Ga naar de inhoud

Parijs

Net als Engeland is Parijs zo’n stad waar ik al meerdere keren ben geweest. De eerste keer was met mijn moeder en zusje toen ik 16 was en daarna ben ik er nog twee keer heen geweest met mijn vriend in 2010 en 2013 en een keer met vrienden in 2015. Parijs blijft een leuke stad om naartoe te gaan. Er is super veel te zien en te doen en eigenlijk best wel dichtbij.
Parijs

Hoe ga je naar Parijs?

De makkelijkste en snelste manier is denk ik met de Thalys. Binnen drie uurtjes ben je in Parijs. Met de auto ben je er ook redelijk snel alleen dan moet je weer een plek zien te vinden waar je kunt parkeren. Als je alleen naar Disney wilt dan zou ik wel de auto aanraden. Je kunt natuurlijk ook vliegen maar als je er zo snel bent met de trein dan zie ik niet waarom je zou gaan vliegen. De trein is ook nog eens beter voor het milieu.
Parijs Thalys

Vervoer binnen Parijs

Alles is op zich makkelijk per voet te bereiken, maar dan ben je wel even bezig. Wij namen daarom de metro om de grootste afstanden te overbruggen. Uiteraard is er ook zoiets als een hop-on-hop-off bus. En je kunt de stad natuurlijk ook per fiets verkennen. Zo fietste ik met vrienden ’s avonds door Parijs langs de meest iconische gebouwen van de stad.
Fietsen in Parijs

De Eiffeltoren

Als je naar Parijs gaat dan mag een bezoekje aan de Eiffeltoren, hét symbool van Parijs, niet ontbreken. Je kunt natuurlijk een selfie nemen en het daarbij laten maar het is veel leuker om helemaal naar boven te gaan. Voor 25 euro (2018) kun je een ticket kopen waarmee je met de lift helemaal naar boven gaat.

Meestal wordt er bij druk bezochte toeristische attracties geadviseerd om van tevoren kaartjes te kopen. Wij deden dat ook waardoor we niet lang hoefden te wachten voordat we naar boven mochten. Het nadeel van tevoren reserveren is het weer. Toen wij er waren regende het en was het zicht vanaf de Eiffeltoren zeer beperkt. Erg jammer. Misschien dat ik nog een keer terug ga om ‘m te beklimmen wanneer het mooi weer is.
De Eiffeltoren Parijs De Eiffeltoren ParijsDe Eiffeltoren Parijs Eiffeltoren Parijs regenDe Eiffeltoren Parijs

Korte geschiedenis Eiffeltoren

De Eiffeltoren is tussen 1887 en 1889 gebouwd door zo’n 250 arbeiders. De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en op 6 mei dat jaar geopend. De toren zou eigenlijk na een jaar of tien gesloopt worden maar omdat iedereen het gebouw zo mooi vond is het blijven staan. Tegenwoordig is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs.
De Eiffeltoren Parijs De Eiffeltoren Parijs

De Notre Dame

Als kind ben ik nooit naar Parijs geweest maar ik kende de Notre Dame van de Disney film ‘De klokkenluider van de Notre Dame’. Gebaseerd op het verhaal van Victor Hugo uit 1831. Toen ik 16 was bezocht ik de kathedraal voor het eerst met mijn moeder en zusje. Prachtig vond ik het. Daarna ben ik er nog een keer geweest met mijn vriend in 2010. Er stond toen zo’n lange rij dat we niet naar binnen zijn geweest.
Notre Dame Parijs

In 2013 probeerden we het nog een keer. Ook toen was het druk maar zijn we gewoon in de rij gaan staan. We zijn toen helemaal naar boven geklommen. Echt een aanrader. Vanaf de bovenkant van de Notre Dame heb je namelijk een super mooi uitzicht over de stad en kun je de waterspuwers van dichtbij zien.
Notre Dame ParijsNotre Dame ParijsNotre Dame Parijs

Korte geschiedenis Notre Dame

In 1163 begon men aan de bouw van de Notre Dame en rond 1345 was de kathedraal af. Uiteraard is er in de loop van de tijd een hoop veranderd. Door oorlogen zijn er beelden vernietigd en moest de kathedraal gerestaureerd worden. Tot op de dag van vandaag zijn ze daarmee bezig.Notre Dame Parijs

