Verder naar bericht

Kastelen kijken in Beieren

Beieren is de grootste deelstaat in Duitsland. Van 1815 tot 1918 was het een koninkrijk en je vindt er dan ook een hoop kastelen die de tand des tijds hebben overleefd. Ik was in 2012 een midweek in Beieren en heb een paar kastelen van de sprookjeskoning Ludwig II bezocht.

Camping Banwaldsee

We gingen met de auto naar Beieren en verbleven in een appartement op camping Banwaldsee (een tip uit de Libelle). Het geheel was een beetje gedateerd (heel jaren 70) maar het had z’n charmes.
Beieren camping Banwaldsee

Voor een 2-persoons appartement betaal je (in 2018) zo’n 60 euro per nacht. Ze vragen 80 euro borg. Kom je met tent? Dan betaal je zo’n 11 euro per nacht. En voor een camperplaats betaal je in het hoogseizoen 21 euro per nacht.
Beieren camping Banwaldsee

Wij waren er in het naseizoen en vonden het geweldig. De omgeving is prachtig, je kunt er van alles doen en het was lekker rustig. De camping lag verder dichtbij de kastelen die we wilden bezoeken; Neuschwanstein en Hohenschwangau.
Beieren camping BanwaldseeBeieren camping Banwaldsee

Neuschwanstein

Neuschwanstein heb je vast en zeker al een paar keer voorbij zien komen op Facebook, Instagram of reissites. Het is een heel bijzonder kasteel gebouwd door de Koning van Bavaria: Ludwig II. Het kasteel is nooit voltooid maar je kunt er wel in. Je mag alleen geen foto’s nemen.
Beieren Slot Neuschwanstein

Toen wij er waren was het best wel druk, ondanks de regen. En we zagen zelfs nog een bekend persoon, Kellan Lutz ofwel Emmett Cullen uit de film Twilight. Ik heb er geen foto’s van want hij was met zijn familie en zo te zien allang blij dat niemand hem herkende.

Je kunt naar een brug wandelen waar je supermooi uitzicht hebt op het kasteel
Beieren Slot Neuschwanstein Beieren Slot Neuschwanstein

Na ons bezoek aan het kasteel hebben we een bosweg terug genomen. Een erg mooie route maar omdat het zoveel regende wel een beetje gevaarlijk.

En daar is de brug
Beieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot NeuschwansteinBeieren Slot Neuschwanstein

Koning Ludwig II – de sprookjeskoning

Ludwig II was eigenlijk niet zo geschikt als koning. Hij was helemaal niet sociaal en heel erg op zichzelf. Hij was gek van sprookjes en begon kastelen te bouwen waar hij zich kon terugtrekken. Hij liet zich daarbij onder andere inspireren door het Versailles van de Zonnekoning. Hij leefde compleet in zijn eigen wereldje. De besturing van het koninkrijk liet hij zoveel mogelijk over aan anderen, zoals zijn broertje Otto.

Ludwig II is nooit getrouwd en heeft ook geen kinderen gekregen. Hij was op een gegeven moment wel verloofd met zijn nicht, Sophie van Beieren (zusje van keizerin Sisi), maar blies het huwelijk in 1867 toch af. Geruchten gaan dat Ludwig eigenlijk niet op vrouwen viel. Hij was in zijn jongere jaren heel goed bevriend met Paul Maximiliaan Lamoral von Thurn und Taxis. Ze deden alles samen. Maar toen viel Paul als een blok voor een vrouw en that was that.

Ludwigs kastelen waren prachtig maar het leverde niks op en kostte enorm veel geld. Toen de koning in 1886 op mysterieuze wijze overleed (hij verdronk in een meer terwijl hij uitstekend kon zwemmen) bleef Beieren achter met een enorme schuld. Besloten werd om de kastelen te openen voor het publiek. Met de opbrengsten van de entree kon de schuld uiteindelijk afgelost worden.

Slot Hohenschwangau

Slot Hohenschwangau dateert uit de 12e eeuw. Het was eerst een burcht maar werd later opgekocht door de vader van de sprookjeskoning, Maximiliaan II. Die liet er een kasteel bouwen dat vernoemd werd naar het gebied: Hohenschwangau.
Beieren Slot Hohenschwangau blank Beieren Slot Hohenschwangau

Ludwig II bracht zijn jeugd door in dit kasteel samen met zijn broer Otto.

