Ga naar de inhoud

Panama City

Panama City is de hoofdstad van Panama. Er wonen ongeveer 1,3 miljoen mensen. Vanuit Panama City kun je het Panama kanaal bezoeken en de stad zelf heeft ook veel leuks te bieden. Het deed mij een beetje denken aan Miami.

Panama City.

Hoe kom je er?

Met KLM vlieg je in 11 uur van Amsterdam naar Panama Stad (directe vlucht). Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen naar je hotel/ hostel. Dit kost $ 30 (in 2020).

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Hostal Norita dat gerund wordt door Norita en haar zoon. Ik boekte een kamer voor mezelf en dat was wel een beetje duur (€ 23 per nacht). Het voordeel was dat de metro om de hoek zat. Ik kon dus snel en goedkoop naar het oude centrum reizen. Het hostel heeft verder een keuken waar je zelf eten kunt koken. Ontbijt was inbegrepen en bestond uit een pannenkoek met een beetje fruit en ei.

Hoe reis je rond in Panama City?

Panama heeft één metrolijn waarmee je naar het oude centrum kunt reizen (halte Cinco de Mayo) en Albrook Station. Vanaf Albrook Station vertrekken bussen naar Panama Viejo en het Panamakanaal.

Rapi Pass

Om de bus en metro te kunnen gebruiken heb je een Rapi Pass nodig. Een beetje hetzelfde als de OV-chipkaart. Je koopt de kaart voor 2 dollar bij één van de metrostations (of het grote Albrook busstation). Vervolgens kun je de kaart opladen bij één van de vele machines die je op elk metrostation vindt.

Bij de metro en bus kun je vervolgens met je kaart inchecken. Een ritje is extreem goedkoop. In 2019 betaalde ik € 0,50 per rit.

Schoolbussen

Het meest opvallend zijn de oude, gepimpte Amerikaanse schoolbussen. ’s Avonds worden ze verlicht met neon lampen waardoor je het idee hebt dat je in een party bus zit. Heel grappig. Deze bussen maken geen gebruik van de Rapi Pass, je kunt alleen met cash betalen.

Oude Amerikaanse schoolbus in Panama City.
Oude Amerikaanse schoolbus in Panama City.

Wat is er te doen in Panama City?

Panama Viejo

Op deze plek werd zo’n 450 jaar geleden Panama stad gesticht door de Spanjaarden.

In het Museum van Panama Viejo leer je meer over de oude stad. Wie de oorspronkelijke bewoners waren (voordat de Spanjaarden kwamen) en hoe Panama door zijn gunstige ligging een belangrijke handelsstad werd.

Panama Viejo in Panama City.

Hoe kom je er?

Vanaf station Albrook kun je een bus nemen naar Panama Viejo. De rit duurt ongeveer 20 minuten en kost € 0,50.

Wat kost het?

Eentree kost $ 15 (in 2020). Als student ben je goedkoper uit en betaal je $ 5.

Verschillende culturen

De bevolking van Panama bestaat uit verschillende culturen. Rond 1500 woonden er Spanjaarden, indianen (de oorspronkelijke bewoners) en Afrikanen (slaven die werden meegenomen door de Spanjaarden) in Panama Viejo. Blanke bewoners hadden de meeste rechten. Slaven de minste. En tegen het einde van de eeuw waren indianen bijna helemaal uitgestorven.

Zo moet het er vroeger uitgezien hebben.

Panama Viejo in Panama City.

De ondergang van Panama Viejo

De oude stad had een slechte verdediging. Plannen voor een betere verdediging werden nooit uitgevoerd omdat het te duur was.

Slecht besluit want rond 1671 werd Panama Viejo aangevallen door de Engelse piraat Henry Morgan.

Kapitein Juan Pérez de Guzmán moest de stad beschermen met een ‘leger’ dat bestond uit burgers en slaven. Uiteraard was dit geen match voor de piraten. Morgan plunderde de stad en liet deze verwoest achter. De helft van de bevolking was dood, gewond, ziek of vermist.

