Ga naar de inhoud

Kopenhagen

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en tevens een gemeente. De stad werd in de middeleeuwen gesticht door Sven Gaffelbaard die toen koning was van Denemarken, Noorwegen en Engeland. De naam Kopenhagen leidt terug naar Købmandshavn wat koopmanshaven betekent. In de 15e eeuw werden er grote oorlogsschepen gebouwd. Kopenhagen heeft een aantal populaire wijken waaronder Vesterbro (hier vind je het populaire pretpark Tivoli), Nørrebro (hippe uitgaanswijk) en Østerbro, volgens velen de mooiste wijk.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 1,5 uur naar Kopenhagen. Met de trein reis je vervolgens in 15 minuten van het vliegveld naar Centraal Station in het centrum.

Je kunt ook de auto pakken maar dan ben je tien uur onderweg. En met de trein 12 tot 22 uur.

Vliegen naar Kopenhagen

Waar verblijf je?

Ik boekte via Airbnb een klein appartement in de hippe wijk Vesterbro (17 minuten lopen vanaf Centraal Station).

Hoe reis je rond?

Kopenhagen is een grote stad en als je alles wandelend doet dan ben je wel even bezig. Het is sneller en makkelijker om het openbaar vervoer te gebruiken. En als je Copenhagen Card koopt is het gratis!

De Copenhagen Card

Voordat je op pad gaat is het wellicht een idee om de Copenhagen Card aan te schaffen. Met deze kaart krijg je:

  • Toegang tot 89 attracties waaronder museums en pretparken.
  • Gratis toegang tot het openbaar vervoer.
  • Gratis transfer van het vliegveld naar de stad.
  • Kinderen tot 11 jaar mogen gratis mee.

Je kunt een kaart kopen voor 24, 48, 72, 96 of 120 uur. Koop de Copenhagen Card online of in de stad bij de Tourist Information of de 7-Eleven bijvoorbeeld.

Wat kost een reis naar Kopenhagen?

Scandinavië is over het algemeen geen goedkope bestemming. Lees: wat kost een reis naar Kopenhagen?

Wat is er te doen?

Kopenhagen is een levendige stad. Ik was er 3,5 dag en hieronder lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb.

Kastellet

Het Kastellet is een vestiging uit de 17e eeuw waar vroeger het leger van Kopenhagen verbleef. Anno 20e eeuw is het nog steeds een militair gebied waar mensen wonen die voor het leger werken. Het kastellet is daarnaast een cultuur-historisch monument, een museum en een park waar je lekker kunt wandelen.

De vestiging werd in 1626 gebouwd en heeft de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. In Nederland hebben ze ook van dit soort vestigingen. In Bourtange bijvoorbeeld. Jammer dat je de vorm zonder drone eigenlijk niet goed kunt zien.

Uitzicht vanaf het Kastellet.

Uitzicht kastellet Kopenhagen

Sint-Albanuskerk

In de buurt van het Kastellet staat de Sint-Albanuskerk. Deze is in 1887 opgericht voor de Engelse gemeenschap in Kopenhagen en wordt nog steeds gebruikt. Het is schijnbaar één van de oudste kerken in Europa.

De Sint-Albanuskerk in Kopenhagen.

Gefion Fontein

Naast de kerk staat de bronzen Gefion Fontein. Deze werd in 1908 gebouwd door de Deense beeldhouwer Anders Bundgaard. Hij liet zich inspireren door de legende van de godin Gefion. Zij ontmoette tijdens haar zoektocht naar land de mythische koning van Zweden, Gylfe. Ze kreeg van Gylfe zoveel land als ze kon omploegen in een dag en nacht. Ze veranderde haar vier zonen in sterke ossen die zó diep ploegde dat de aarde in zee terecht kwam. Zo ontstond Sjaelland.

Gefion fontein Kopenhagen

De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin is hét symbool van Denemarken. Ze werd ooit bedacht door sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. In de buurt van het Kastellet staat een bronzen beeld van de meermin. Het werd gemaakt in opdracht van Carl Jacobsen van bierbrouwerij Carlsberg.

