Ga naar de inhoud

Duitsland

Duitsland is een land in het midden van Europa. Het land heeft 16 deelstaten en met ruim 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van alle EU-landen. Duitsland is een veelzijdig land en daarom geliefd bij toeristen. Je hebt er bergen en bossen waar je heerlijk kunt wandelen, de Romantische Strasse (een route die je langs kastelen voert), middeleeuwse stadjes, het culturele centrum van Europa: Berlijn, een interessante geschiedenis en het is allemaal ook nog eens heel betaalbaar. En vanuit Nederland kun je binnen een paar uur al op Duitse bodem staan. Ideaal voor een dagje of weekendje weg.

In dit blog lees je wat ik gedaan en gezien heb in Duitsland.

Wat is er te doen?

Berlijn

Kastelen in beieren

Monschau

Rothenburg ob der Tauber

Hoe kom je er?

Als Nederlander kun je snel en goedkoop naar Duitsland reizen met de auto. Binnen 7 uur rij je van Amsterdam naar Berlijn.

Heb je geen auto? Vanuit Nederland vlieg je binnen 1,5 uur naar verschillende plekken in Duitsland. Daar aangekomen kun je een auto huren of verder reizen met openbaar vervoer.

Het is ook mogelijk om de trein te nemen. Als je naar Berlijn gaat ben je 7 uur onderweg. Net zo snel als met de auto dus.

Heb je een visum nodig?

Als EU-burger heb je geen visum nodig als je naar Duitsland gaat. Je moet wel je paspoort of identiteitskaart meenemen.

Waar verblijf je?

Duitsland is perfect voor als je veel of weinig te besteden hebt. Er zijn genoeg goede hotels, hostels en B&B’s te vinden. En buiten de grote steden kun je kamperen. Wild kamperen is overigens niet toegestaan. Hoewel men heel soms een oogje dichtknijpt als je vriendelijk bent en netjes je troep opruimt.

Hoe reis je rond?

Duitsland heeft een goed openbaar vervoer netwerk. Met de trein of bus kun je overal komen (in steden ook vaak met de metro of tram).

De makkelijkste en meest flexibele manier is de auto. Dan kun je gaan en staan waar je wilt en benzine is over het algemeen in Duitsland goedkoper dan in Nederland.

Let op: in de winter is rijden met winterbanden verplicht. Verder heeft Duitsland milieu zones waar je een milieu sticker voor moet hebben (zoals Berlijn). Meer hierover lees je op de website van de ANWB.

Wat voor klimaat heeft Duitsland?

Een gematigd zeeklimaat. Dat betekent milde winters en zomers (geen extreme hitte) en het hele jaar door neerslag. Niet dat het elke dag regent natuurlijk maar tijdens alle seizoenen is er kans op regen. Net als in Nederland eigenlijk.

Wat is de beste tijd om naar Duitsland te gaan?

De beste tijd is mei t/m september. In deze maanden regent het niet heel veel en heb je kans op zon. De maanden juni, juli en augustus zijn natuurlijk het beste qua zon. Maar dan zit je in de schoolvakantie periode en is het dus ook het drukst.

Is het veilig?

Duitsland is over het algemeen een veilig land. Wel zou ik je aanraden om in steden goed op je spullen te letten. Zakkenrollers heb je namelijk overal.

Ook wordt er gewaarschuwd voor terreuraanslagen. Niet dat dit continue voorkomt maar de mogelijkheid is aanwezig.

Ga je wintersporten in Duitsland? Dan moet je opletten voor eventuele lawines.

Heb je inentingen nodig?

Nee. Als je naar Duitsland gaat heb je geen vaccinaties nodig. Wel wordt er gewaarschuwd voor teken die de vervelende ziekte van Lyme kunnen overdragen. Aangeraden wordt om bedekkende kleding te dragen als je gaat wandelen in bosrijk gebied.

Is Duitsland duur?

Duitsland is een stuk goedkoper dan Nederland en daarom populair als vakantieland. Van benzine tot eten en kleding. Het is allemaal net iets goedkoper dan bij ons.

Met welke valuta betaal je in Duitsland?

Duitsland is onderdeel van de Europese Unie dus je betaalt er met euro’s.

Wat eten ze in Duitsland?

Denk je aan Duitsland dan denk je aan braadworst en bier. In oktober viert men Oktoberfest. Mannen dragen Lederhosen en vrouwen een Dirndl jurk. Gedurende dit, vaak een week durende, feest drinkt men bier en eet met braadworst. Ik heb het helaas nog nooit meegemaakt (omdat ik ook geen bier drink en geen vlees meer eet) maar de foto’s zien er altijd erg gezellig uit.

Naast bier en worst eten Duitsers ook graag gepofte aardappel met zure room. Heerlijk bij een stukje vlees. Duitsers zijn best wel Bourgondiërs. Ze houden van eten.

blank

Ook typisch Duits:

  • Schnitzel
  • Sachertorte (Duitsland is echt hét land van gebak. Maar deze taart komt oorspronkelijk uit Oostenrijk)
  • Jenever en Schnapps
  • Zuurdesembrood

Als vegetariër of vegan kun je goed terecht in grote, hippe steden als Berlijn. Maar in kleine stadjes zoals Rothenburg ob der Tauber wordt het wat moeilijker. De opties zijn dan echt beperkt.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Je kunt gewoon in Duitsland rondrijden met je Nederlandse rijbewijs.