De verwoesting van Panama Viejo was overigens grotendeels de schuld van Juan Pérez de Guzmán. Omdat hij niet wilde dat de stad in handen zou vallen van de Engelsen stak hij alles in de fik. Wat hij alleen niet wist was dat piraat Henry Morgan helemaal niet geïnteresseerd was in het overnemen van de stad. Hij kwam er alleen maar om te plunderen. Daarna zou hij weer vertrekken. De piraten hebben nog geprobeerd om het vuur te blussen maar het mocht niet baten. De stad brandde volledig af. En dat is waarom je tegenwoordig alleen nog maar ruïnes kunt bewonderen.

Panama Viejo in Panama City.
Panama Viejo in Panama City.
Panama Viejo in Panama City.
Panama Viejo in Panama City.

Panama Viejo wordt tegenwoordig bevolkt door eekhoorns.

Eekhoorn bij Panama Viejo in Panama City.
Panama Viejo in Panama City.
Panama Viejo in Panama City.

Deze sneaky leguaan gaf me bijna een hartverzakking.

Leguaan in Panama Viejo in Panama City.

Nieuwe stad

Na het afbranden van de oude stad werd er een nieuwe, veiligere locatie gezocht. Dat werd wat nu het historische centrum van Panama City is. De oude stad werd nog een tijdje bewoond door arme mensen die geen geld hadden om te verhuizen. Daarna werd het omgetoverd tot een museum.

Panama Viejo in Panama City.

BIO Museum

Wil je álles weten over Panama? Dan moet je naar het BIO Museum. Dit museum werd in 2015 geopend en je vindt hier alles over de geschiedenis en natuur.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Dieren als paarden, ezels, koeien, varkens, geiten en kippen oorspronkelijk niet voorkwamen in Panama? Ze werden meegenomen door de Spanjaarden.
  • Veel gewassen die tegenwoordig deel uitmaken van typische Panamese gerechten ook werden meegenomen door de Spanjaarden?
  • Panama 2300 soorten bomen heeft? Twee keer zoveel dan de USA en Canada.
  • Er in 2050 waarschijnlijk meer dan 4 miljoen mensen in Panama wonen?
  • In 2010 zo’n 26% van de bevolking van Panama in armoede leefde?
  • Panama erg belangrijk is voor de handel in de wereld dankzij het Panamakanaal?
BIO Museum in Panama City.
BIO Museum in Panama City.
BIO Museum in Panama City.

Hoe kom je er?

Vanaf Albrook station kun je een bus nemen naar Amador-Albrook. Deze bus rijdt helemaal naar het BIO museum. Je kunt dezelfde bus weer terug nemen.

Panama City.

Wat kost het?

Als je naar het BIO Museum én het Panamakanaal wilt dan raad ik je aan om een combi ticket te kopen. Je betaalt dan $ 30 (in 2020) in plaats van $ 38. Een los kaartje voor het BIO museum kost $ 18.

Panamakanaal

Als je naar Panama gaat dan mag een bezoekje aan het Panamakanaal natuurlijk niet ontbreken.

Panamakanaal in Panama.

Hoe kom je er?

Vanaf Albrook station kun je voor € 0,50 een bus nemen naar het Panama kanaal. Ik was in het historisch centrum toen ik besloot dat ik naar het Panamakanaal wilde. Helaas gaan er vanaf het centrum geen directe bussen. En dus moest ik een taxi nemen. Dat was behoorlijk prijzig. Ik betaalde $ 9 voor het ritje. Op de terugweg nam ik de bus die elk heel uur vertrekt naar Albrook station.

Panamakanaal in Panama.

Wat kost het?

Als je naar het BIO Museum én het Panamakanaal wilt dan raad ik je aan om een combi ticket te kopen. Je betaalt dan $ 30 (in 2020) in plaats van $ 38. Een los kaartje voor het Panamakanaal kost $ 20. Je kunt er ook een film bekijken. Hiervoor betaal je $ 10.

De geschiedenis

Al rond 1500 begon men te kijken naar een manier om de Caribische zee te verbinden met de Grote Oceaan. Rond 1800 ging men serieus aan de slag met dit idee.