Hohenschwangau ligt aan de Romatische Strasse, een bekende toeristische route in Duitsland die door middeleeuwse steden en natuur loopt.
Beieren Slot Hohenschwangau
Beieren Slot Hohenschwangau Beieren Slot Hohenschwangau Beieren Slot Hohenschwangau

Slot Linderhof

Slot Linderhof was oorspronkelijk een buitenverblijf van koning Maximiliaan II. In 1869 besloot Ludwig II het verblijf om te bouwen tot zijn eigen persoonlijke villa. Het is het enige kasteel dat voor zijn dood werd afgemaakt en het was zijn favoriete verblijfplaats.

Als je het kasteel zelf gaat bezoeken dan snap je meteen waarom dit gebouw de favoriet was van Ludwig. Linderhof is prachtig en de omgeving is sprookjesachtig. Met recht ‘out of this world’.
Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof Beieren Slot LinderhofBeieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof
De Moorse Kiosk
Beieren Slot Linderhof Beieren Slot Linderhof
De Venusgrot is gebaseerd op de Venusberg uit de opera “Tannhäuser” van Richard Wagner (Ludwig II was een grote fan van Wagner)
Beieren Slot Linderhof

Slot Herenchiemsee

Slot Herenchiemsee ligt op een eiland. Belangrijk om rekening mee te houden want de ferry gaat maar tot een bepaalde tijd. Als je die mist dan zit je dus vast op het eiland. Er wonen wel mensen maar er zijn (zover ik heb gezien) geen hotels of iets dergelijks waar je kunt overnachten.
Beieren Slot Herrenchiemsee

Dat Ludwig II zich liet inspireren door Versailles zie je goed terug bij Slot Herenchiemsee. Alleen moest dit slot nóg groter en mooier worden. Helaas is dat nooit gelukt. Tegen de tijd dat het middengedeelte klaar was, was de staatskas leeg. Na het overlijden van de koning werden de bouwwerkzaamheden meteen stilgelegd. Het gebouw is alleen nog wind en waterdicht gemaakt en daarna werd het geopend voor het publiek. Toch wel jammer eigenlijk. Ik had het graag helemaal af gezien.
Beieren Slot Herrenchiemsee Beieren Slot Herrenchiemsee Beieren Slot Herrenchiemsee Beieren Slot Herrenchiemsee Beieren Slot Herrenchiemsee Beieren Slot Herrenchiemsee

Köningshaus am Sachsen

Dit kasteel hebben we helaas niet kunnen bezoeken omdat het gewoon te ver weg was. Hier moet ik dus nog een keertje voor terugkomen.

Tegelberg

Naast al het Koninklijke pracht en praal hebben we ook nog de Tegelberg afgelopen. We gingen met de lift omhoog en terug ter voet. Heel goed voorbereid waren we niet op onze sneakers en slippertjes. Onderweg werden we meerdere keren vreemd aangekeken door mede hikers.
Beieren Tegelberg Beieren Tegelberg Beieren Tegelberg

Maar goed we hebben het gehaald en ik had het niet willen missen. Het uitzicht is echt prach-tig! Alsof je in de musical The Sound of Music of een sprookje rondloopt.
Beieren Tegelberg
Prachtig uitzicht vanaf de Tegelberg
Beieren Tegelberg
Flinke omgewaaide boom
Beieren Tegelberg Beieren Tegelberg
Beieren Tegelberg

We sloten ons bezoek aan Beieren af met een ritje in een rodelbaan.
Beieren TegelbergBeieren Tegelberg

In de verte kun je Slot Neuschwanstein zien
Beieren Tegelberg

Europa Park

Op de weg terug naar huis hebben we een korte stop gemaakt bij Europa Park in de buurt van het Zwarte Woud. Schijnbaar ‘het beste pretpark’ in Europa. Of dat zo is durf ik niet te zeggen maar ik vond het in ieder geval niet tegenvallen. De wildwaterbaan was nogal spannend, check maar hieronder (alvast excuus voor het gegil).
Duitsland Europa Park Duitsland Europa Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.