Ga naar de inhoud

Puerto Viejo & Cahuita National Park

Puerto Viejo de Talamanca is een kustdorpje in Limón. Een provincie in het zuidoosten van Costa Rica. Het is een relaxte plek waar je kunt surfen of luieren op het strand. Ook is het de perfecte plek voor een uitstapje naar Cahuita. In Cahuita National Park vind je een hoop vogels, apen, leguanen en luiaards. En de stranden zijn er mooier en rustiger dan in Puerto Viejo.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je binnen 14 uur naar San Jose in Costa Rica. Vanaf daar is het met de auto 4 uur rijden naar Puerto Viejo.

Je kunt ook de bus nemen. Deze vertrekt vanaf Terminal Atlantico Norte. Een kaartje kost € 9 en je bent ongeveer 4 uur onderweg (het kan ook langer duren). De rit is niet heel plezierig. In de bus is het enorm warm (geen airco) en de stoelen zijn nogal crappy.

Met de bus naar Puerto Viejo in Costa Rica.

Bocas del Toro naar Puerto Viejo

Vanuit Bocas del Toro, Panama kun je makkelijk naar Puerto Viejo reizen met de ferry en bus. De totale trip duurt 4 uur en kost €6 tot €11 (in 2019).

Je kunt ook een shuttlebus boeken. Iets relaxter maar wel duurder ($ 34 in 2019).

Waar verblijf je?

Ik verbleef in totaal vier nachten bij Bungalows Kire en betaalde € 20 per nacht (laagseizoen). Het huisje was een beetje gedateerd. Zo was er bijvoorbeeld geen airco wat ik toch wel heb gemist. Maar voor de rest was het prima. De eigenaar, de Duitse Henk, staat altijd voor je klaar mocht je iets willen weten of nodig hebben.

Bungalows Kire in Puerto Viejo Costa Rica.

Wat is er te doen in Puerto Viejo?

In het dorp valt niet zoveel te doen. Je kunt er naar het strand lopen en zwemmen in de zee. Langs de hoofstraat zitten verschillende winkeltjes en restaurantjes. Dat was het wel.

Puerto Viejo Costa Rica.

Een gestrand schip waar een boom op groeit. Op de achtergrond de finish van een triatlon. Het was die dag al 35 graden in de ochtend.

Aangespoeld schip in Puerto Viejo Costa Rica.

Nog een gestrand schip aan de kust van Puerto Viejo.

Aangespoeld schip in Puerto Viejo Costa Rica.

Fietsen naar Manzanillo

Op 50 meter lopen van Bungalows Kire zit een tentje dat fietsen verhuurt voor $ 6 per dag. Ideaal. Ik besloot om naar Manzanillo te gaan. Dit stranddorpje ligt op ongeveer 1 uur fietsen (26 kilometer) van Puerto Viejo. Onderweg maakte ik een stop bij het Jaguar Rescue Center en Playa Punta Uva.    

Fietsen in Puerto Viejo, Costa Rica.
Fietsen in Puerto Viejo, Costa Rica.
Fietsen in Puerto Viejo, Costa Rica.
Strand in Puerto Viejo, Costa Rica.

Weer een gestrand schip.

Aangespoeld schip in Puerto Viejo, Costa Rica.

Jaguar Rescue Center

Het Jaguar Rescue Center mag je eigenlijk niet overslaan wanneer je in Puerto Viejo bent. Hier worden beesten die zijn aangereden en voormalige huisdieren opgevangen. Het doel is om, na een kort verblijf, de dieren weer los te laten in de jungle.

Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Hoe begon het?

Sandro en Encar hadden al jaren door Costa Rica gereisd voordat ze in Puerto Viejo gingen wonen. Beiden zijn dierenarts en hebben een grote liefde voor beesten. De lokale bevolking kwam steeds vaker gewonde dieren brengen. Bijvoorbeeld apen, vogels en luiaards die waren aangereden. Op een gegeven moment zat het huis vol met beesten. Encar en Sandro besloten dat het zo niet langer kon en openden in 2008 het Jaguar Rescue Center.

Waarom het Jaguar Rescue Center?

In 2007 werd een ziek jaguar welpje naar Sandro en Encar gebracht. De moeder was vermoord omdat ze twee geiten had opgegeten. De welp was helaas erg ziek en overleed. In nagedachtenis is het center naar dit dier vernoemd.

Welke beesten zijn er te zien?

Dat hangt er vanaf. Het is geen dierentuin waar dieren permanent verblijven. Toen ik er was waren er baby luiaards, baby aapjes en een hoop vogels en reptielen. Sommige beesten kunnen niet meer uitgezet worden in het wild. Omdat ze bijvoorbeeld te lang als huisdier zijn gehouden. Deze dieren wonen permanent in het opvangcentrum.

In het Jaguar Rescue Center zijn eigenlijk geen jaguars te zien. Dat komt omdat deze beesten vooral ’s avonds actief zijn en omdat men ze overdag zo min mogelijk wil storen.

