Ga naar de inhoud

Kikkers kijken in Horquetas

Van San Jose Costa Rica is het ongeveer een uur rijden naar Horquetas. Een klein dorpje in the middle of nowhere waar niks te doen is. Waarom ik er dan toch heen ging? Om kikkers te spotten!

Frogs Heaven

Via Facebook kwam ik bij Frogs Heaven terecht. Een plek waar je op maat gemaakte tours kunt boeken. Nachtje slangen en tarantula’s spotten of bijzondere kikkers fotograferen? Het zijn slechts twee van de opties.

Kikkers fotograferen

Een van de standaard dingen die ze aanbieden bij Frogs Heaven is kikkers fotograferen. Dit leek me heel tof en ik reserveerde de tour van tevoren bij José, de eigenaar.

Het neefje van Jose was onze tourguide. Hij en zijn familie hadden de avond ervoor verschillende kikkers voor ons gevangen. De beestjes werden vervolgens op bloemen gezet of een tafel met blaadjes zodat we ze goed konden zien. En fotograferen natuurlijk.

We hebben in totaal zes verschillende soorten kikkers gezien: Strawberry Poison Dart frog, Black & Green Poison Dart frog, twee Glass frogs, Red-Eyed Tree frog, Masked Tree Frog en een andere Tree Frog waarvan ik helaas de naam ben vergeten.

Het regende ontzettend toen we ’s middags bij Frogs Heaven aankwamen maar dat maakte niet uit. Het gedeelte waar we de foto’s gingen maken was namelijk overdekt.

Strawberry Poison Dart Frog

Dit kikkertje is rood en lijkt een blauw broekje te dragen. De rode kleur schijnt aantrekkelijk te zijn voor vrouwtjes en vijanden af te schrikken. En mocht deze kikker dan toch op het bordje belanden dan heeft de jager daar snel spijt van. De Strawberry Dart Frog is namelijk giftig! Als mens ga je er overigens niet dood aan. Je zult alleen een irritatie ervaren. Erg mooi kikkertje maar helaas ook erg snel en daardoor moeilijk te fotograferen.

Strawberry Poison Dart Frog in Costa Rica.

Black & Green Poison Dart Frog

Deze kikker is familie van de Strawberry Dart Frog maar ziet er anders uit. Deze kikker is groen met zwarte vlekken (er zijn ook andere variaties met een gele kleur). Ook deze kikker is giftig (de naam zegt het al) maar als mens ga je er niet dood aan. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en maken zoemende of brommende geluiden.

Black & Green Poison Dart Frog Costa Rica.
Black & Green Poison Dart Frog Costa Rica.

Glass Frog

Deze kikkertjes heten zo omdat ze doorzichtig zijn. Ze zijn enorm klein (de meesten worden niet eens 3 cm lang). Er zijn 150 soorten maar je zou een bioloog moeten zijn om ze te kunnen onderscheiden. Ze lijken namelijk allemaal nogal op elkaar. Tijdens de tour kregen we twee soorten te zien (helaas weet ik de precieze naam niet meer).

Glass Frog in Costa Rica.
Glass Frog in Costa Rica.

Red-Eyed Tree Frog

De Red-Eyed Tree Frog is dankzij zijn opvallende kleuren één van de mooiste kikkers ter wereld (met een vreselijke naam in het Nederlands: Roodoogmakikikker). Deze kikker is ’s nachts actief en slaapt overdag graag tussen de blaadjes. Als hij op een blad zit dan zie je hem bijna niet. De Red-Eyed Tree Frog is niet giftig.

Red-Eyed Tree Frog Costa Rica.
Red-Eyed Tree Frog Costa Rica.
Red-Eyed Tree Frog Costa Rica.

Masked Tree Frog

Deze grote (5 centimeter) bruine kikker is vooral ’s avonds actief en lijkt een maskertje te dragen (vandaar de naam). Deze kikker slaapt graag overdag in een stapel blaadjes en is niet giftig. Het kleurtje is misschien een beetje saai maar natuurlijk wel ideaal als camouflage.

Masked Tree Frog Costa Rica.

Andere Tree Frog

Deze kikker is ook lid van de Tree Frog familie. Ik ben helaas alleen de naam vergeten. Ik weet wel dat dit beestje ook ’s avonds actief is en niet giftig is.

Tree Frog Costa Rica.
Tree Frog Costa Rica.

Wat vond ik ervan?

Ik vond het prachtig om alle kikkers te zien. Vooral de Red-Eyed Tree frog. Deze kikker vind ik persoonlijk de mooiste en is ook hét symbool van Costa Rica. Veel van deze kikkertjes zijn heel klein of nachtdieren waardoor ze moeilijk te spotten zijn. Je zou ze zelf, zonder gids, in een natuurpark waarschijnlijk niet zo snel zien. En als je ze ziet zijn ze zo snel dat je er waarschijnlijk geen goede foto van kunt maken. En dat is de reden waarom ik deze tour boekte.

Ik kreeg ook nog fotografie tips. Ik maakte alle foto’s met mijn iPhone 8 Plus en ik heb nieuwe dingen geleerd (ondanks dat ik het toestel al een tijdje had).

Prijzig

Ik ben blij met de foto’s maar vind wel dat de tour erg duur is. We betaalden $ 30 dollar per persoon voor twee uur. Maar goed, alles is duur in Costa Rica. Vooral de tours. Waar je ook komt en welke tour je ook doet. Het is allemaal prijzig.


Meer Costa Rica

Surfen in Santa Teresa

Ziplinen in Monteverde

La Fortuna & Arenal vulkaan

San Jose

Poas vulkaan

Wat kost een reis naar Costa Rica?