Het verhaal gaat dat de kunstenaar (Edward Eriksen) een ballerina had gevonden om model te staan voor het beeld. Maar toen hij klaar was met het gezicht had ze er geen zin meer in. De kunstenaar zat met zijn handen in het haar want hoe moest hij nou het beeld afmaken? Zijn vrouw stelde vervolgens voor om model te staan. De zeemeermin heeft dus het gezicht van een ballerina en het lichaam van de vrouw van de kunstenaar.

Daar zit ze dan, vind je haar niet een juweel…

De kleine zeemeermin Kopenhagen
De kleine zeemeermin Kopenhagen

het beeld is gedurende de jaren vele malen beklad en beschadigd door vandalen. Ook is ze een paar keer aangekleed en heeft ze bijvoorbeeld een boerka gedragen. Gelukkig blijft de gemeente haar schoonmaken en opknappen.

Selfies maken met de kleine zeemeermin.

Drukte bij de kleine zeemeermin

Het Design Museum

Het Design Museum werd in 1895 geopend aan de H.C. Andersens Boulevard. In 1926 verhuisde het naar de huidige locatie waar voorheen een ziekenhuis zat. Op de website van het museum staat dat ze zich vooral richten op kwaliteit binnen kunst. En dat ze mensen willen inspireren om meer kritisch te denken over kwaliteit. Dat klinkt een beetje vaag maar ik denk dat ze zoiets bedoelen als: kies een jas die duur is maar wel lang meegaat in plaats van die Primark jas die na drie maanden kapot is.

Toen ik er was, was er een Japan expositie. Dat was leuk omdat ik zelf een maand in Japan heb gebackpackt. Veel kwam dus bekend voor. Ook was er een expo over modemerk Balmain.

Ik had eigenlijk wel iets meer verwacht van dit museum. We waren er erg snel doorheen. Ik weet niet of ik erheen was gegaan als ik geen Copenhagen Card had gehad.

Balmain in het Design Museum Kopenhagen.

Design museum Kopenhagen Balmain

Design meubelen.

Design Museum Kopenhagen

De troon uit Game of Thrones maar dan gesmolten (mijn interpretatie).

Design Museum Kopenhagen

Frederiks kirke

De Frederiks Kirke is een lutherse kerk die in 1740 ontworpen werd door de Deense architect Nicolai Eigtved. Men noemt de kerk ook wel de Marmorkirken omdat er zoveel marmer in verwerkt is. Dit materiaal was zo duur dat het elke keer maar niet lukte om de kerk af te maken. Pas in 1894 (na 154 jaar) was de kerk helemaal af. En uiteindelijk is niet alles van marmer gemaakt maar zijn er diverse materialen gebruikt zoals kalksteen.

De koepel van de kerk heeft een doorsnee van 31 meter en is daarmee de grootste koepel in Scandinavië. Vanaf de koepel heb je mooi uitzicht over de stad. De kerk zelf is elke dag geopend maar de koepel kun je alleen bezoeken in het weekend om 13.00 uur. Check voor actuele openingstijden de website van de Marmorkirke.

De Frederikskirke met de indrukwekkende koepel.

Frederikskirke Kopenhagen
Frederikskirke Kopenhagen
Frederikskirke Kopenhagen

Wij waren te laat en zijn helaas niet in de koepel geweest.

Frederikskirke Kopenhagen

Amalienborg Slot

Amalienborg is het paleis van de Deense koninklijke familie. Er zijn in totaal vier gebouwen waarvan er eentje is ingericht als museum. Dat is dus ook het enige gebouw wat je kunt bezoeken. Het slot wordt bewaakt door traditioneel geklede soldaten. Ze lijken een beetje op de soldaten in Engeland, Elke dag rond 12.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats.

Het museum biedt een kijkje achter de schermen bij de Deense koninklijke familie. Je vindt er onder andere veel foto’s en schilderijen van de royals (ook Willie en Max hangen ertussen) en je krijgt een aantal kamers te zien waarvan sommigen nog steeds gebruikt worden.

Meer informatie vind je op de website van Amalienborg Museum.

Amalienburg slot
Amalienburg slot

Nyhaven

De Nyhaven (nieuwe haven) van Kopenhagen is naast De kleine zeemeermin één van de bekendste hotspots. Het is een haven met allemaal gekleurde huizen. Sommige staan er al meer dan 300 jaar. Schrijver Hans Christian Andersen heeft hier ook nog gewoond.

