Naar de inhoud springen

Stedentrip Kopenhagen deel 2

We vielen met onze neuzen in de boter tijdens onze stedentrip naar Kopenhagen. Niet alleen was het Gaypride weekend maar ook de Iron Man van Kopenhagen vond plaats. Helaas werd ik de avond voor de festiviteiten ziek (mocht je het nog niet weten, als wij op vakantie gaan dan wordt er altijd eentje ziek. Al-tijd). We besloten om de Gaypride parade over te slaan (aangezien ik deze al grootst had gevierd in Amsterdam vond ik dat ook niet zo erg) en naar het Zoölogisch museum te gaan.

Gaypride Kopenhagen 2017

Gaypride Kopenhagen 2017

Zoölogisch museum

Dit museum kan ik echt aanraden voor als je wel of niet kinderen hebt. Zeker als je van natuur en biologie houdt. Er is zo ontzettend veel te zien in dit museum. Van dinosaurus skeletten tot gigantische opgezette walrussen en bijzondere creepers op sterk water. Ik denk dat we ons hier zeker twee uur (misschien langer) hebben vermaakt. Het museum ligt in de wijk Norrebro, iets verder van de stad af en dus een stukje lopen. Maar dat is het zeker waard. En ook leuk om meteen een ander gedeelte van Kopenhagen te zien.

Streetart in Norrebro

Streetart Norrebro
Streetart Norrebro
Dit zie je wel meer in het Kopenhaagse straatbeeld: vogelhuisjes in vrolijke kleuren
Vogelhuisjes Norrebro
Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen
Zoölogisch museum Kopenhagen

Creepo op sterk water
Zoölogisch museum Kopenhagen

Geologisch museum

Het Geologisch museum ligt in de buurt van de Botanische tuinen en is tevens een aanrader. Ze hadden hier een tentoonstelling, Microsculpture, waarbij insecten van zeer dichtbij zijn gefotografeerd en vervolgens geprint op enorme panelen. Zó ontzettend tof en mooi. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ze hebben hierbij natuurlijk gekozen voor insecten die van zichzelf mooie kleuren hebben zoals kevers. De expo reist rond die wie weet kunnen we deze binnenkort in Amsterdam bekijken. Helaas gaan veel museums in Kopenhagen al om 16 uur dicht. We hebben daardoor weinig tijd gehad om de rest (kristallen en andere aardse ontdekkingen) te bekijken. Mocht je naar het Geologisch museum in Kopenhagen gaan, ga dan op tijd!

Geologisch museum Kopenhagen
Geologisch museum Kopenhagen
Geologisch museum Kopenhagen

Rondvaart Kopenhagen

Omdat ik me dus niet zo lekker voelde en snel moe was besloten we een rondvaart te maken door Kopenhagen. Dit is inbegrepen in de Copenhagen card. We voeren onder andere door Chrisianshaven. Deze ‘haven’ werd in 1916 aangelegd door Koning Christian IV en is geïnspireerd op Amsterdam. Dat kun je wel zien ook. Aan de zijkanten vind je pakhuizen en het is inderdaad net alsof je in Amsterdam rondvaart. In de wijk wonen zo’n 10.000 mensen en het is één van de duurste plekken om te wonen in Kopenhagen.

Het oude beursgebouw met de toren met drie draken erop

Rondvaart Kopenhagen oude beursgebouw
Rondvaren in Amsterdam… eh Christianshaven
Rondvaart Christianshaven
Natuurlijk kom je ook nog langs andere plekken zoals de kleine zeemeermin en ‘The Black Diamond’ wat onderdeel is van de koninklijke bibliotheek. Zo’n rondvaart is natuurlijk super toeristisch. Maar wat maakt het uit? Je ziet enorm veel en je hoeft niet te lopen. Wat mij betreft een aanrader.

The Black Diamond
Rondvaart Kopenhagen Black Diamond

Christiansborg Slot

In Christiansborg Slot zit tegenwoordig het Deense parlement. Je kunt er de Koninklijke recpetie kamers bezoeken die echt de moeite waard zijn. Het kasteel is maar liefst 3 keer afgefikt en dat is aan de ene kant zonde omdat er zoveel spullen verloren zijn gegaan. Maar aan de andere kant, het is elke keer opnieuw opgebouwd waardoor het er allemaal iets nieuwer uitziet. Normaliter heb je bijvoorbeeld plafonds en behang wat al eeuwen oud is. Dat ziet er na al die jaren toch anders uit dan hoe het ooit was. Het verliest zijn kleur en meubels uit die tijd zien er stoffig uit.

Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot
Chrisitansborg Slot

Christiansborg Slot heeft prachtige vloeren, kleurrijk behang en gigantische kroonluchters. Eigenlijk vind ik dat dit paleis nog het beste weergeeft hoe het er vroeger uit moet hebben gezien. Want vroeger waren het behang en de wandkleden en de vloer ook nieuw. En niet oud en versleten zoals in de meeste paleizen die er al eeuwen staan.

Chrisitansborg Slot
Koninklijke bibliotheek
Chrisitansborg Slot
De troon
Chrisitansborg Slot

Ruïnes, keuken, stallen en Slotskirke

Naast de receptie kamers kun je ook een bezoekje brengen aan de ruïnes, de keuken (die nog steeds gebruikt wordt bij grote events), de stallen (waar tegenwoordig nog zo’n 15 paarden verblijven) en de Slotskirke. Je moet daar wel weer allemaal apart voor betalen. Voor ons maakte het niet zoveel uit aangezien wij overal in konden met de Copenhagen card.

De Slotskirke
Chrisitansborg Slotskirke
Stallen bij Christiansborg Slot
Chrisitansborg Slot stallen

Ik vond eigenlijk alles wel de moeite waard behalve de ruïnes. Kan er niets aan doen maar ik vind dat altijd saai. Er is weinig te zien en het is ook moeilijk voor te stellen hoe het ooit geweest moet zijn. En dat weten ze vaak ook niet met zekerheid te zeggen. Maar de kerk, de stallen en de keuken zijn zeker de moeite waard.

Christiana

Christiana is in 1971 opgericht door creatievelingen en wordt beschouwd als een ‘vrije staat’. Tegenwoordig wonen er zo’n 900 mensen en wordt er creatief gewoond en gewerkt. Je kunt er een tour doen wat ik misschien wel zou aanraden. Wij zijn er zelf doorheen gelopen maar het is een beetje een doolhof en het is jammer dat je niet zo goed weet waar je allemaal naar kijkt. Aan de ene kant is het heel mooi om te zien hoe vrij de mensen daar leven, er wordt open en bloot hash en wiet aangeboden, iedereen ziet er relaxed uit. Maar aan de andere kant oogt het wel allemaal een beetje rommelig en chaotisch. Ik snap niet zo goed waarom het ‘vrij leven’ vaak synoniem moet staan aan rommel en chaos. Voor mij zou het de way of life niet zijn. Maar misschien had ik het beter begrepen als ik voor een tour had gekozen.

Christiana Kopenhagen
Christiana Kopenhagen
Christiana Kopenhagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.