Ga naar de inhoud

Architectuur, beelden en monumenten in Boedapest

In Boedapest stikt het van de mooie gebouwen, bruggen en bijzondere monumenten en beelden. Hieronder een lijstje van de populairste en meest opvallende.

De Vrijheidsbrug

De Vrijheidsbrug, ofwel Szabadság híd, werd in 1896 opgeleverd. Via deze brug kom je vanaf de Pest kant naar de Boeda kant bij de Géllertheuvel en het Géllertbad. De brug werd in eerste instantie vernoemd naar Koning Frans Jozef maar tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de brug verwoest, opnieuw opgebouwd en kreeg het zijn huidige naam: de Vrijheidsbrug.

De brug is een bijzondere verschijning met zijn stalen frame en groene kleur.
Boedapest vrijheidsbrug Boedapest vrijheidsbrug

De Kettingbrug

De Kettingbrug (Széchenyi lánchíd) uit 1849 is de oudste brug van Boedapest. Ook deze brug is (natúúrlijk) verwoest tijdens WOII en daarna weer opgebouwd. Het is een imposante, grote brug die Pest verbindt met Boeda en het Boeda kasteel.

Hallo meneer in pak!
Boedapest Kettingbrug

De Elizabeth brug

De lelijkste brug in Boedapest (pardon me for saying) moet toch wel de Erzsébet híd zijn. De Elizabeth brug zag er een stuk mooier uit toen ze werd opgeleverd in 1903, maar zoals met alle andere mooie dingen werd ook deze brug tijdens de Tweede Wereld Oorlog verwoest. In de plaats kwam het lelijke, witte ding wat er nu staat. Het is de enige brug die na verwoesting een modern uiterlijk kreeg. Heel jammer want het past totaal niet bij de rest van de stad.

Met op de achtergrond de geblurde Elizabeth brug
Boedapest Elizabeth brug

Monument Imre Nagy

Vlakbij het parlementsgebouw vind je monument voor Imre Nagy, een Hongaarse premier die opstond tegen het Communisme en partij koos voor het volk. Hierbij verloor hij zijn leven. Ter nagedachtenis is dit monument, dat bestaat uit een bronzen beeld van Nagy op een brug, gemaakt.
Monument Imre Nagy

Schoenen op de Donaukade

Wanneer je langs de Donau, achter het parlementsgebouw, loopt kom je opeens allemaal schoenen tegen. Dit monument is ter nagedachtenis van de Joden die hier gefusilleerd zijn in de Tweede Wereld Oorlog. De Joden moesten eerst hun schoenen uittrekken en aan de rand gaan staan. Daarna werden ze neergeschoten. Hun lichamen meegenomen door de Donau.
Schoenen op de Donau kade Boedapest

Het schijnheilige Duitse bezettingsmonument

Dit monument zien de Hongaren liever verdwijnen. Het monument is opeens, uit het niets, verschenen op het Vrijheidsplein en er is nooit een officiële ceremonie geweest om het monument ’te openen’. Het monument beeldt de keizerlijke adelaar (symbool van Duitsland) uit die over de aartsengel Gabriël vliegt. Een symbool van de onschuld van Hongarije tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Een ‘wir habben es nicht gewusst’. Maar Hongarije is wel degelijk betrokken geweest bij de deportatie van 437,000 Joden naar concentratiekampen.

Begrijpelijk dat een hoop mensen boos zijn en dit beeld liever zien verdwijnen. Als protest hebben mensen een ‘volks monument’ pal tegenover het bezettingsmonument gemaakt. Je vindt er verhalen van Joodse families die vermoord zijn, koffers en andere persoonlijke spullen.
Boedapest Duits bezettingsmonumentBoedapest Duits bezettingsmonumentBoedapest Duits bezettingsmonument

De Jongens van de Paulstraat

De Jongens van de Paulstraat is één van de meest gelezen (kinder)boeken in Hongarije. Het is verplichte kost op school en een geliefd verhaal over de belevenissen van een groepje jongens in de arme wijk Józsefvárnos.

Tegenwoordig staan er beelden van de jongens in diezelfde wijk.
Jongens van de Paulstraat BoedapestJongens van de Paulstraat Boedapest

De dikke politieagent

Vanaf de Sint Stefanus basiliek loop je zo de Zrínyi utca straat in. Aan het begin staat een beeld van een dikke politieagent met een grote ‘gouden’ plek op zijn buik. Het zou geluk brengen als je over de buik van het beeld wrijft, dus dat doet dan ook iedereen. Het beeld schijnt een soort van ode te zijn aan de Hongaarse keuken.
Boedapest beeld

En nog een paar beelden…

Bovenstaande zijn slechts een aantal van de beelden en monumenten die ik gezien heb. Er zijn er nog véél meer waaronder The Little Princess, Anonymous, Ronald Reagan en András Hadik (waarbij het geluk schijnt te brengen als je over de ballen van het paard wrijft).

Je ziet wel waar je bij dit beeld moet wrijven voor geluk
Boedapest beeld
Dancing with Death
Boedapest beeldBoedapest beeld

Het Cresham paleis

Als je écht iets moois wilt zien dan moet je een bezoekje brengen aan het Cresham paleis, gebouwd in 1904. Het grappige is dat het eigenlijk nooit echt een paleis is geweest. Vanaf het begin heeft er een verzekeringsmaatschappij in gezeten en diende het als huis voor aristocraten. Het gebouw verviel in de Tweede Wereld Oorlog toen de Duitsers het overnamen.
Boedapest Cresham Palace

Tegenwoordig is het gebouw in handen van het Four Seasons Hotel, die het prachtig hebben gerenoveerd. Je kunt gerust even naar binnen lopen (laat je niet afschrikken door de portiers) en rondkijken in de hal.
Boedapest Cresham Palace Boedapest Cresham Palace Boedapest Cresham Palace

De Urania bioscoop

In de Time to Momo gids voor Boedapest stond dat Bioscoop Urania echt de moeite waard was om even te gaan kijken. Dat klopt zeker, maar eigenlijk heeft het alleen zin als je ook daadwerkelijk in de grote zaal kunt kijken. En dat kon op het moment dat ik er was niet omdat er een film speelde. Helaas pindakaas. Toch is de buitenkant en het gedeelte wat je binnen kunt zien (het café) ook erg mooi. Deed me een beetje denken aan Tuschinski.
Boedapest bioscoop UraniaBoedapest bioscoop UraniaBoedapest bioscoop Urania

De Opera van Boedapest

De Opera van Boedapest schijnt prachtig te zijn. Ik zou het helaas niet weten want ik ben er niet geweest. Na een solo wandeling had ik met mijn vrienden afgesproken bij de Opera, niet wetende dat er meerdere zijn in Boedapest. Ik stond dus bij de verkeerde. Niet dat het heel veel uitmaakte want bij Opera 1 én 2 mag je sowieso niet zomaar naar binnen.

De ‘verkeerde’ Opera in Boedapest
Boedapest opera

Wil je de Opera in al zijn grootsheid bewonderen? Dan zit er niets anders op dan tickets te kopen voor een voorstelling. Optie 2 is om de serie The Alienist te kijken op Netflix. Deze serie speelt zich zogenaamd af in New York maar een hoop scènes zijn gefilmd in Boedapest, waaronder die in de Opera dus.

Urban Boedapest

Natuurlijk is er nog véél meer moois te zien in Urban Boedapest. Hieronder een selectie.
Boedapest gebouwBoedapest gebouwBoedapest streetart Boedapest beeldBoedapest streetart Boedapest gebouw
Der Krampus!
Boedapest krampus