Waterspuwers

In de Disney film spelen de waterspuwers een grote rol. In het echt ook. Deze ‘monstes’ stammen uit de middeleeuwen en zorgen ervoor dat het regenwater niet langs de gevel naar beneden stroomt. In de 19e eeuw zijn de waterspuwers vervangen omdat de oude vervallen waren.Notre Dame Parijs Notre Dame Parijs Notre Dame Parijs uitzicht
Tip: in de buurt van de Notre Dame, bij de metro, zit een leuke plantenmarkt (mocht je daarvan houden)
Parijs plantenmarkt

Mont Martre & de Sacré-Coeur

De wijk Montmartre is een bekend gebied en door het uitzicht heel populair bij kunstenaars en toeristen. Je vindt er verschillende leuke winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen en je hebt er natuurlijk de Sacré-Coeur. Deze basiliek ligt op een heuvel en om er te komen moet je eerst een trap beklimmen van 222 treden.Parijs Sacre Coeur
Uitzicht op de wijk Montmartre
Uitzicht op Mont Martre Parijs

Korte geschiedenis Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur werd tussen 1875 en 1914 gebouwd ter nagedachtenis aan de 58.000 mensen die dood gingen tijdens de Frans-Duitse oorlog. Het was een lastig project. Om de ondergrond te verstevigen moesten er bijvoorbeeld 83 putten gegraven worden van 45 meter diep. Deze moesten vervolgens volgestort worden met stenen. En dan was er nog de klok met een gewicht van 19 ton. Niet bepaald een makkelijk klusje om zo’n ding op te hangen. Er waren al 28 paarden nodig om het ding überhaupt de heuvel op te krijgen.

Zo blijft de Sacré-Coeur wit

De Sacré-Coeur is gemaakt van travertijn, een zachte kalksteen soort. Wanneer het regent wordt er een wit kalklaagje aan de buitenkant gevormd en daardoor blijft de basiliek zo mooi wit van kleur.
Parijs Sacre Coeur

Hotpants & tanktops = geen toegang

Net als zoveel kerken, basilieken en kathedralen is het niet toegestaan om naar binnen te gaan in hotpants en met blote schouders. Bespaar jezelf een teleurstelling en hou daar rekening mee. Draag een lange broek of rok en bedek je schouders.
Sacre Coeur Parijs

Opdringerige verkopers

De laatste keer dat ik er was stikte het van de opdringerige verkopers. Ze pakken je hand vast en proberen er dan een armbandje omheen te doen waarvoor je vervolgens moet betalen. Heel erg irritant. Ik ben snel doorgelopen en heb ze redelijk kunnen ontwijken. Wel kreeg ik er een beetje een onveilig gevoel van want de verkopers kunnen redelijk agressief overkomen. Erg jammer, eventjes uitgebreid een foto nemen zit er dus niet in.

Het Louvre

Je moet minimaal één keer in je leven naar het Louvre geweest zijn om de Mona Lisa in het echt te zien. Ik had van tevoren kaarten gekocht zodat we de wachtrij konden overslaan. Maar toen moesten we alsnog in de rij om de kaarten op te halen van de kassa. Gelukkig waren we aan het einde van de middag en toen was het redelijk rustig. Het is onmogelijk om in een paar uur alles te zien, het museum is zo ongelooflijk groot. Maar je kunt ook elke keer als je heen gaat een stukje doen natuurlijk.
Het Louvre Parijs Het Louvre Parijs

Korte geschiedenis Le Louvre

Het Louvre is tegenwoordig één van de grootste museums ter wereld (alleen het Metropolitan Museum of Art in New York en de Hermitage in Sint-Petersburg zijn groter). Maar dat was niet altijd zo. Het Louvre was namelijk eerst een paleis. De Zonnekoning heeft er nog een tijdje gewoond. Maar toen brak de Franse Revolutie uit en daarna was er geen koning meer. Toen kreeg de graaf van Angiviller het idee om er een museum van te maken en zo gezegd zo gedaan. Op 10 augustus 1793 werd het Louvre geopend als museum.
Louvre ParijsLouvre ParijsLouvre Parijs Mona Lisa

Glazen pyramide

De grootste blikvanger van het museum is de grote, glazen piramide op de binnenplaats van het Louvre. Tevens de hoofdingang. De piramide werd ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Op 29 maart 1989 werd het ontwerp onthuld.

