Ga naar de inhoud

Monastiráki

Monastiráki is één van de leukste wijken van de stad Athene in Griekenland. Je vindt er allemaal winkeltjes, restaurants en het Monastiráki plein met Byzantijnse kerk (het hart van de wijk). Shopaholics komen aan hun trekken in Ermou Street waar winkels zitten zoals H&M. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de ruïnes van de oude en Romeinse Agora.  

Het Monastiráki plein in Athene.

Het Monastiráki Plein in Athene

Op het plein kun je ’s ochtends deze grote donuts kopen voor een euro (in 2022).

Snack bij het Monastiráki Plein in Athene

Hoe kom je er?

Vanaf Schiphol is het 3 uur vliegen naar Athene (direct). Op het vliegveld kun je de metro nemen (halte Monastiráki) of een taxi (40 minuten).

De oude Agora

De oude Agora ligt in de buurt van de Akropolis berg en vormde in de Griekse oudheid het centrum van de stad Athene. De raad en het bestuurd waren er gevestigd en er werden markten en feesten gehouden. In het begin vonden er ook theatervoorstellingen plaats maar toen daar teveel mensen op af kwamen werd dat verplaatst naar het Dionysustheater bij de Akropolis.

De Agora werd via de belangrijkste weg van Athene, de Panathenaische weg, verbonden met de Akropolis.

Gedurende de eeuwen werden er veel gebouwen bij gebouwd. Maar uiteindelijk ook weer gesloopt en geplunderd door bijvoorbeeld de Perzen, Romeinen en Herulen. De enige gebouwen die zijn blijven staan uit de oudheid zijn de Tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalus.

Toen Athene in 1834 de hoofdstad werd van Griekenland werd de stad helemaal volgebouwd. Dat kun je goed zien vanaf de Akropolis. De opgravingen worden omringd door een zee van huizen. Langs de Agora loopt zelfs een metrolijn. Dit maakt het allemaal vrij moeilijk om archeologische opgravingen te doen. Er ligt vast en zeker nog veel meer verborgen maar daar kan men niet bij.

Oude Agora Athene

De metrolijn naast de Oude Agora.

Metrolijn bij de oude Agora Athene
Oude Agora Athene

De Tempel van Hephaistos

De tempel van Hephaistos, ook wel bekend als Theseion, staat op een heuvel aan de westkant van de Agora. De goden Hephaistos (beschermer van metaalbewerkers) en Athene Ergani (beschermster van pottenbakkers en huiswerkers) werden hier vereerd. De tempel is gemaakt van marmer en langs alle kanten staan zuilen. De randen zijn versierd met beeldhouwwerken van goden. De tempel is redelijk goed bewaard gebleven omdat het tot het einde van de Turkse bezetting gebruikt werd als kerk. In de 19e eeuw werd de tempel gebruikt als begraafplaats en later als museum. Vanaf 1934 is het een archeologische vindplaats.  

De Tempel van Hephaistos Athene
De Tempel van Hephaistos Athene
De Tempel van Hephaistos Athene
De Tempel van Hephaistos Athene
De Tempel van Hephaistos Athene

De Stoa van Attalus

Een stoa is een langwerpig gebouw met dichte achterkant en zijkanten en een open voorkant die ondersteund wordt door pilaren. De Stoa van Attalus werd gebouwd in opdracht van koning Attalus II van Pergamon. Hij schonk de stoa aan de stad Athene als een bedankje dat hij daar een studie filosofie mocht volgen.

In 267 na Christus werd de tempel verwoest door de Herulen. Overblijfselen werden vervolgens gebruikt voor het bouwen van de nieuwe stadsmuur. In 1952 begon met aan de restauratie van de stoa (gefinancierd door de Amerikaanse Rockefeller familie) en tegenwoordig vind je hier het Agora Museum.

In het museum liggen allemaal objecten die zijn gevonden op de Agora archeologische vindplaats. Dit zijn voornamelijk standbeelden en versieringen die ooit op gebouwen hebben gezeten.