Nyhaven heeft een hoop leuke restaurants en ’s avonds is het een populaire uitgaansplek. Wij waren er tijdens Gaypride en overal hingen regenboog vlaggen. Dat was leuk om te zien. Vanaf Nyhaven vertrekken meerdere rondvaart boten en verder vind je er veel eetstalletjes.

Nyhaven Kopenhagen

De Kunsthal in Nyhaven. Wij zijn er niet geweest maar de buitenkant zag er erg leuk uit met al die reddingsvesten.

Kunsthal Kopenhaven

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot werd in 1605 gebouwd in opdracht van koning Christiaan IV. Het was bedoeld als zomerpaleis en werd in Hollandse Renaissancestijl gebouwd. Sinds 1838 is het een museum. Je vindt er een deel van de collectie van de koningen (het andere deel is ondergebracht in Amalienborg). In de kelder zijn de Deense kroonjuwelen te zien. Dit was eigenlijk de reden waarom ik erheen wilde. Helaas kwamen wij pas laat in de middag aan en toen was het nogal druk. Onmogelijk om alles goed te kunnen bekijken. Wil je naar Rosenborg Slot? Dan raad ik je aan om ’s ochtends vroeg te gaan wanneer het nog rustig is.

Meer informatie vind je op de website van Rosenborg Museum.

Rosenborg slot
Rosenborg slot

De kroonjuwelen.

Rosenborg slot juwelen

Rundetarn

De Rundetaarn of Rundetårn (ronde toren) werd in 1637 gebouwd in opdracht van koning Christiaan IV. In de toren bevindt zich het astronomisch observatorium (sterrenwacht) die werd opgezet door Christen Sørensen Longomontanus, een leerling van de bekende Deense astronoom Tycho Brahe.

De toren is bijna 35 meter hoog en heeft een spiraalgang van 192 meter lang en 4,5 meter breed. In 1716 bezochten de Russische tsaar Peter de Grote en zijn vrouw de toren. Hij reed naar boven op een paard en zij volgde hem in een koets. In 1902 reed men voor het eerst met een auto naar boven.

In 1728 brak er brand uit in de toren waarbij helaas veel kostbare boeken zijn verbrand. Ook stond er de koperen hemelglobe van Tycho Brahe. Het enige instrument van hem dat zich nog in Denemarken bevond. Deze is helaas gesmolten.

Blijkbaar is er een aflevering van Bassie en Adriaan opgenomen waarbij ze B100 vanuit de toren bekogelen met ballen en ballonnen.

Uitzicht vanaf de Rundetarn in Kopenhagen.

Rundetarn Kopenhagen

Hardrock Café Kopenhagen

Waar ik ook ben, als er een Hardrock Café aanwezig is dan moet ik erheen. Het is een soort traditie geworden. Omdat wij tijdens Gaypride in Kopenhagen waren (druk) moesten we ruim een uur wachten. Het was wel de moeite waard want vanaf de tweede verdieping hadden we mooi uitzicht op het Gaypride spektakel.

Hardrock Café Kopenhagen
Gaypride Kopenhagen 2017

Tivoli

Naast het Centraal Station van Kopenhagen vind je pretpark Tivoli. Het werd in 1843 opgericht door Georg Carstensen en is daarmee één van de oudste pretparken ter wereld! En wist je dat in de jaren 50 Walt Disney naar Tivoli ging om inspiratie op te doen voor zijn eerste Walt Disney park?

Tivoli is het best bezochte pretpark in Denemarken. Je betaalt entree voor het park zelf en daarna moet je nog kaartjes kopen voor de individuele attracties. ’s Avonds wordt het park verlicht met 115 duizend spaarlampen. Het doet denken aan een grote kermis. Er is ook een groot podium waar concerten worden gegeven.

Meer informatie vind je op de website van Tivoli.

Tivoli by night.

Tivoli Kopenhagen at night
Tivoli in de avond
Tivoli Kopenhagen at night

Zoölogisch Museum

Het Zoölogisch Museum was een natuurhistorisch museum en onderdeel van het Statens Naturhistoriske Museum, Er was ontzettend veel te zien. Van dinosaurus skeletten tot opgezette walrussen en creepers op sterk water. Helaas is dit museum inmiddels (na 52 jaar) permanent gesloten. De exposities zijn verhuisd naar het Natural History Museum bij de Botanische tuin (in de buurt van Rosenborg Slot).