De piramide is 21,65 meter hoog en 35,42 meter lang. Het ding weegt 450 ton en heeft 300 ton aan staal.
Louvre ParijsHet Louvre ParijsHet Louvre Parijs

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe is een triomfboog die in 1806 werd gebouwd in opdracht van Napoleon. Ter ere van zijn overwinning bij Austerlitz. Het bouwwerk werd pas in 1836 voltooid en staat op de Place Charles de Gaulle, één van de drukste verkeerspleinen in Parijs. Je kunt er daarom ook niet echt omheen, zeker niet als je met de auto naar Parijs komt.

Wij zijn er een paar keer langsgelopen. Ik weet eigenlijk niet of je er ook in/ op kan maar dat hebben wij dus niet gedaan.
Parijs Arc de Triomphe

Centre Pompidou

Gek van moderne kunst? Dan moet je naar Centre Pompidou. Dit opvallende gebouw met buizen en pijpen in verschillende kleuren werd ontworpen door Richard Rogers en Renzo Piano. In 1977 werd het geopend en tussen 1997 en 2001 kreeg het een opknapbeurt.
Parijs Centre Pompidou Parijs Centre Pompidou

Ik ben er in 2013 geweest voor de eerste keer en ik vond het helemaal geweldig. Normaliter ben ik niet zo heel erg van moderne kunst maar ik vond dat ze hier best wel goede werken hadden. Sowieso ben ik dol op felle kleurtjes en dat vind je wel in dit gebouw.
Parijs Centre Pompidou Parijs Centre Pompidou Parijs Centre PompidouParijs Centre Pompidou Centre Pompidou Parijs Centre Pompidou Parijs Parijs Centre Pompidou

Lafayette

Lafayette is een soort Bijenkorf maar dan groter en mooier. Het is een luxe warenhuis waar meer dan 75000 merken worden verkocht. Lafayette begon klein in 1893 maar werd tussen 1896 en 1905 flink uitgebreid. Het warenhuis heeft tien verdiepingen en vanaf het dak kun je mooi uitkijken over heel Parijs.
Lafayette Parijs Lafayette Parijs

Een van de opvallendste kenmerken is de gigantische glazen, glas in lood koepel. Deze werd ontworpen door Ferdinand Cahnautin en Jacques Grüber.
Lafayette Parijs
Ik ben zelf niet zo van het shoppen dus ik heb niets gekocht bij Lafayette maar ik vond het wel leuk om er even doorheen te lopen. De glas in lood koepel is echt prachtig.
Lafayette Parijs

Begraafplaats Père-Lachaise

De begraafplaats Père-Lachaise in Parijs is erg bekend omdat hier enkele bekende muzikanten begraven liggen. Zoals Jim Morrison van The Doors bijvoorbeeld, Chopin en Oscar Wilde. Maar het is ook gewoon een hele mooie, rustgevende plek om doorheen te lopen.
Parijs Pere LachaiseParijs Pere LachaiseParijs Pere Lachaise Parijs Pere-Lachaise

Catacomben van Parijs

Een tikkeltje luguber (echt wat voor een horror fan als ik) zijn de Catacomben van Parijs. Het is een verzameling van ondergrondse graven dat bestaat uit tunnels van minstens 290 kilometer lang. De tunnels werden gegraven omdat men steen nodig had om huizen mee te bouwen. Een beetje zoals de grotten in Maastricht, die zijn ook zo ontstaan.
Parijs Catacomben
Parijs Catacomben

Vanaf 1786 werden de tunnels gebruikt om botten onder te brengen. De begraafplaatsen in Parijs raakten overvol en oude graven moesten plaatsmaken voor nieuwe. Dus tot en met de 19e eeuw heeft men botten verplaatst naar de catacomben. In totaal liggen er zo’n 6 miljoen!
Parijs Catacomben Parijs Catacomben

