Naar de inhoud springen

Stedentrip Kopenhagen deel 1

Het is weer tijd voor een stedentrip! Dit keer zijn we naar Kopenhagen geweest. Met SAS vlogen we in een uur en 20 minuten naar Kopenhagen en met de trein stonden we binnen 15 minuten op het Centraal station. Onze Airbnb lag op 17 minuten lopen van het Centraal Station, in de upcoming wijk Vesterbro.

Met SAS naar Kopenhagen

Vliegen naar Kopenhagen

Ontbijten bij Bowl Market

We scoorden de eerste dag een ontbijtje bij het hippe Bowl Market, in Vesterbro, dicht bij het station. De prijzen waren ook nogal ‘hip’. Voor een Acaii Bowl met Jus d’orange uit een pakje betaalden we zo’n 15 euro! Ik moet wel eerlijk zeggen dat je dan een behoorlijk grote bowl krijgt waarmee je het wel volhoudt tot een uurtje of 3 ’s middags. Maar het blijft prijzig. We compenseerde het door de dagen erna yoghurt + muesli te halen bij de 7-Eleven voor 3 euro per stuk.
Acaii bowl bij Bowl Market in Kopenhagen

Copenhagen card

Wat wil je gaan doen in Kopenhagen? Naar een pretpark? Museums bezoeken? Een rondvaart maken over het water? Als al deze punten op je planning staan dan is het de moeite waard om een Copenhagen card aan te schaffen. Wij verbleven een lang weekend in Kopenhagen en besloten de kaart aan te schaffen voor 72 uur. Dat kostte ons zo’n 90 euro per persoon. Even slikken? Misschien. Maar wij hebben die kaart er ruim uitgehaald in de 3 dagen dat we er waren. De gemiddelde toegang voor een museum ligt namelijk al rond de 15 euro. En toegang tot Tivoli (los, zonder ritjes) is al 20 euro. Je kunt natuurlijk ook de kaart aanschaffen voor 24 uur en zoveel mogelijk in één dag proberen te zien.
De Copenhagen card kun je van tevoren online kopen of gewoon in Kopenhagen zelf. Wij kozen ervoor om ‘m te kopen bij de 7-Eleven op het Centraal Station, omdat bij de Tourist information een enorme rij stond.

Kastellet en de St. Alban’s kerk

Wat mag je zéker niet missen in Kopenhagen? De kleine zeemeermin natuurlijk. Omdat dit nogal een end van onze Airbnb vandaan lag besloten we de trein te pakken. Vanaf Centraal Station pakte we de trein naar Osterport en vanaf daar liepen we naar het beeld van ‘Ariël’. De wandeltocht bracht ons langs het Kastellet. Een 17e eeuwse vesting waar vroeger het leger van Kopenhagen verbleef. Er staan allemaal roodkleurige huisjes en daar wonen nog steeds mensen in die voor het leger werken. Heel veel is er niet te zien en eigenlijk vond ik het ook niet zo interessant. Snel door naar de St. Albans kerk.

Uitzicht vanaf het kastellet
Uitzicht kastellet Kopenhagen

Je weet dat je in de buurt van een toeristische attractie bent wanneer je de tourbussen en groepen Japanners ziet staan. De St. Albans kerk is in 1887 opgericht voor de Engelse gemeenschap in Kopenhagen en wordt nog steeds gebruikt. Schijnt één van de oudste kerken in Europa te zijn. Heel groot is de kerk niet, en eigenlijk valt ook hier weer niet zo heel veel te zien.

St. Albans kerk
St. Albans Church

Gefion Fontein

Naast de kerk staat de bronzen Gefion Fontein die het ontstaan van Sjaelland, het eiland waarop Kopenhagen zich bevindt, uitbeeldt. In het boekje Momo to Momo (die ik vaak koop voor stedentrips) staat dat de legende is dat goden Gefion tijdens haar zoektocht naar nieuw land de mythische koning Gylfe van Zweden ontmoette. Ze kreeg van deze koning zoveel land als ze kon omploegen in een dag en nacht. Ze veranderde haar vier zonen in sterke ossen die zó diep ploegde dat de aarde in zee terecht kwam. Zo ontstond Sjaelland.
In ieder geval is deze fontein dus geïnspireerd op deze mythe.