Het voormalige Zoölogische Museum in Kopenhagen.

Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen


Het Zoölogisch Museum was gevestigd in de wijk Nørrebro. Een hippe uitgaansplek waar ook veel streetart te zien is. Vanaf het centrum is het 30 minuten lopen naar Nørrebro.

Streetart Norrebro
Streetart Norrebro
Vogelhuisjes Norrebro

Geologisch museum

Het Geologische Museum is, net als het Zoölogisch Museum, permanent gesloten en de exposities zijn verhuisd naar het Natural History Museum.

Toen wij in dit museum waren was er een expositie genaamd Microsculpturen waarbij insecten van zeer dichtbij waren gefotografeerd. De foto’s waren vervolgens afgedrukt op enorme panelen. En dat was ontzettend mooi. Het was een reizende expositie dus ik ben bang dat deze niet te zien is bij het Natural History Museum.

Geologisch museum Kopenhagen
Geologisch museum Kopenhagen
Geologisch museum Kopenhagen

Rondvaart Kopenhagen

Als je de Copenhagen Card hebt gekocht dan is het de moeite waard om een rondvaart te maken. Je vaart onder andere door de Christianshaven. Deze ‘haven’ werd in 1916 aangelegd door Koning Christiaan IV en is geïnspireerd op Amsterdam. En dat is te zien. Overal staan pakhuizen. Er wonen zo’n 10 duizend mensen in Christianshaven. Het is één van de duurste plekken om te wonen in Kopenhagen.

Het oude beursgebouw met de toren met drie draken erop
.

Rondvaart Kopenhagen oude beursgebouw

Net alsof je in Amsterdam bent.

Rondvaart Christianshaven

Natuurlijk kom je ook nog langs populaire plekken zoals de kleine zeemeermin en The Black Diamond. Dit grote, glazen gebouw is onderdeel van de bibliotheek van Kopenhagen en werd ontworpen door architectenbureau Schmidt Hammer Lassen.

Rondvaart Kopenhagen Black Diamond

Christiansborg Slot

Christiansborg Slot is een paleis gevestigd in het centrum van Kopenhagen. In de 12e eeuw werd er een burcht gebouwd en in de 14e eeuw een kasteel. Dat werd in 1730 gesloopt door koning Christiaan IV die er daarna het eerste Christiansborg bouwde. In 1794 brandde het paleis af waarna de koninklijke familie verhuisde naar Amalienborg. Er werd een nieuw paleis gebouwd maar ook dat brandde af in 1884. In 1928 werd Christiansborg voor de derde keer herbouwd. Er zijn uit verschillende periodes wel delen bewaard gebleven. Zo zie je allemaal verschillende stijlen terugkomen.

Tegenwoordig is het Deense parlement gevestigd in Christiansborg Slot. Je kunt er de koninklijke receptie kamers bezoeken die zeer de moeite waard zijn.

Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot

Christiansborg Slot heeft prachtige vloeren, kleurrijk behang en gigantische kroonluchters. Eigenlijk vind ik dat dit paleis nog het beste weergeeft hoe het er vroeger uit moet hebben gezien. Want vroeger waren het behang en de wandkleden en de vloer ook nieuw. En niet oud en versleten zoals in de meeste paleizen die er al eeuwen staan.

Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot

Ruïnes, keuken, stallen en Slotskirke

Naast de receptie kamers kun je ook een bezoekje brengen aan de ruïnes, de keuken (die nog steeds gebruikt wordt bij grote events), de stallen (waar zo’n 15 paarden verblijven) en de Slotskirke. Je moet daar wel weer allemaal apart voor betalen. Voor ons maakte het niet zoveel uit aangezien wij overal gratis in mochten met de Copenhagen card.

De Slotskirke.

Chrisitansborg Slotskirke

Stallen bij Christiansborg Slot.