Er zijn geen grafstenen aanwezig dus je weet niet wie er allemaal liggen. Wel zijn er platen waarop staat van welke begraafplaats de botten afkomstig zijn. In de Tweede Wereldoorlog werden de gangen gebruikt door onderduikers. Tegenwoordig kun je dus als toerist een klein gedeelte van de gangen bezichtigen.
Parijs Catacomben

Perfecte horrorfilm locatie

De Catacomben van Parijs zijn natuurlijk een mooie locatie voor een horrorfilm. Ik bezocht de Catacomben in 2013 en in 2015 mocht ik voor De Nachtvlinders een horrorfilm recenseren die zich afspeelt op deze locatie: As above, So Below. Maar schijnbaar is er in 2007 ook al een film gemaakt op deze locatie (Catacombs) met zangeres Pink in de hoofdrol!

Parijs LoveLocks

Vanuit de hele wereld kwamen stelletjes hun liefde voor elkaar vereeuwigen in Parijs door een slotje met hun namen aan de Pont des Arts brug te hangen. Toen wij er waren hing het nog helemaal vol maar twee jaar later, in 2015, werd besloten om alle slotjes weg te halen. Hoe het er nu uitziet weet ik niet.
Parijs Love Locks brug

Hard Rock Café

Uiteraaaaard zijn we ook in Parijs naar het Hard Rock Café geweest.
Hard Rock Café Parijs

De Moulin Rouge

Toen ik 16 was ging ik met mijn moeder en zusje naar Parijs. De film ‘Moulin Rouge’ met Nicole Kidman was toen net uit. Ik wilde er graag heen voor een school project. Natuurlijk zijn we er niet naar een show geweest want: burlesque en héél erg duur. Maar het was wel leuk om de molen van de buitenkant te zien.

Versailles

In 2013 ben ik naar Versailles geweest met mijn vriend. Er stond een enorme rij en het duurde méga lang duurde voordat we naar binnen mochten. We waren nog niet binnen of ik liep met mijn domme kop de tuinen in. Ik dacht dat je daarna wel weer het gebouw in mocht maar dat was dus niet zo. Vervolgens maakte ik een enorme scene (met tranen en alles) en toen mochten we gelukkig toch terug naar binnen (anders hadden we weer anderhalf uur in de rij moeten staan). Ik schaamde me daarna wel heel erg. Haha, zoiets doe ik NOOIT meer.
Versailles Parijs

Korte geschiedenis Versailles

In 1624 werd een jachtslot gebouwd in het dorpje Versailles voor Lodewijk XIII. In 1680 werd het gebouw enorm uitgebreid en omgetoverd tot paleis Versailles in opdracht van Lodewijk XIV (beter bekend als de Zonnekoning). Het paleis had 226 woningen en twee keer zoveel appartementen. Men denkt dat er zo’n 3000 tot 10.000 hovelingen verbleven in Versailles.
Versailles Parijs

Het complex is enorm groot en bestaat uit: het kasteel, Franse tuin, grote stallen, kleine stallen, groot tuinhuis, lustslot, dorpje van de koningin (that’s right, ze had haar eigen dorp), moestuin, twee ministersvleugels, een oranjerie en een commune plek waar zo’n 600 hovelingen woonden.
Versailles Parijs

Alles zien in 1 dag is onmogelijk

Het mooiste aan Versailles is dat een hoop van de oorspronkelijke inrichting bewaard is gebleven. En dat het paleis goed onderhouden wordt. Je krijgt echt een idee van hoe het vroeger is geweest. Ik heb een hoop kastelen gezien en vaak is de inboedel vernietigd door oorlogen.

Uiteraard is het complex veel te groot om alles in één dag te zien. Zeker als je alles lopend doet (je kunt ook een shuttle busje nemen die je van punt A naar B, C, D enzovoorts brengt). Wij hebben helaas niet alles kunnen zien dus ik wil zeker nog een keer terug naar Versailles.

Spiegelhal in het kasteel van Versailles
Versailles Parijs
Natuurlijk ontelbaar kroonluchters, plafond schilderingen en gouden ornamenten
Versailles Parijs

Het Trianon

Grand Trianon Parijs Versailles Grand Trianon Parijs Versailles Versailles ParijsGrand Trianon Parijs Versailles

Het dorpje van de Koningin

Versailles Parijs Versailles Parijs Versailles Parijs Versailles Parijs