De Fransen waagden in 1880 als eersten een poging tot het uitgraven van een kanaal. De Fransman Ferdinand de Lesseps, verantwoordelijk voor het bouwen van het Suez kanaal, nam de leiding. Helaas ging het niet zoals gepland. De omgeving van Panama was totaal anders dan wat hij gewend was. Heftige regenbuien en het tropisch regenwoud maakten het uitgraven enorm moeilijk. Daarnaast stierven veel werkers aan ziektes als malaria en gele koorts. de Lesseps moest zijn poging staken toen het bedrijf dat de plannen uitvoerde in 1888 failliet ging.

Een tweede poging werd gedaan door de USA. Succesvol. Tussen 1904 en 1914 werd gewerkt aan het Panamakanaal. De stroom water die veroorzaakt werd door heftige regen werd opgevangen in een kunstmatig aangelegd meer. Daarnaast waren er in die tijd betere manieren om om te gaan met de tropische ziektes.

Vanuit de hele wereld kwamen mensen naar Panama om aan het kanaal te werken. Italianen, Grieken, Amerikanen, Colombianen en Spanjaarden. Het is onder meer de reden waarom je tegenwoordig zoveel verschillende culturen vindt in Panama.

Panamakanaal in Panama.

Hoe werkt het?

Er werd een dam aangelegd bij de Chagres rivier waardoor het meer Gatun ontstond. Zo’n 26 meter boven zeeniveau. Het meer bevat de helft van het 80 kilometer lange Panamakanaal. Door dit meer te gebruiken hoefde men minder uit te graven. Regenwater wordt gebruikt om de poorten te bedienen die ervoor zorgen dat schepen kunnen stijgen en dalen tussen zeeniveau en het meer.

Stel, een schip wil van de Pacifische oceaan naar de Atlantische oceaan. Dat kan via het 80 kilometer lange Panamakanaal dat dwars door het land heen loopt. Alleen ligt het water van de zee hoger dan het meer. Daarom moet het schip door een aantal sluizen. Deze zorgen ervoor dat het schip daalt zodra het door het land vaart en weer stijgt wanneer het de zee op gaat.

Het Panamakanaal is erg belangrijk voor internationale transport. Want als een schip om Zuid-Amerika heen zou moeten varen is het natuurlijk veel langer onderweg.

Panamakanaal in Panama.
Panamakanaal in Panama.

Panama neemt het kanaal over

Het Panamakanaal werd jarenlang bediend door de USA omdat zij degenen waren die het kanaal bouwden. Maar na de WOII vonden steeds meer mensen in Panama dat zij recht hadden op het kanaal. Toen in 1964 protesten uitbraken, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, werden er onderhandelingen gevoerd. In 1999 werd het kanaal volledig overgedragen aan Panama.

Historisch district Panama

Het kleine historische centrum van Panama doet met zijn koloniale gebouwen een klein beetje denken aan Cartagena. Een heel klein beetje. Omdat het centrum zo klein is heb je niet veel tijd nodig om hier alles te zien. Een ochtend of middag is genoeg.

Historisch centrum Panama City.
Historisch centrum Panama City.
Historisch centrum Panama City.

In Panama City vind je de ruïnes van de Santo Domingo kerk. In 1941 werden deze uitgeroepen tot monument.

Historisch centrum Panama City.
Historisch centrum Panama City.
Historisch centrum Panama City.

Cathedral Metropolitana Santa Maria De La Antigua.

Cathedral Metropolitana Santa Maria De La Antigua in Panama City.
Cathedral Metropolitana Santa Maria De La Antigua in Panama City.

Ruïnes van de Jesuit tempel en klooster. In de 18e eeuw werd hier een school gebouwd en een kerk. In 1781 vloog het gebouw in brand en takelde verder af na een aardbeving in 1882.

Ruïnes in historisch centrum van Panama City.
Ruïnes in historisch centrum van Panama City.

San Francisco de Asis kerk.

San Francisco de Asis kerk in Panama City.
San Francisco de Asis kerk in Panama City.
San Francisco de Asis kerk in Panama City.
San Francisco de Asis kerk in Panama City.

