Ga naar de inhoud

Kastelen kijken en de Gellértheuvel beklimmen in Boedapest

In 2018 maakte ik een stedentrip naar Boedapest. Ik nam de Boedapest reisgids van Time to Momo mee waarin allemaal leuke wandelingen staan. Zoals de ‘kastelenroute’ aan de Boeda kant van Boedapest.

Gellértheuvel

Eerste stop: de Gellértheuvel. Deze heuvel is 140 meter hoog en vernoemd naar de bisschop Gellért Sagredo die als missie had het Christendom te verspreiden in Hongarije. Helaas eindigde het niet goed voor Sagredo. Hij werd door heidense rebellen in een vat gestopt en van de heuvel afgerold.

Je kunt een bus nemen naar de top van de heuvel maar het is natuurlijk veel leuker om zelf omhoog te ‘klimmen’. Ja, het kost even wat moeite maar de beloning,  een mooi uitzicht over de stad, is het waard.
Gellertheuvel uitzichtGellertheuvel uitzicht

De Citadel

Bovenop de Gellértheuvel staat een Citadel. Deze is tussen 1850 en 1854 door Habsburgers gebouwd om de stad onder controle te houden. Toen de Habsburgers Boedapest in 1867 verlieten werd de Citadel eigendom van de stad. Een deel van de muren werd neergehaald maar een deel bleef staan. In de Tweede Wereld Oorlog werd de Citadel opnieuw gebruikt om de stad in de gaten te houden, dit keer door de Duitse SS.

Tegenwoordig zit er een hotel in de Citadel en is het vooral een toeristische trekpleister. Wij zijn eromheen gelopen maar niet erin geweest.

Het vrijheidsmonument

Op de top van de Géllertheuvel (voor de Citadel) staat het vrijheidsmonument, gemaakt door de Hongaarse beeldhouwer Kisfaludi Strobl. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis van de Sovjetsoldaten die de stad hebben bevrijd tijdens de Tweede Wereld Oorlog.
Vrijheidsmonument BoedapestVrijheidsmonument BoedapestUitzicht Boedapest

Het Gellértmonument

Vanaf het Vrijheidsmonument kun je naar beneden lopen. Je komt dan bij het Gellért monument, tegenover de Elizabeth brug.

Zoals je al hebt kunnen lezen hierboven is de Gellértheuvel vernoemd naar de bisschop Gellért die op een gruwelijke wijze aan zijn eind kwam. Op de plek waar hij overleed is in 1904 een monument neergezet.Gellért monument Boedapest

De Burchtwijk

Als je de kastelen route volgt dan is de volgende stop de Burchtwijk. Deze burcht werd in de 13e eeuw gebouwd na de invasie van de Mongolen die een groot deel van Hongarije verwoestte. Koning Bela IV kwam op het idee om de burcht te bouwen om het koninkrijk te beschermen tegen nieuwe aanvallen. Binnen de muren van de Burcht vind je onder andere de koninklijke paleizen en de Matthias kerk. Buiten de muren vind je een stad.

De Burcht is gigantisch en niet te missen vanaf de Pest kant van Boedapest.

Op de achtergrond de Burchtwijk, gezien vanaf de Pest kant
Burchtwijk Boedapest

Het Boedapaleis

De Burchtwijk werd gedurende de jaren meerdere keren aangevallen, verwoest en weer opgebouwd. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd er enorm zwaar gevochten en als gevolg brandde het koninklijk paleis compleet af. Het paleis is daarna wel weer opgebouwd maar van het interieur is niets overgebleven. Tegenwoordig vind je een aantal museums in het voormalig paleis.Boedapaleis Boedapest

In gebouwen B, C en D zit de Nationale Galerie waar je Hongaarse kunst kunt bewonderen. En in gebouw A vind je het Ludwig Museum waar je naar moderne kunst kunt kijken. Ben je op zoek naar historische vondsten? Ga dan naar het Historisch Museum in gebouw E. Hier vind je allemaal dingen die men gevonden heeft tijdens opgravingen in Hongarije.

