Ga naar de inhoud

De thermale baden van Boedapest. Wel of niet?

Op vele Boedapest to-do lijstjes staan de thermale (niet te verwarren met terminale) baden van Boedapest. De grootste, de Széchenyibaden, hosten in de zomer poolparty’s die enorm populair zijn. Andere populaire baden waar je naartoe kunt gaan zijn het Gellértbad (bij de Gellértheuvel), Lukacs baths, het Rudasbad (als je de Netflix serie The Alienist kijkt of hebt gekeken dan ga je dit bad zeker herkennen) of de Thermal Beer Spa waar, zoals de naam al doet vermoeden, bier kruiden in het water zitten.

Het Géllertbad in Boedapest ziet er van de buitenkant prachtig uit
Géllert bad Boedapest

Een bezoek aan de Széchenyibaden

Ik had geen tijd om alle baden te bezoeken in Boedapest dus koos ik er eentje uit, de Széchenyi baths.

De Széchenyi baden zijn in 1913 gebouwd in Neo Barokke stijl. Als je het gebouw er van de buitenkant al mooi uit vindt zien, wacht dan maar tot je binnenkomt. Alles ziet er supermooi uit, schilderingen op het plafond, van die oude omkleed hokjes en prachtige houten versieringen. De eerste indruk is goed.

In totaal zijn er 3 buitenbaden, 12 binnenbaden en een groot aantal sauna’s en stoomkamers. In de meeste badhuizen zwemmen vrouwen apart van de mannen maar bij de Széchenyi baden is het gewoon gemixt. Bij één buitenbad moet je een badmuts dragen. Bij de rest van de baden hoeft dat niet.
Széchenyi bathsSzéchenyi baths

Van tevoren reserveren of niet?

Het is mogelijk om van tevoren kaartjes online te kopen zodat je niet in de rij staat. Ik vraag me af of dat nodig is. Ik ging er in het weekend heen rond een uurtje of twee ’s middags en er stond helemaal geen rij. Ik kocht een ticket bij de kassa en betaalde daar zo’n 21 euro voor. Niet bepaald goedkoop.

Je krijgt een armbandje waarmee je naar binnen kunt en een kluisje kunt uitzoeken. Ik las later dat je ook geld op de armband kunt laten zetten waarmee je bij het restaurant kunt betalen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan want eten en drinken is best wel duur. Je kunt het beter zelf meenemen (ja, dat mag).

Széchenyi doolhof

Eenmaal binnen wilde ik me natuurlijk omkleden een een kluisje uitzoeken. Bij de ingang stond een jongen van een jaartje of 15 iedereen te helpen. De kluisjes waren een verdieping lager. Na het omkleden moet je eigenlijk eerst naakt douchen, daarna je badpak aandoen en dan kun je gaan zwemmen.

Maar hoe kom je bij de baden? Széchenyi is enorm groot en het is niet moeilijk om er te verdwalen. Zeker niet als je er voor het eerst komt. Ik ben zeker drie keer de weg kwijt geraakt. Hou dus goed de bordjes in de gaten.
Széchenyi baths

Druk en vies

Mijn eerste indruk bij de binnenbaden was: ‘wat is het fucking druk hier!’. Maarja ik ging dan ook in het weekend. Misschien had ik beter op een maandag ochtend kunnen gaan.

Alle binnenbaden en stoomcabines zaten propvol. Uiteindelijk vond ik een plekje in één van de binnenbaden maar lang bleef ik er niet zitten. Terwijl ik naar mijn benen keek zag ik allemaal haren in het water voorbij drijven. Naast me zaten twee gigantische mannen. Allebei enorm behaard. Kunnen zij natuurlijk niets aan doen maar het voelde gewoon niet zo fris. Overal lagen lange haren op de grond en bij de kluisjes lag een vieze pleister.

Dan maar op naar de buitenbaden. Maar daar was het niet veel beter. Ook hier zaten enorm veel mensen en één van de buitenbaden was gesloten wegens renovatie. Bij het andere bad mocht je alleen zwemmen als je een badmuts bij je had en die had ik natuurlijk niet. Het kleine badje heb ik niet eens geprobeerd want die zat helemaal vol met mensen.
Széchenyi baths

Bloedhete sauna

Mensen die van de sauna houden kunnen zich wel vermaken in Széchenyi. Ik probeerde een ‘zweethok’ en het was gigantisch heet. Niet normaal. Hoewel het Hongaarse stel naast me er geen problemen mee leek te hebben. Na vijf minuten trok ik het niet meer en ging ik op zoek naar een douche. Die was er niet. Wel een emmer met ijskoud water. Ik trok aan een touw en kreeg de hele lading in mijn gezicht.

Inpakken en wegwezen

Na twee uurtjes te hebben rondgedoold en in totaal 5 minuten in een bad te hebben gezeten en 5 minuten in de sauna besloot ik dat het tijd was om weg te gaan. Het was te druk, te vies en te duur. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.

Of het er bij alle thermale baden zo aan toe gaat weet ik natuurlijk niet. Maar ik heb meerdere teleurstellende recensies gezien op Tripadvisor dus ik denk dat het goed is dat ik er niet nog meer heb bezocht.