Cinta Costera

Via de Cinta Costera boulevard loop je van het oude centrum naar het moderne gebied dat vol staat met wolkenkrabbers. Langs de boulevard vind je allemaal groene, goed onderhouden parken. Zeker de moeite waard om hier een wandeling te maken. In de middag is het er super rustig omdat het dan eigenlijk te warm is. Wel een goed moment voor een foto bij het Panama sign.

Cinta Costera in Panama City.
Cinta Costera in Panama City.
Cinta Costera in Panama City.
Cinta Costera in Panama City.

Miami Vibes

Het eerste wat ik dacht toen ik in Panama aankwam was “is dit Panama of Miami?”. Vooral het gedeelte met de moderne wolkenkrabbers en de Cinta Costera boulevard hebben heel erg die Miami vibe. Daarnaast vind je veel Amerikaanse merken in Panama zoals de Wendy’s, Chucky Cheese’s, KFC, Cinnabon en nog veel meer.

Panama City.

En dit deed me dan weer denken aan Las Vegas.

Panama City.
Panama City.

Panaviera voor het mooiste uitzicht

Het is even zoeken maar het uitzicht vanaf de Panaviera bar is adembenemend. Je vindt de bar op de 66e verdieping in het Trump gebouw. Loop het casino in en pak daar de lift naar boven.

Panaviera uitzicht Panama City.
Panaviera uitzicht Panama City.

Albrook winkelcentrum

Naast het Albrook station zit het Albrook winkelcentrum. Wat je ook nodig hebt, kleding, schoenen, kapper, eten. Je vindt het hier.

Albrook winkelcentrum in Panama City.
Albrook winkelcentrum in Panama City.

Oplichters bij Hard Rock Café Panama

Het Hard Rock Café in Panama viel me een beetje tegen. Het was niet heel bijzonder. Ook werd ik hier opgelicht door een medewerker. Ik wilde een buskaart kopen en de medewerker van het Hard Rock Café wilde me wel zijn kaart verkopen voor 5 dollar. Hij zei dat er 4 dollar aan reistegoed op stond. Toen ik de bus nam bleek dat natuurlijk niet zo te zijn. Er stond ongeveer 50 cent op. Gelukkig was ik niet super erg opgelicht want de kaart zelf kost 2 dollar. Dus ik was iets minder dan 3 dollar kwijt.

Hard Rock Café Panama.
Hard Rock Café Panama.

Niet gedaan

De meeste mensen blijven maar heel kort in Panama City. Best zonde want er is meer te doen dan je denkt. Ik was in totaal drie dagen in Panama maar op goede vrijdag was alles dicht en had ik dus een ‘chill dag’. Onderstaande dingen heb ik zelf niet gedaan in Panama maar zijn leuke opties.

Taboga eiland

Op zo’n 20 kilometer van Panama vind je het vulkanische eiland Taboga. Ook wel ‘bloemen eiland’ genoemd. Ik ben er dus zelf niet geweest maar er schijnt een mooi strand te zijn en je kunt er snorkelen.

El Valle

Schijnt een leuk dorpje te zijn waar je hikes kunt doen en vlinders kunt bekijken.

Monkey Island & Gatun Lake

Bij Monkey Island kun je, zoals de naam al aangeeft, aapjes kijken. Een tour kost zo’n 65 dollar en dat vond ik persoonlijk iets te duur. Vooral omdat ik al een jungle en pampas tour heb gedaan in Bolivia. Als je alleen naar Panama gaat dan is het denk ik wel een leuke activiteit.

Colón

Colón is een belangrijke havenstad in Panama. De enige trein in Panama City rijdt naar deze stad. Het schijnt een mooie rit te zijn. De stad is populair bij toeristen omdat je geen BTW hoeft te betalen over de producten die je hier koopt.

Mola kopen

Ik wilde heel graag een Mola (wandkleed dat gemaakt wordt door inheemse Guna’s) kopen maar ik had er op de laatste dag in Panama City (toen ik terug kwam van een tour) geen energie meer voor. Nu baal ik er best wel van want als je ze online moet kopen betaal je veel meer geld.


Meer Panama

San Blas eilanden

Bocas del Toro

Wat kost een reis naar Panama?