Gefion fontein Kopenhagen

De kleine zeemeermin

Een stukje verder lopen en je vindt de kleine zeemeermin. Symbool van Denemarken en ooit bedacht door sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het bronzen beeld is geschonken door bierbrouwerij Carlsberg. Het verhaal gaat dat de kunstenaar een ballerina had gevonden om model te staan voor het beeld. Maar toen hij klaar was met het gezicht stopte ze ermee. De kunstenaar zat met zijn handen in het haar want hoe moest hij nou het beeld afmaken? Zijn vrouw stelde vervolgens voor om model te staan. De zeemeermin heeft dus het gezicht van een ballerina en het lichaam van de vrouw van de kunstenaar.

Daar zit ze dan, vind je haar niet een juweel…
De kleine zeemeermin KopenhagenDe kleine zeemeermin Kopenhagen

Hoewel het beeldje niet heel erg groot is, is het mega populair. Er staan groepen toeristen te vechten om selfie met het beeld. Eigenlijk is dat wel weer heel grappig om te zien. Natuurlijk doe ik daar zelf ook aan mee. De kleine zeemeermin is één van mijn favoriete sprookjes (Disney en Hans Christian Andersen versie) dus een selfie mocht echt niet ontbreken.

Drukte bij de kleine zeemeermin
Drukte bij de kleine zeemeermin

Het Design Museum

De eerste plek waar we onze Copenhagen card gebruikte was het Design Museum. Er was een Japanse expositie wat wij beide erg leuk vonden aangezien we vorig jaar een maand in Japan hebben gebackpackt. Veel kwam dus bekend voor. Daarnaast was er een expo over Balmain. Voor mijn vriend niet zo boeiend maar voor mij (ooit wilde ik mode ontwerpster worden) toch wel erg leuk. Bizar wel om te zien hoe klein de maten toen al waren (tijdperk van Karen Mulder, Claudia Schiffer en Naomi Campbell). Verder vind je er nog design meubels maar dat vonden we beide niet zo boeiend.
Ik had eigenlijk wel iets meer verwacht van dit museum. We waren er erg snel doorheen. Ik weet niet of ik erheen was gegaan als ik geen Copenhagen card had gehad. De losse entree prijs is namelijk toch iets van 14 euro (100 kroon).

Balmain in het Design Museum Kopenhagen
Design museum Kopenhagen BalmainDesign Museum Kopenhagen

Game of mud…
Design Museum Kopenhagen

Frederiks kirke

Onderweg naar Amalienburg kom je langs de Frederiks kirke. Men noemt deze kerk met grote koepel erop ook wel de Marmorkirken omdat er zoveel marmer in verwerkt is. Uiteindelijk is een deel toch met kalksteen afgemaakt omdat het allemaal te duur werd. De koepel is de grootste in Scandinavië en geeft een mooi uitzicht over de stad. Niet dat wij dat weten want de koepel is alleen open om 13 en 15 uur. Wij waren er rond 13.30 uur dus we hadden het net gemist en geen zin om te wachten of terug te komen. Maar ook zonder bezoek aan de koepel is de kerk een kijkje waard (en gratis).

De Frederikskirke vanaf het water gezien
Frederikskirke KopenhagenFrederikskirke KopenhagenFrederikskirke Kopenhagen

De koepel waar wij helaas niet in zijn geweest
Frederikskirke Kopenhagen

Amalienborg Slot

Het paleis van de Deense koninklijke familie. Er zijn in totaal vier gebouwen waarvan er eentje is ingericht als museum. Dat is dus ook het enige geouw wat je kunt bezoeken. Het slot wordt bewaakt door traditioneel geklede soldaten. Ze lijken een beetje op degene in Engeland, met zo’n bontmuts. En reken maar dat ze hun job doen. Ik ging even tegen een gebouwtje zitten omdat ik moe was. Meteen werd er geschreeuwd dat we moesten wegwezen. Vond het zelf een beetje overdreven maar aan de andere kant dacht ik ook ‘oh shit nu ben ik ook zo’n domme toerist waar ik zelf altijd zo’n hekel aan heb’. Oeps.

