Ga naar de inhoud

Korinthe en het Kanaal van Korinthe

Op een uurtje reizen met de trein van de Griekse hoofdstad Athene vind je de havenstad Korinthe. In de buurt ligt het indrukwekkende Korinthe Kanaal, dat de Ionische Zee met de Egeïsche Zee verbindt, en Oud Korinthe (Ancient Corinth).

Oud Korinthe

Op zo’n 15 minuten rijden van Korinthe vind je de ruïnes van Oud Korinthe. De stad werd gebouwd aan de voet van de Akrokorinthos berg. Wanneer dit precies gebeurde is onbekend. Wel weet men dat Oud Korinthe door zijn positie met twee havens uitgroeide tot een belangrijke handelsstad. Er werden voornamelijk producten van klei en kalksteen (dat veel in het gebied voorkwam) geëxporteerd. Tot aan de 6e eeuw voor Christus was Oud Korinthe een bloeiende stad met een sterk economisch center.

Daarna volgde een oorlog met de Perzen en handelsconflicten met Athene dat de inwoners van Korinthe duur kwam te staan. Maar het werd nog veel erger. Rond 146 voor Christus werd de stad geplunderd en verwoest door de Romeinse bevelhebber Lucius Mummius. Inwoners werden vermoord of tot slaaf gemaakt.

Hieronder zie je de ruïnes van de Pereine Fontein. Het was de plek waar inwoners hun water vandaan haalden.

Korinthe ruïnes
Korinthe ruïnes
Korinthe ruïnes

Rond 44 voor Christus kwam Julius Caesar aan de macht en hij maakte van Korinthe een Romeinse kolonie en herstelde de stad. Korinthe bloeide weer op en werd de administratieve hoofdstad van de Romeinse provincie Achae.

Helaas is de stad in de jaren erna weer verwoest, onder andere door de oorlog met de Ottomaanse Turken en vele aardbevingen. Alleen de Tempel van Apollo met zijn zeven monolithische pilaren staat nog overeind.

De Tempel van Apollo stond in het midden van het commerciële en religieuze centrum van Korinthe. In het westen lag de Fountain of Glauke, dat niet alleen een fontein was maar ook een heiligdom. En in het noorden stond een theater waar muzikale en theatrale voorstellingen werden gegeven. Er was ook een centrale markt (Agora) die werd omringd door stoa’s (langwerpige gebouwen met zuilen aan de voorkant) en winkeltjes. Iets verder naar het oosten stond een boogvormige poort die toegang gaf tot de Lechaion weg, gemaakt van kalksteen. Deze weg verbond het oude Korinthe met de haven van Lechaion.

Het moet er allemaal ontzettend mooi uit hebben gezien. Jammer dat er vandaag de dag alleen nog maar ruïnes te vinden zijn.

Korinthe Apollo tempel
Korinthe Apollo tempel
Korinthe Apollo tempel

De fontein van Glauke dankt zijn naam aan de dochter van de Koning van Korinthe, Creon. Glauke was de tweede vrouw van de held Jason Medea. De eerste vrouw van Jason was jaloers en gaf Glauke een mantel gedoopt in gif. Toen Glauke die om deed begon haar huid te branden. In een poging dat te stoppen gooide ze zichzelf in de fontein. Glauke is overigens een kunstmatige fontein. Het water komt ergens uit het zuiden vandaan en stroomt via een pijp.

Korinthe De Glauke fontein
Korinthe ruïnes

Het Korinthe Museum

In het kleine museum liggen vondsten die zijn opgegraven bij Oud Korinthe. Dat zijn voornamelijk potten, figuurtjes gemaakt van klei, gereedschap en beelden. De objecten dateren uit de Prehistorische, Geometrische, Archaïsche en Klassieke periode. Ook vind je er muurschilderingen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd en een vloer gemaakt van mozaïek.

Toegang tot de archeologische site en het museum kost € 8 (in 2022).

Lees meer over Oud Korinthe en het museum

Ancient Korinthe Museum

In 1990 werd er ingebroken in het Museum van Korinthe. Er werden 285 objecten gestolen die uiteindelijk in de USA belandde (Florida). Tijdens deze roof raakte de bewaker gewond en werd er ook nog 100 duizend Drachme gestolen die eigenlijk bedoeld was voor het salaris van de medewerkers. Het was de grootste roof die ooit heeft plaatsgevonden in een Grieks Museum. Gelukkig zijn de stukken later allemaal teruggevonden en via Florida naar New York gebracht waar ze uiteindelijk, in 2002, weer hun weg vonden naar het Korinthe Museum.

Ancient Korinthe Museum

Battle of the Greeks.