De Stoa van Attalus Athene
De Stoa van Attalus Athene
Beeld in de Stoa van Attalus
Gevonden object in de Stoa van Attalus
Gevonden object in de stoa van Attalus
De Stoa van Attalus Athene
De Stoa van Attalus Athene

Kerk van de Heilige Apostelen

De Kerk van de Heilige Apostelen is gebouwd op de ruïnes van het nymphaeum, een monument gewijd aan nimfen van de bronnen. De kerk is redelijk goed bewaard gebleven en werd in de jaren 50 gerestaureerd.

Kerk van de Heilige Apostelen Agora Athene
Kerk van de Heilige Apostelen Agora Athene
Kerk van de Heilige Apostelen Agora Athene

Hoe kom je er?

Vanaf de Akropolis is het 6 minuten lopen naar de oude Agora. Entree kost € 10 (in 2022) maar als je ook de Akropolis, de Romeinse Agora, de bibliotheek van Hadrianus, Tempel van Zeus, Kerameikos en het Lykeion wilt bezoeken dan kun je beter een combinatie ticket kopen voor € 30.

De Romeinse Agora

De Romeinse Agora werd rond 19 en 11 voor Christus gebouwd omdat de eerste Agora te klein werd. Het werd ook wel de Agora van Caesar en Augustus genoemd omdat deze de bouw financierden. De nieuwe Agora, ofwel marktplaats, werd in de buurt van de oude gebouwd.

De Romeinse Agora Athene
De Romeinse Agora Athene

De Romeinse Agora bestond uit een plein met allemaal stoa’s, winkels en werkplaatsen eromheen. Er waren twee toegangspoorten. Alleen de Athene Archetis poort,aan de westkant, is bewaard gebleven.

Athene Archetis Poort in de Romeinse Agora Athene

Een ander monument dat bewaard is gebleven is de Toren der Winden. De 12 meter hoge toren werd ontworpen door de Syrische astronoom Andrónikos Kyrreste en wordt ook wel de klok van Kiristos of Aerides genoemd. Dit omdat in het 8 hoekige gebouw een waterklok stond, veelal gebruikt door de Grieken om de tijd te bepalen. Op de zijkanten van de toren zijn de acht goden van de wind afgebeeld, Boreas, Kaikias, Euros, Apiliotis, Notos, Lips, Zephyros en Skiron. De toren dankt zijn naam aan deze goden.  

Toren der Winden Romeinse Agora Athene
Toren der Winden Romeinse Agora Athene
Toren der Winden Romeinse Agora Athene
Toren der Winden Romeinse Agora Athene

Na de inval van de Herulen werd het centrum van de stad van de oude Agora naar de Romeinse Agora verplaatst. Een paar eeuwen later werden er huizen , winkels en kerken gebouwd. En tijdens de Turkse verovering kwam de Fethiye moskee erbij. Toen de Turken vertrokken werd het een katholieke kerk.

Fetihye Moskee in de Romeinse Agora Athene

Hoe kom je er?

Vanaf de oude Agora is het 4 minuten lopen naar de Romeinse Agora. Entree kost € 8 (in 2022). Heb je een combinatie ticket? dan kun je gewoon naar binnen lopen.

De bibliotheek van Hadrianus

Ten noorden van de Romeinse Agora vind je de bibliotheek van Hadrianus. Gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het was een gigantisch complex met verschillende grote zalen en een binnenplein met een vijver. Helaas is er vrijwel niets meer van over. In 267 voor Christus werd Athene aangevallen door de Herulen en de bibliotheek raakte zwaar beschadigd. Resten werden gebruikt voor het bouwen van een stadsmuur. In de jaren daarna werd de bibliotheek een klein beetje gerestaureerd. Er werd ook een kerk gebouwd die twee keer vervangen zou worden. De laatste versie, de Panaghiakerk, brandde helaas in 1855 af.

Hoe kom je er?

De bibliotheek van Hadrianus ligt naast de Romeinse Agora (2 minuten lopen). Een kaartje kost € 6 (in 2022). Heb je een combinatie ticket? dan kun je gewoon naar binnen lopen.

Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Bibliotheek van Hadrianus in Athene

Je ziet hieronder nog een beetje de resten van de kerk.

Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Bibliotheek van Hadrianus in Athene
Kat bij de Bibliotheek van Hadrianus in Athene

Kapnikarea kerk

Op 5 minuten wandelen van de bibliotheek van Hadrianus vind je, in het midden van een drukke winkelstraat, één van de oudste kerken van Athene. De Kapnikarea kerk werd ergens in de 11e eeuw gebouwd op de restanten van een oude Griekse tempel.

In de 19e eeuw regeerde koning Otto van Beieren over Griekenland en hij had plannen voor Athene. Zo wilde hij de Kapnikarea kerk vernietigen. Dat we tegenwoordig de kerk nog kunnen bezoeken is dankzij zijn vader, Ludwig. Hij stak een stokje voor het plan van Otto.

Het is eigenlijk best wel bijzonder dat dit gebouw redelijk goed bewaard is gebleven. Helemaal als je ziet op wat voor plek het staat. Bizar zo in die drukke winkelstraat.

De Kapnikarea kerk in Athene

De Grote Metropolitaan

Als je toch in de buurt bent dan kun je net zo goed even een bezoekje brengen aan de Grote Metropolitaan kerk. Deze werd in 1842 gebouwd door Koning Otto I van Beieren. Jawel, dezelfde die de Kapnikarea kerk wilde slopen.

De Grote Metropolitaan kerk in Athene
De Grote Metropolitaan kerk in Athene
De Grote Metropolitaan kerk in Athene

Hard Rock Café Athene

Overal waar ik kom ga ik naar het Hard Rock Café. Ik doe dit inmiddels al meer dan tien jaar en het is echt een traditie geworden. Natuurlijk moest ik ook even een kijkje nemen bij de vestiging in Athene. Helaas heeft het geen echte indruk achtergelaten. Het eten was wel goed, zoals gewoonlijk, maar er hing geen echt interessante memorabilia.

Hardrock Café Athene

Een van de memorabilia in het Hard Rock Museum Athene, een bril van de Griekse zangeres Nana Mouskouri.

Hard Rock Cafe Athene

Een leuk speelpakje gedragen door Tommy Lee van Mötley Crue.

Hard Rock Cafe Athene

Vest van de drummer van Cream en er hing nog een gitaar van de band Mountain.

blank

Little Kook Café

In Monastiráki vind je het Little Kook Café dat zijn decoratie aanpast naar de seizoenen. Toen ik in oktober in Athene was had men de hele toko aangekleed in Halloween sfeer. Super leuk!

Helaas viel het eten een beetje tegen. Ze serveren vooral zoetigheid, taartjes en ijs. Nu ben ik een enorme zoetekauw maar de taart die ik bestelde was echt té zoet. Ook vond ik het nogal duur en de bediening was onaardig. Mijn tip zou zijn, loop er langs, geniet van de buitenkant en maar skip het eten.

Het Little Kook Café in Athene.

Little Kook Cafe in Athene
Little Kook Café Athene
Little Kook Cafe in Athene
Little Kook Cafe in Athene

Loukoumades

Wat je vooral NIET moet skippen als je in Athene bent is de typisch Griekse snack Loukoumades. Kleine gefrituurde deegballetjes met of zonder topping. Je kunt ze in Monastiráki bestellen bij Lukumades. De basic versie zonder topping is vegan.

Ik moest er even aan wennen want ik had een donutsmaak verwacht maar het lijkt meer op een kleine versie van de oliebol.

Loukoumades eten in Athene.

Loukoumades Athene

Vlooienmarkt op zondag

Ben je gek op antiek en oude boeken? Ga dan op zondag naar de Monastiráki vlooienmarkt op het Avissinya-plein. Voor de beste spullen moet je een beetje vroeg aanwezig zijn.

Zondagsmarkt in Monastiraki Athene
Zondagsmarkt in Monastiraki Athene
Zondagsmarkt in Monastiraki Athene

Meer Griekenland

De Akropolis

Het Archeologisch Museum

Alles over Athene