Tweevingerige baby luiaards. Ze horen eigenlijk niet op de grond te liggen. In het opvangcentrum leren de baby luiaards hoe ze moeten klimmen. Wist je trouwens dat luiaards onder andere zo traag zijn door hun voeding? Ze eten voornamelijk bladeren waar niet zoveel voedingstoffen in zitten.

Baby luiaards in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.
Baby luiaards in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.
Baby luiaard in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Slapende Red Eyed Tree Frog.

Red Eyed Tree Frog in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Had ik dat maar eerder geweten. De olie van deze plant werkt erg goed tegen muggen.

Anti muggen plant in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

De Spider Monkeys in dit verblijf kunnen niet worden uitgezet. Ze zijn te lang huisdier geweest. Een van de apen leefde 26 jaar als huisdier op een dieet van rijst en bonen. Normaliter bestaat het dieet uit 75% groenten en fruit en 25% bladeren. Het is dan ook niet raar dat deze aap er niet zo goed uitzag.

Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Tijd voor een snack voor deze luiaard.

Luiaard in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Waarom naar het Jaguar Rescue Center?

Omdat je ten eerste een goed doel steunt. Vanuit heel Costa Rica worden dieren naar dit opvangcentrum gestuurd. Ze krijgen geen steun van de overheid en alles wordt dus betaald van donaties en entreegelden.

Ten tweede geeft het je de mogelijkheid om bijzondere beesten van dichtbij te bewonderen, die je normaliter niet zo snel zelf zou spotten. De toekan bijvoorbeeld. Ik ben drie weken in Costa Rica geweest en ik heb deze mooie vogel alleen in het Jaguar Rescue Center gezien.

Toekan in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.
Toekan in het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo Costa Rica.

Kajak huren bij Playa Punta Uva

Bij Playa Punta Uva kun je een kajak huren en de rivier op gaan. Zeker aan te raden voor vogelliefhebbers. Ik heb tijdens mijn kajak tocht zóveel vogels gezien. Niet normaal. Ook zag ik een luiaard die op 1,5 meter afstand in een boom lag te slapen. Een heel klein beetje eng vond ik het wel want er zitten ook krokodillen in dit gebied en ik was helemaal in mijn eentje. Gelukkig heb ik alleen nieuwsgierige schildpadden gezien en geen krokodillen.

Mocht je een kajak willen huren dan betaal je € 7 voor 1,5 uur (in 2019).

Kajakken bij Playa Punta Uva, Puerto Viejo Costa Rica.

Kingfisher ofwel Ijsvogel.

Kingfisher in Costa Rica Puerto Viejo.

Andere soort Kingfisher?

Kingfisher in Costa Rica Puerto Viejo.

Dit papegaaitje zat heel goed verstopt. Maar ik zag m toch!

Groene papegaai in Puerto Viejo Costa Rica.

Helaas wat onduidelijke foto maar kijk naar de prachtige kleuren van deze specht!

Rode specht in Puerto Viejo, Costa Rica.

Ik voer onder een boom door en daar zag ik deze slapende luiaard.

Luiaard in een boom bij Puerto Viejo Costa Rica.

Cahuita park

Op zo’n 20 kilometer van Puerto Viejo vind je Cahuita National Park. Je kunt hier komen met de bus. Een enkeltje kost € 1,30 (in 2019) en de rit duurt ongeveer 20 minuten.

Er zijn twee ingangen naar het park. Ik begon bij de entree in het dorpje van Cahuita. In 4 uur wandelde ik naar de andere ingang. Daar vind je een bushalte waar je de bus terug naar Puerto Viejo kunt pakken.

Dit was voor mij het eindpunt. Als je de route andersom doet dan is dit het begin.

Cahuita National Park Costa Rica.

Wat is er allemaal te zien?

Genoeg! Het eerste stuk van de wandeling loopt door de jungle. Je kunt hier verschillende soorten vogels zien en kleine hagedissen. Verderop vind je de mooiste stranden. Het is mogelijk om een stuk strand voor jezelf te scoren. Toen ik er was (mei 2019) waren er niet heel veel mensen in het park. Ik heb verder nog een aantal brulapen gezien en kapucijnapen. Helaas geen luiaards of toekans.

Toegang tot Cahuita National Park is gratis maar ze willen wel graag dat je een donatie doet (minimaal $ 5).

Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.
Eekhoorn in Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.
Cahuita National Park Costa Rica.

Slapende brulaap.

Slapende aap in Cahuita National Park Costa Rica.

Familie van de toekan?

Toekan achtige vogel in Cahuita National Park Costa Rica.
Aapje in Cahuita National Park Costa Rica.
Wandelen in Cahuita National Park Costa Rica.
Mot in Cahuita National Park Costa Rica.

Meer Costa Rica

Surfen in Santa Teresa

Ziplinen in Monteverde

La Fortuna & Arenal vulkaan

San Jose

Poas vulkaan

Wat kost een reis naar Costa Rica?