Ancient Korinthe Museum

Akrokorinthos vestiging

De top van de Akrokorinthos berg fungeerde als Acropolis, ofwel stadsburcht, van Oud Korinthe. Zo werden er vestigingsmuren gebouwd die helemaal om de stad heen liepen ter bescherming. De enige weg door de Peloponnesos liep door de vestiging. Daarom werd deze altijd goed onderhouden door alle bezetters (Byzantijnen, Romeinen, Venetianen en Ottomaanse Turken).

Op de top liggen de fundamenten van de Aphrodite tempel (godin van de liefde en seksualiteit). Het verhaal gaat dat het het meer een bordeel was dan een heiligdom. Blijkbaar werd er niet genoeg geld gedoneerd om van rond te komen en dus besloten de priesters en priesteressen om dan maar hun lichaam te verkopen.

Ik ben zelf niet naar de Akrokorinthos vestiging geweest omdat ik met de taxi was en het allemaal erg duur werd. Maar je hebt schijnbaar een heel mooi uitzicht vanaf de top dus ik zou het wel aanraden.

Het Korinthe Kanaal

Aangezien er in de tijd van de oude Grieken nog geen vliegtuigen waren werd veel handel vervoerd via schepen. Nu had je Kaap Malea maar daar stormde het nogal vaak. Liever voeren schepen daarom naar Korinthe waar vervolgens de vracht aan land werd gebracht en via een spoorweg van 6 kilometer naar de andere kant werd gereden met ossenwagens. Daar aangekomen werd de vracht weer in een andere boot geladen. Door deze handel werd Korinthe uiteindelijk een grote handelsstad.

Maar het was natuurlijk wel intensief werkje. Daarom werd er een plan bedacht om een kanaal aan te leggen. Zodat je maar één boot nodig had die meteen kon doorvaren.

Het maken van het kanaal duurde wel even. Volgens historische bronnen kwam de tweede tiran van Korinthe, Periander, met het idee. Maar nadat het orakel van Delphi een negatief advies had gegeven stopte hij ermee.

Drie eeuwen later wilde de Macedonische veldheer Demetrius Pollorcetes het proberen. Maar ook hij ging er niet mee verder. Zijn ingenieurs zeiden namelijk dat er een te groot hoogteverschil was tussen de Ionische en Egeïsche zee en dat een verbinding een negatieve invloed zou hebben op de Sardonische eilanden.

Ook de ingenieurs van Julius Caesar kwamen tot dezelfde beslissing. Het was uiteindelijk de Romeinse keizer Nero die in 66 na Christus aan de slag ging. Nou ja, niet hij zelf maar 6000 Joodse slaven. Ze hebben in totaal met een schoffel zo’n 2 kilometer aan de ene kant en 1,5 kilometer aan de andere kant gegraven. Blijkbaar ging er toch iets niet lekker want op een gegeven moment zijn ze ermee gestopt.

Na de gefaalde poging van Nero (en zijn slaven) probeerde Herodes Atticus (Romeinse schrijver en politicus) het nog, zonder succes. En de Venetianen en Byzantijnen zagen het ook wel zitten maar verder dan erover praten kwamen ze niet.

Pas in 1882 probeerde men het nog een keer maar dit keer met moderne gereedschappen en financiële steun van de Fransen. En het lukte! Op 25 juli 1893 werd het kanaal geopend.

Korinthe Kanaal Griekenland
Korinthe Kanaal Griekenland

In de jaren daarna moest het kanaal een aantal keer sluiten omdat er brokstukken naar beneden vielen. En tijdens WWII bliezen de Duitsers een aantal bruggen op en dumpten treinstellen in het water. Maar daarna, in 1949, ging het kanaal weer open.

Tegenwoordig gebruiken we natuurlijk veel zwaardere schepen die makkelijk om Kaap Malea heen varen. Dus eigenlijk hebben we het kanaal niet echt meer nodig. Maar het wordt nog wel gebruikt door kleinere vrachtschepen en cruise schepen. En vooral dat laatste is vooral leuk om te zien want die cruise schepen passen echt maar nét door het kanaal.

Bungee jumpen Korinthe

Er zijn een paar bruggen die over het kanaal heen lopen. Je kunt er zelfs van eentje af springen (bungeejumpen). Ik heb dit zelf niet gedaan en heb helaas ook geen schepen door het kanaal zien varen. Maar op het filmpje hieronder van National Geographic (de reden waarom ik naar het Korinthe Kanaal ging) kun je zien hoe dat eraan toe gaat. Als kapitein zou ik werkelijk peentjes zweten.


Meer Griekenland

Athene

Santorini

Kreta