Chrisitansborg Slot stallen

Christiana

In 1970 werd de verlaten militaire Bådsmandsstrædes kazerne gekraakt door een groep hippies. Zij stichtte daar een zelfverklaarde vrije staat genaamd Christiana. De regering heeft in het begin geprobeerd om de krakers te verwijderen. Maar eind jaren 70 werd Christiana getolereerd als een soort sociaal experiment. Er waren wel wat issues die opgelost moesten worden. De bewoners betaalden namelijk geen geld voor gas, licht en water. Ook werd er veel drugs gedeald en ontstonden er gebouwen waar geen vergunning voor was afgegeven (zoals cafés en huizen).

In 1995 werd er een overeenkomst getekend tussen de bewoners van Christiana en het Ministerie van Defensie (die nog steeds eigenaar van het gebied is). Er wordt nu belasting betaald en huur (hoewel erg laag) aan de gemeente Kopenhagen.

Christiana Kopenhagen
Christiana Kopenhagen

Zelfvoorzienend

Tegenwoordig wonen er 900 mensen in Christiana. De bewoners besturen hun ‘dorp’ zelf. Er is een kinderopvang, postkantoor, kruidenierswinkeltjes, bibliotheek, museum en ze hebben hun eigen vuilnisdienst.

Blijvende problemen met de overheid

Er blijft echter strijd met de overheid. Zo is harddrugs verboden maar wordt er nog steeds gedeald in softdrugs zoals hash en wiet. Eens in de zoveel tijd doet de politie een inval. Dit gaat niet zonder risico. Meerdere keren vonden er schietpartijen plaats waarbij ook omstanders gewond raakten.

Ook blijft er een issue met de huizen. Velen voldoen nog steeds niet aan de wettelijke eisen.

Wat is er te doen in Christiana?

Via verschillende toegangspoorten kun je Christiana betreden. Aangezien er veel creatievelingen wonen is het een kleurige belevenis. Bijna alle gebouwen zijn versierd met kunst. Je moet het eigenlijk zien als een groot openlucht museum. Er zijn verschillende cafés waar je eten of drinken kunt halen. Hash en wiet zijn ook beschikbaar maar dit wordt, for obvious reasons, niet gepromoot.

Je kunt Christiana op eigen houtje verkennen maar aangezien het nogal een doolhof is (en je misschien meer wilt weten) raad ik je aan om een tour te boeken. Dit kan bijvoorbeeld via Tripadvisor of Getyourguide.

Christiana Kopenhagen

Hans Christian Andersen Museum

Op tien minuten lopen van het Centraal Station vind je het Hans Christian Andersen Museum. Je zou verwachten dat je in dit museum alles te weten komt over de Deense schrijver maar dat valt tegen. Het draait meer om de sprookjes. Zo kun je bijvoorbeeld vijf minuten lang naar het meisje met de zwavelstokjes luisteren. Of de kleine zeemeermin. Het museum lijkt met zijn sprookjesdecors eigenlijk meer op een klein pretpark.

Als je de Copenhagen Card of kleine kinderen (en tijd) hebt dan is het wel een bezoekje waard.

Hans Christian Andersen

Frederiksborg Slot

Frederiksborg kasteel ligt in de Deense stad Hillerod. Met de trein is het 40 minuten rijden van Centraal Station Kopenhagen naar station Hillerod. Vervolgens pak je de bus naar het kasteel (8 minuten). Je kunt ook wandelen, dan ben je 20 minuten onderweg.

Frederiksborg Slot werd in 1560 gebouwd door Frederik II. Blijkbaar vond zijn zoon, Christiaan IV, het maar niets want deze sloopte later de hele zooi. In 1600 gaf hij de opdracht om een nieuw slot te bouwen en in 1620 was Fredriksborg klaar.

Naast het kasteel zelf kun je de tuinen bezoeken en het Nationaal Historisch Museum, dat sinds 1878 in het slot is gevestigd.

Meer informatie over openingstijden, tickets en exposities vind je op de website van Frederiksborg Slot.

Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot zaal
Frederiksborg Slot

Imposante zalen met prachtige plafond decoratie.

Frederiksborg Slot zaal
Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot kapel
Frederiksborg Slot houtwerk

In Fredriksborg vind je ook moderne kunst zoals dit pareltje.

Frederiksborg moderne kunst

Ook de tuinen zijn indrukwekkend.

Frederiksborg Slot tuinen