Anyway. In het museum zelf hangen vooral een hoop foto’s en schilderijen van de koninklijke familie. Zelfs Willie en Max zagen we nog voorbij komen. Persoonlijk vond ik dat we er erg snel doorheen waren. Er is natuurlijk maar een klein deel open voor publiek. En wat er dan te zien was, dat vond ik gewoon niet zo boeiend. Maar smaken verschillen.
Amalienburg slotAmalienburg slot

Nyhaven

De Nyhaven (nieuwe haven) van Kopenhagen is naast De kleine zeemeermin één van de bekendste hotspots. Het is een (zoals de naam al zegt) haven met allemaal gekleurde huizen. Sommige staan er al meer dan 300 jaar en schrijver Hans Christian Andersen heeft hier gewoond. Je vindt er een hoop restaurantjes en ’s avonds is het een populaire plek om uit te gaan (wat wij niet hebben gedaan overigens). Ik vond het vooral heel erg druk. Omdat het gaypride week was hingen overal regenboog vlaggen. Dat was wel enorm tof om te zien. Vanaf Nyhaven vertrekken meerdere rondvaart boten (niet met de Copenhagen card overigens, daarvoor moet je ergens anders opstappen). En verder vind je er veel marktkraampjes die eten aanbieden.
Nyhaven Kopenhagen

Bij Nyhaven vind je de Kunsthal. Wij zijn er niet geweest maar de buitenkant zag er wel leuk uit (versierd met reddingsvesten)
Kunsthal Kopenhaven

Rosenborg Slot

Na Nyhaven hebben we een korte stop gemaakt bij Rosenborg Slot/ kasteel. Het was einde dag en het kasteel ging bijna sluiten. We zijn er dus met een snelvaart doorheen gelopen. Dat was best te doen, hoewel Rosenborg van de binnenkant nog groter is dan je denkt. Wij kwamen vooral voor de kroonjuwelen. Helaas was het door de drukte onmogelijk om alles goed te zien. Als je naar dit slot gaat, dan is het beter om wat vroeger te gaan zodat je alles goed kunt zien.
Rosenborg slotRosenborg slot

De kroonjuwelen
Rosenborg slot juwelen

Rundetarn

Op weg naar het centrum kwamen we de ronde toren tegen waar we ook in konden met de Copenhagen card. De ronde toren is bijna 35 meter hoog en heeft geen treden. In plaats daarvan loop je via een spiraal pad omhoog. Dit pad is zo breed dat zelfs een koets en auto naar boven kunnen rijden. Helemaal bovenin vind je het astronomisch obstervatorium. Helaas was dit deel gesloten. Ik denk dat het slechts af en toe open is voor publiek.
Bovenin de toren kun je naar buiten. Maar het uitzicht op de stad vanaf hier is niet heel erg boeiend.

Uitzicht vanaf de Rundetarn Kopenhagen
Rundetarn Kopenhagen

Hardrock Café Kopenhagen

Waar een Hardrock Café zit, daar zitten wij. Helaas moesten we wel ruim een uur wachten op een plek. Ik weet niet of dit te maken had met de drukte rondom Gaypride, of dat het gewoon altijd zo druk is. Eten was zoals altijd weer prima en vanaf de tweede verdieping hadden we mooi uitzicht op het Gaypride spektakel.Hardrock Café Kopenhagen

Tivoli

Naast het centraal station van Kopenhagen vind je pretpark Tivoli. Je betaalt zo’n 20 euro voor de entree (gratis met Copenhagen card) en losse prijzen voor de attracties. Het park bestaat al sinds 1843 en doet een beetje denken aan een kermis maar dan groter. Wij waren er ’s avonds en dan is het park heel mooi verlicht. Er heerst een hele gemoedelijke, gezellige sfeer. Ook staat er een podium waar concerten worden gegeven. Ik vond dat heel bijzonder. Lekker naar muziek luisteren terwijl je ondertussen je suikerspin staat op te eten. En tussendoor kun je nog even de achtbaan in.

Tivoli at night
Tivoli Kopenhagen at nightTivoli Kopenhagen at nightTivoli in de avond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.