Ga naar de inhoud

San Blas eilanden

Voor de Caribische kust van Panama liggen zo’n 357 eilanden. Dit zijn de San Blas eilanden. Ook wel Kuna Yala eilanden genoemd omdat ze onderdeel uitmaken van de provincie Kuna Yala. Zo’n 40 eilanden worden bewoond door Kuna-indianen, de oorspronkelijke bewoners van Panama (voordat de Spanjaarden kwamen).

De San Blas eilanden zijn met hun witte stranden en helderblauwe water een paradijs op aarde. En ik ging erheen!

San Blas eilanden Panama.

Hoe kom je er?

Met KLM vlieg je in 11 uur van Amsterdam naar Panama City. Vervolgens kun je een tour boeken naar de San Blas eilanden. Er zijn verschillende organisaties die verschillende opties aanbieden.

De mooiste en meest relaxte optie is via zeilboot. Maar uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan vast. Via Airbnb worden zeiltochten aangeboden. De goedkoopste die ik kon vinden kostte € 178 per nacht (er is meestal een minimum van 3 nachten) én dan kwam er nog € 150 bij voor transport van Panama City naar de locatie van de zeilboot.

San Blas eilanden Panama.

Colombia naar Panama

Ik was in Colombia en heb erover nagedacht om een zeiltocht te boeken van Cartagena naar Panama City. Hierbij zeil je in 4 dagen van Colombia naar Panama en ondertussen bezoek je de San Blas eilanden. Ik heb dit uiteindelijk toch maar niet gedaan omdat het nogal prijzig is (€ 500) en je de eerste dag alleen maar op zee zit. Daarnaast schijnen de meeste boten nogal ‘party’ boten te zijn en daar had ik geen zin in. Ik zag me al 4 dagen zitten tussen de dronken 20-jarigen. Nee bedankt.

Uiteindelijk vloog ik van Cartagena naar Panama City en boekte online een 3 daagse tour naar de San Blas eilanden met San Blas Dreams. Ik betaalde € 200 en werd bij vertrek opgehaald bij mijn hostel en bij afloop daar ook weer teruggebracht.

Vanaf Panama City rij je in 4 uur naar de Jungle waar je vervolgens overstapt in een bootje. Na ongeveer 40 minuten varen kom je aan bij de San Blas eilanden.

Tip: het is verstandig om van tevoren een reistabletje in te nemen want het voelt soms alsof je in een achtbaan zit. De auto gaat alle kanten op. En ook in de boot kan het er behoorlijk ruig aan toe gaan.

Welk eiland?

San Blas Dreams biedt verschillende tours aan naar verschillende eilanden. Ik vond het moeilijk om te kiezen. Ik wist alleen dat ik geen zin had in hordes andere mensen. Ik vroeg San Blas Dreams om advies en zo kwam het dat ik een tour boekte naar Chichime eiland.

Het bleek een goede keuze want er waren niet heel veel andere toeristen op het eiland. Alleen toen we aankwamen (eerste Paasdag) was het een beetje druk. Veel locals die hun tentje op het eiland hadden opgezet. Maar de volgende dag vertrokken ze allemaal en was het heerlijk rustig op Chichime eiland.

Chichime eiland, San Blas Panama.

Paradijs op aarde

De San Blas eilanden zijn prachtig. Witte stranden, water met drie verschillende kleuren blauw, een heerlijk zonnetje, tropische vissen en ’s avonds naar de sterren kijken. Een waar paradijs op aarde.

Ik heb hier twee dagen lang heerlijk gerelaxt. Verwacht echter geen luxe. De accommodatie bestaat uit een hutje met een paar bedden erin. De douche is koud en zout en het eten is simpel. Elke dag rijst met vis en een beetje groenten. Als je vegetarisch bent laten ze de vis weg.

Chichime eiland, San Blas Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.

Maar goed, je bent er maar een paar dagen. Je hebt niet veel nodig. Het enige wat je draagt is een badpak of een bikini. Om heel eerlijk te zijn, het is heerlijk. Eventjes helemaal weg van de drukte van de bewoonde wereld.

Chichime eiland, San Blas Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.
Slippers op het strand in Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.
Chichime eiland, San Blas Panama.
Snorkelen bij de San Blas eilanden in Panama.
Zeester in Panama bij de San Blas eilanden.

Snorkelen bij de San Blas eilanden in Panama.
Snorkelen bij de San Blas eilanden in Panama.
Snorkelen bij de San Blas eilanden in Panama.
Krab bij de San Blas eilanden in Panama.

De keerzijde

Massa toerisme heeft helaas ook zijn sporen achter gelaten op de San Blas eilanden. Op veel plekken liggen plastic zakjes, bier of cola blikjes en glazen flessen. Er zijn wel prullenbakken aanwezig en er wordt een poging gedaan tot recyclen, maar niet heel actief. Toen ik vroeg waar ik mijn ‘normale’ afval kwijt kon werd er naar de blikjes en plastic bak gewezen.

Ik denk dat de Kuna’s ook niet zo goed weten wat ze met het vele afval moeten doen. Deze mensen hebben jarenlang minimaal geleefd met natuurlijke producten. En nu hebben ze opeens plastic bakjes waar ze uit eten en slippers en speelgoed. En dan die grote stroom toeristen die allemaal wat willen drinken en eten. Waar laat je al die verpakkingsmaterialen? Nou, dat steek je dus gewoon in de fik. Toch? Over het hele eiland zag ik hoopjes verbrand plastic, blik en glas liggen. Vreselijk om te zien. En wat niet verbrandt is dan komt terecht in het water en spoelt dan vervolgens weer aan op het strand. Niemand die het opruimt (zeewier harken ze wel netjes weg van het strand). Verdrietig om te zien.

Plastic op Chichime eiland, San Blas Panama.

San Blas wel of niet?

Nu ik Chichime eiland heb bezocht ben ik een beetje in tweestrijd. Het was voor mij aan de ene kant paradijs. Geweldig om zoiets een keer te mogen meemaken. Aan de andere kant denk ik, misschien hadden we deze eilanden gewoon met rust moeten laten. Geen toerisme is immers ook geen vervuiling. Of in ieder geval minder.


Meer Panama

Panama City

Bocas del Toro

Wat kost een reis naar Panama?