Naar de inhoud springen

Frederiksborg Slot Kopenhagen & kosten

Onze laatste dag in Kopenhagen. We zouden rond 18 uur in de middag terugvliegen en wilde overdag natuurlijk nog wat doen. Mijn vriend moest ’s ochtends nog wat afmaken voor zijn werk dus ging ik eerst alleen naar het Hans Christian Andersen museum.

Hans Christian Andersen Museum

Op Tripadvisor waren de meningen verdeeld. De één vond het museum heel leuk, de ander vond het een verspilling van de tijd. Ikzelf ben gek op sprookjes en ik wilde wel wat meer weten over meneer Andersen. En omdat de Copenhagen card hier geldig is waagde ik het erop.

Ik vertrok met mijn trolley naar het Centraal Station en dumpte mijn koffer in één van de lockers. Binnen 10 minuten lopen was ik bij het museum. Het lijkt een beetje op een pretpark attractie, met poppen en leuke, sprookjesachtige decors. De eerste indruk was dus goed. Maar vervolgens is er maar heel weinig info over de schrijver en draait het meer om zijn sprookjes. Kun je 5 minuten lang naar het meisje met de zwavelstokjes luisteren in het Engels, Deens of Duits. Of De kleine zeemeermin. Niet verkeerd maar ook niet echt wat ik had verwacht. Binnen 30 minuten sta je weer buiten met een ‘is dit het dan?’ gevoel. Conclusie: heb je een Copenhagen card en ben je toch in de buurt dan kun je altijd even naar binnen gaan. Heb je geen Copenhagen card en geen kleine kinderen? Dan zou ik het overslaan.

Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen

Kopenhagen snacks

Na mijn ietwat teleurstellende bezoek aan het Hans Christian Andersen museum vertrok ik naar het centraal station. Voordat ik op de trein stapte moest ik me even tegoed doen aan een Jumbo snegl. In Kopenhagen vind je allemaal heerlijke zoete en hartige snacks en de Jumbo snegl leek op een soort koffiebroodje met kaneel en glazuur op de bovenkant. Later nam ik ook nog een Jumbo karnemelkshorn, met een soort aardbeien vulling in de binnenkant. Allemaal véél te lekker.
Kopenhagen snacks

Frederiksborg Slot

Op naar Frederiksborg! De trein bracht ons binnen 40 minuten van centraal station naar Hillerod. Vanaf daar pakten we de bus (nog eens 8 minuten) naar Frederiksborg Slot. Helaas was onze Copenhagen card tegen die tijd niet meer geldig en moesten we per persoon 10 euro betalen. Dit was het echter wel waard. Het kasteel is best groot en er is genoeg te zien. Veel schilderijen natuurlijk maar ook oude kamers met prachtige plafonds en versieringen.
Frederiksborg SlotFrederiksborg Slot zaalFrederiksborg SlotFrederiksborg Slot zaalFrederiksborg Slot
De kapel in het kasteelFrederiksborg Slot kapelFrederiksborg Slot houtwerk
Naast historische kunst hangt er ook wat moderne kunst, zoals dit juweeltjeFrederiksborg moderne kunst

Daarnaast kun je een wandeling maken door de kasteeltuin die er in augustus prachtig bij lag. We kozen ervoor om in plaats van de bus te pakken, terug te wandelen naar Hillerod station. Dit duurt zo’n 20 minuten en is goed te doen.
Frederiksborg Slot KopenhagenFrederiksborg Slot Kopenhagen
De kasteeltuinFrederiksborg Slot tuinen

Omdat onze Copenhagen card niet meer geldig was moesten we eigenlijk losse treinkaartjes kopen. Maar aangezien we in de drie dagen in Kopenhagen geen enkele keer gecontroleerd zijn waagde we het erop. En we zijn inderdaad niet meer gecontroleerd. Ook niet toen we vanaf Centraal de trein pakte naar het vliegveld.

Wat kost een lang weekend Kopenhagen?

Scandinavische landen zijn duur zegt men. Nou daar kan ik helaas niets anders van maken. Ik schrok zelfs een beetje toen ik alle kosten ging optellen. Hieronder het rijtje.

* Vliegtickets SAS van Schiphol naar Kopenhagen – € 93 per persoon
* Airbnb Vesterbro 4 nachten – € 200 per persoon
* Kopenhagen card – € 90 per persoon
* Eten en drinken – € 160 per persoon
* Kluisje huren op het station voor 24 uur – € 8
* Toegang Frederiksborg kasteel – € 10 per persoon
* Openbaar vervoer – dit zat in de Copenhagen card

Uiteindelijk hebben we dus zo’n € 561 per persoon uitgegeven voor 3,5 dagen in Kopenhagen. Persoonlijk vind ik dit best wel veel geld. De kosten voor het vliegticket vallen nog wel mee maar vooral het eten en drinken vond ik erg duur. En de Airbnb waar we verbleven was ook niet heel erg goedkoop.

Misschien dat de prijzen dit weekend zo hoog waren door Gaypride en Iron Man? Ik denk dat een tripje naar Copenhagen goedkoper wordt wanneer je de stad combineert met een roadtrip. Stel je gaat vier weken door Zweden en Denemarken backpacken, dan denk ik dat je uiteindelijk iets goedkoper uit bent. Voor een weekend is het in ieder geval een flink prijzige stad.
Kopenhagen
Image door: www.martinschwartz.dk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.