeft 4000 zilveren blaadjes waar de namen op staan van 600.000 Hongaarse Joden die in WOII zijn vermoord.Herdenkingsboom Boedapest

Het parlementsgebouw

Oké technisch gezien is het geen kerk maar het lijkt wel heel erg op een kerk. Of een gigantische kathedraal. Het parlementsgebouw werd in 1885 ontworpen door Imre Steindl in gotische stijl. Het gebouw staat aan de Pest kant van Boedapest en is maar liefst 268 meter lang en 118 meter breed. Niet te missen zeg maar.
Het parlementsgebouw Boedapest Het parlementsgebouw Boedapest

De buitenkant is redelijk indrukwekkend. Je kunt er uren naar kijken. Of de binnenkant net zo mooi is kun je ontdekken doormiddel van een tour. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en voert je langs de Grand Stairway, de Dome Hall (mét de heilige kroon die bewaakt wordt door twee soldaten), The Upper House Lobby (met gouden peuken houders), The Old Upper House Hall (vergaderzaal) en een kleinere Staircase.
Het parlementsgebouw Boedapest
The Grand Staircase
Het parlementsgebouw BoedapestHet parlementsgebouw Boedapest
The Old Upper House Hall
Het parlementsgebouw BoedapestHet parlementsgebouw Boedapest

De rondleiding eindigt bij het museum waar je meer te weten komt over het parlementsgebouw. Hoe ze de lampen vervangen in de gigantische kroonluchters bijvoorbeeld.
Het parlementsgebouw Boedapest

Het Volkenkundig museum

Dit museum vind je voor het parlementsgebouw en ik had hier écht graag heen gewild. Want waar kun je beter iets over een volk leren dan het volkenkundig museum? Maar helaas, het museum is in verband met renovatie gesloten tot 2020.

Het Zwack museum

In heel Boedapest worden zwarte flesjes ‘Zwack’ verkocht. Zwack Unicum is een bittere kruidenlikeur die gemaakt wordt van maar liefst 40 kruiden en wortels. Het drankje schijnt goed te zijn voor je gezondheid, maar drink het met mate want de originele versie (er zijn meerdere varianten) bevat maar liefst 40% alcohol.
Boedapest Zwack museum

Wil je meer weten over Zwack Unicum? Dan is het Zwack museum de place to be. Je krijgt er een rondleiding achter de schermen en ziet hoe dit drankje, dat al sinds 1970 bestaat, wordt gemaakt. Nou ja, niet helemaal want het recept is geheim. Ze tonen wel een aantal kruiden die in het drankje zouden kunnen zitten.
Boedapest Zwack museum

De geschiedenis van Zwack

Zwack is een echt familie bedrijf. In 1790 werd Zwack Unicum voor het eerst gebrouwen door Jozef Zwack, dokter van de habsburgse keizer Jozef II. Toen de keizer het drankje voor het eerst proefde was hij zo verrast dat hij zou hebben gezegd ‘Dat ist ein unicum!’. En zo is Zwack Unicum aan zijn naam gekomen.

In 1840 werd het bedrijf J. Zwack & Co. opgericht en rond 1900 was Zwack één van de grootste brouwerijen in Europa. Ze exporteerde zo’n 200 likeuren en spirits.

Helaas maakte de Tweede Wereld Oorlog (tijdelijk) een eind aan de productie. De zoon van Jozef, János Zwack, runde inmiddels het bedrijf en vluchtte met zijn zoon Peter naar Amerika. De broer van János, Bela, bleef achter en begon een neppe imitatie (János had het recept) van het Zwack drankje te produceren voor de communisten.

In 1988 keerde Peter terug naar Hongarije en begon met de productie van het originele Zwack drankje. Het lukte hem om in 1989 zijn familie bedrijf (wat toen in handen was van de staat) terug te kopen. En vanaf 1990 ligt de originele Zwack weer in de winkels in Hongarije.

Peter is inmiddels overleden maar zijn kinderen Isabella en en Sandor Zwack zetten de familie traditie voort.
Boedapest Zwack museum

Oude tradities

Dat men bij Zwack waarde hecht aan oude tradities zie je tijdens de rondleiding. Het Zwack brouwsel wordt opgeslagen in gigantische houten tonnen die men al vanaf het begin der productie gebruikt. Als de tonnen stuk gaan of gaan lekken (dan doen ze eigenlijk allemaal wel een beetje) dan wordt een monteur gebeld om de tonnen te herstellen. Een monteur kan wel zes weken bezig zijn met de preparatie van één ton.
Boedapest Zwack museum

Tijdens de rondleiding krijg je ook de oude machines te zien waarmee de likeur vroeger werd gemaakt. Uiteraard gebruiken ze die niet meer.
Boedapest Zwack museum

Zwack proeven

Natuurlijk is een bezoekje niet compleet als je niet even geproefd hebt. Tijdens de rondleiding is er de mogelijkheid om het originele brouwsel te proeven (40%) en de plum versie (35%). De laatste is iets minder sterk en iets minder bitter.

Ik vond beide om heel eerlijk te zijn heel sterk en heel bitter. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat Peter Zwack elke dag een glaasje naar binnen goot. Respect!
Zwack museum Boedapest

Het museum

Na de rondleiding krijg je zelf de kans om zelf even rond te kijken in het museum gedeelte. Hier vind je heel veel verschillende Zwack flessen, familie foto’s en oude advertenties. De oudste advertentie is die van een zeeman die in het water ligt met een blij gezicht omdat hij voor zich een fles Unicum ziet drijven.
Boedapest Zwack museum Boedapest Zwack museum

Het Historisch museum in Boedapest

Gelukkig was het Historisch museum, gevestigd in het Boeda paleis, wél open. Ik heb me hier wel een uurtje of twee kunnen vermaken. Helaas is er van het interieur van het paleis niets over (ik had verwacht dat ze de zalen opnieuw hadden opgebouwd maar niet dus). Wel kun je er zien hoe men vroeger kastelen verwarmden. Dat ging doormiddel van een grote ‘oven’ met een soort dakpan-achtige tegels aan de zijkant. Ik moet zeggen, dat vond ik best interessant. Op een filmpje lieten ze zien hoe die tegels gemaakt worden. De DIY’er in mij vind dat leuk.

Het grootste gedeelte van het Historisch museum bestaat uit opgravingen. Niet heel erg mijn ding. Ik heb er weinig geduld voor. Ik zie liever schilderijen, pracht en praal en kostuums uit de vroegere tijd. Daar kan ik me beter een voorstelling bij maken dan een paar potscherven.

In het Boeda kasteel vind je het Historisch Museum en een kunsthal waar schilderijen hangen van verschillende kunstenaars
Het Historisch Museum Boedapest Het Historisch Museum Boedapest
Een kachel waarmee men vroeger kastelen verwarmden. Praktisch maar ook mooi. 
Het Historisch Museum Boedapest Het Historisch Museum Boedapest
Een van de weinige volkenkundige items in het museum: klederdracht van vroeger. 
Het Historisch Museum Boedapest
Een overblijfsel van vroegere tijden: de kasteel kapel. 
Het Historisch Museum Boedapest