Ga naar de inhoud

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een provincie in het Noordoosten van Panama. Het ligt vlakbij de grens naar Costa Rica. Bocas del Toro bestaat uit een aantal eilanden. Het grootste eiland is Colón en hier verblijven de meeste toeristen. Vanuit Colón kun je (dag) trips maken naar andere eilanden.

Bocas del Toro sign, Panama.

Hoe kom je er?

Met KLM vlieg je in 11 uur van Amsterdam naar Panama-City. Vanaf daar is het mogelijk om het vliegtuig te pakken naar Bocas del Toro. Een ticket kost $ 100 (in 2020).

Omdat ik geld wilde besparen nam ik de nachtbus ($ 30). Ik stapte op bij Albrook station en 10 uur later kwam ik aan in Almirante. Daar nam ik een taxi naar de haven en vervolgens bracht de taxi boot ($ 6) me naar Isla Colón.

Mocht je de nachtbus nemen van Panama City naar Almirante neem dan een trui mee want het is flink koud in de bus.

Bocas del Toro Panama.

Waar verblijf je?

Het populairste hostel in “Bocas Town” is Selina. Ik verbleef hier niet omdat ik niet op zoek was naar feesten en drukte. Ik wilde rust. Ik boekte daarom een kamer met gedeelde badkamer bij Hostel Hansi. Geweldige plek. Rustig (afgezien van wat lawaai buiten het hostel), mooi gebouw en aardige eigenaren. Ik liet hier mijn kleren wassen voor $ 6,50. Goedkoper dan in Colombia.

Ze serveren er geen ontbijt maar er is een keuken waar je gebruik van kunt maken.

Hostel Hansi in Bocas del Toro Panama.

Wat is er te doen in Bocas del Toro?

Ik denk dat je gerust een week of twee in Bocas kunt blijven. Ik had helaas maar twee dagen de tijd en moest dus keuzes maken.

Bocas del Toro Panama.

Fietsen naar Bluff Beach

Op de dag dat ik aan kwam huurde ik een fiets bij Rasta Bike Rental voor $ 5 (koopje!). Ik fietste daarna naar Bluff Beach. Een mooie route maar ook irritant omdat een groot deel onverhard is. Ik begreep meteen waarom de fietsen op het eiland allemaal zulke dikke banden hebben.

Toen ik op het strand aankwam was er niemand. Ik had het hele strand voor mezelf. Toen ik na een uurtje weer vertrok kwam ik allemaal fietsers tegen. Dus, wil je het strand voor jezelf? Zorg dan dat je er vroeg bent.

Bluff Beach in Bocas del Toro Panama.
Bluff Beach in Bocas del Toro Panama.
Bluff Beach in Bocas del Toro Panama.
Bluff Beach in Bocas del Toro Panama.

Plastic Bottle Village

Op de terugweg besloot ik om langs Plastic Bottle Village (gemaakt van plastic flessen) te fietsen. Langs de kant van de weg werd er flink reclame voor gemaakt. Maar toen ik er aankwam bleek dat de eigenaar in Bocas Town was. Ik heb dit museum dus niet kunnen bezoeken.

Plastic Bottle Village in Bocas del Toro Panama.
Plastic Bottle Village in Bocas del Toro Panama.

Hippe shit bij Black Cat

’s Middags deed ik het rustig aan en fietste een beetje door Bocas Town. Er hangt een hele relaxte sfeer op Isla Colón. Het deed me een beetje denken aan Palomino.

Als je op zoek bent naar originele souvenirs dan kan ik Black Cat aanraden. De eigenaar ontwerpt en verkoopt t-shirts, tassen, stickers en kaarten in Rockabilly stijl.

Black Cat winkel in Bocas del Toro Panama.

Dag tour naar Cayo Coral, Cayo Zapatilla & Sloth Island

Omdat ik maar twee dagen de tijd had in Bocas besloot ik om voor de tweede dag een tour te boeken. Hierbij zouden we dolfijnen gaan zien, luiaards, het mooiste strand van Bocas del Toro (Zapatilla) en gaan snorkelen. Ik betaalde $ 30 voor de tour wat ik een redelijke prijs vond.

De eerste stop bracht ons naar een baai waar dolfijnen zwommen. Dit viel een klein beetje tegen omdat we ze niet zo goed konden zien. Ze waren natuurlijk veel te snel. En we konden ook niet het water in want: kwallen. Maar dat vond ik eigenlijk wel goed. We bekeken ze van een afstandje en lieten de beesten verder met rust.

Dolfijnen in Bocas del Toro Panama.

De tweede stop bracht ons naar een strand waar we konden snorkelen. In eerste instantie dacht ik dat er niets te zien was maar toen zag ik opeens allemaal mooie vissen. Snorkelen is echt mijn ding!

Strand Bocas del Toro Panama.
Planten Bocas del Toro Panama.

Daarna gingen we naar Cayo Coral om te lunchen. Onderweg stopten we nog even om op een andere plek te snorkelen waar ik een inktvis zag. Erg cool!

Cayo Coral Bocas del Toro Panama.

Na de lunch voeren we langs Sloth Island. En jawel hoor daar zagen we twee luiaards in de bomen hangen. Ik baalde dat ik mijn zoomcamera niet mee had.

Slot Island bij Bocas del Toro in Panama.

Het water rondom de eilanden was zó ontzettend helder. Ik kon het koraal en de zeesterren gewoon zien vanuit de boot zonder dat ik een duikbril nodig had. Prachtig!

Snorkelen bij Bocas del Toro in Panama.
Snorkelen bij Bocas del Toro in Panama.
Snorkelen bij Bocas del Toro in Panama.

Niet gedaan

Starfish Beach

Ik was van plan om de eerste dag een bezoekje te brengen aan Starfish Beach op Isla Colón. Fietsen wordt niet aangeraden omdat de weg heuvelachtig is. Er gaat een bus vanuit Bocas Town naar Starfish Beach en weer terug. Ik ben er uiteindelijk niet heen gegaan omdat ik te moe was.

Maar ik denk niet dat ik veel gemist heb. Ik kwam twee bekenden tegen (ontmoet op Chichime eiland) en zij zeiden dat het niet heel bijzonder was. Ook waren er blijkbaar niet heel veel zeesterren te zien (had ik ook al gelezen online).

Bastimentos & Red Frog Beach

Bastimentos is een ander eiland en schijnt erg mooi te zijn. Vooral Red Frog Beach waar je rode kikkertjes kunt zien. Helaas had ik geen tijd om hier heen te gaan en heb ik het dus moeten missen.


Meer Panama

Panama City

San Blas eilanden

Wat kost een reis naar Panama?