Tijdens het restaureren van het paleis heeft men resten gevonden van oudere burchten. Deze archeologische vondsten vind je buiten het Boeda paleis, aan de achterkant.

Matthiasfontein

Op het binnenplein van het koninklijk paleis staat de Matthiasfontein. Deze werd in 1904 ontworpen door Alajos Stróbl. De fontein verbeeldt een verhaal uit de tijd van Koning Matthias Corvinus (Mátyás).

Koning Matthias ging vaak in vermomming op jacht. Op een dag ontmoette hij een boerendochter genaamd Ilonka. De vonk sloeg meteen over en de koning nodigde Ilonka uit om hem op te komen zoeken in Boeda. Hij vertelde haar niet wie hij werkelijk was.

Toen Ilonka aankwam in Boeda belandde ze in een grote menigte die zich had verzamelt om de koning te begroeten na een succesvolle veldslag. Natuurlijk zag Ilonka toen wie de koning was. Ze schrok zich rot en bedacht zich dat hij ‘way out of her league’ was. Zonder hem te groeten keerde ze terug naar huis en daar stierf ze aan een gebroken hart.

De koning had Ilonka niet opgemerkt in de menigte en ging twee weken later naar haar huis. Maar dat was leeg…Matthias fontein Boedapest

Het Vissersbastion

Een kwartiertje lopen van het Boeda paleis vind je het Vissersbastion. Dit bouwwerk is aangelegd door architect Frigyes Schulek, ook verantwoordelijk voor de renovatie van de Matthiaskerk. Het Vissersbastion moest de kerk meer glans geven.Vissersbastion Boedapest

vanaf het Vissersbastion heb je een mooi uitzicht over de Pest zijde van Boedapest. Via trappen kun je naar beneden lopen naar ‘de Waterstad’. Vandaar de naam vissersbastion.
Vissersbastion Boedapest

Het bouwwerk is imposant en wordt druk bezocht. Het stikt er van de toeristen die allemaal de perfecte selfie proberen te maken. Rondlopen door het Vissersbastion is gratis máár in de zomermaanden moet je voor bepaalde delen betalen (uiteraard de gedeeltes met het mooiste uitzicht).Vissersbastion BoedapestVissersbastion Boedapest

Bloesems

Als je in het voorjaar (april) naar Boedapest gaat dan raad ik je aan om de ‘achterweg’ te nemen van het Boedapaleis naar het Visserbastion. Langs die weg staan namelijk alleen bloesem bomen in volle glorie te bloeien. Hoezo naar Japan? Je kunt de magische bloesems gewoon hier bewonderen!Bloesems in BoedapestBloesems in BoedapestBloesems in BoedapestBloesems in Boedapest

Het Vajdahunyad kasteel

Aan de andere kant van Boedapest, Pest, vind je het Vajdahunyad sprookjeskasteel. In 1896 bestond Boedapest 1000 jaar en dat werd gevierd met een groot feest. Tere ere van die viering werd het Vajdahunyad kasteel gebouwd. De architect, Agnác Alpár, heeft meerdere Hongaarse stijlen in het kasteel verwerkt. Elk deel is een reconstructie van een bestaand gebouw in het voormalige Koninkrijk Hongarije.Vajdahunyad kasteel Boedapest

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd van karton en hout. Het zou er maar tijdelijk staan. Maar omdat iedereen er zo dol op was is het in 1904 opnieuw gebouwd in steen. Tegenwoordig zit er een landbouw museum in het kasteel.Vajdahunyad kasteel BoedapestVajdahunyad kasteel Boedapest

Ik ben zelf niet in het kasteel geweest maar het is zeker de moeite waard om er even te gaan kijken. Toen ik er was waren er allemaal stalletjes met lekker eten.Boedapest kasteel VajdahunyadVajdahunyad kasteel Boedapest