Ga naar de inhoud

Costa Rica’s Poas vulkaan

Costa Rica heeft 115 vulkanen waarvan 7 actieve: Irazu, Arenal, Miravalles, Orosi, Rincón de la Vieja, Turrialba én Poas. De laatste is sinds 1828 tientallen keren uitgebarsten. En guess what? Je kunt deze vulkaan in de buurt van San Jose bezoeken!

Ticket kopen

Ik raad je aan om van tevoren een ticket te kopen. Je moet namelijk een tijdslot reserveren. Je kunt ook op de bonnefooi heen gaan (misschien zijn er nog genoeg kaarten) maar als je zekerheid wilt dan is het beter om alvast een ticket aan te schaffen.

Dit doe je online via de SINAC website. Je moet eerst een account aanmaken en daarna het gewenste park selecteren. Vervolgens geeft je aan hoe laat je de vulkaan wilt bezoeken.

Neem wanneer je naar het park gaat je reserveringsnummer mee.

Hoe kom je er?

Ik zou een bezoekje aan de Poas vulkaan alleen aanraden als je een huurauto hebt. Of als onderdeel van een excursie. Ik bezocht de vulkaan met openbaar vervoer en dat was het naar mijn mening niet waard.

Met de auto is het denk ik een uurtje rijden vanuit San Jose. Met de bus doe je er langer over. Mocht je het toch willen proberen dan leg ik hieronder uit hoe je er komt met de bus.

Van San Jose naar Alajuela

Elke dag gaat er om 9 uur ’s ochtends een bus van Alajuela naar de Poas Vulkaan. Vanuit San Jose kun je een bus nemen naar Alajuela. Deze vertrekt tegenover Parque Merced. Op Maps.me zie je de halte staan als: Terminal TUASA (bus to Alajuela Airport). Zorg dat je op tijd de bus neemt zodat je in Alajuela niet de bus van 9 uur mist. Er gaat blijkbaar maar één bus per dag.

Van Alajuela naar de Poas Vulkaan

Toen ik in Alajuela aankwam ging ik op zoek naar de bus die naar de Poas vulkaan zou gaan. Ik vond ‘m maar er zat niemand in. Ik vroeg aan een buschauffeur hoe laat de bus zou vertrekken. Hij wist het niet. Ik moest het maar vragen aan de straatverkopers. Een oud mannetje en een jongen die niet helemaal 100 leek te zijn. Beiden zeiden dat de bus van 9 uur niet reed (of al weg was). Het was 09:06 uur en de bus naar Poas stond nog steeds op zijn plek met niemand erin. De twee verkopers zeiden dat ik maar een taxi moest nemen.

Met de bus naar de Poas vulkaan Costa Rica.

Ik liep naar de rij taxi’s en begon te onderhandelen. Sommige taxi chauffeurs vroegen echt belachelijke bedragen. Veertig dollar, dacht het niet! Uiteindelijk vond ik er eentje die me voor 11 duizend colones (€ 16) wel naar de vulkaan wilde brengen. Ik baalde want een bus ticket kost maar € 2 (in 2019).

De rit duurde 30 minuten en terwijl ik in de taxi zat dacht ik bij mezelf “ik had gewoon moeten wachten bij het busstation”. Maarja toen was het al te laat.

Toen ik bij het park aankwam zei de man die mijn ticket checkte dat de bus elke dag naar het park vertrekt. Ook wanneer er niemand staat te wachten. Had ik weer.

Kijen, kijken en weer wegwezen

Bij aanvang krijg je een helm op (mocht de vulkaan opeens gaan sputteren) en daarna loop je naar de krater. Je mag hier maximaal 20 minuten blijven. Daarna krijg je 20 minuten om terug naar de parkeerplaats te lopen. Heel streng.

Je zou een rondje om een nabijgelegen meer kunnen lopen maar in 2019 was het Nationale Park gesloten en kon dat dus niet.

Een bezoek aan de Poas vulkaan duurt dus echt maar 20 minuten. Vandaar dat ik zeg, ga hier alleen heen als je een huurauto hebt of als onderdeel van een excursie. Want je bent met openbaar vervoer zo lang onderweg. Het is het gewoon niet waard.

Mist

En het is het niet waard omdat er niet zoveel te zien is. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend gaan. In de middag hangt er namelijk een mistlaag om de krater heen. Ik was er rond 10:30 uur en toen zag het er zo uit:

Mist bij de Poas vulkaan in Costa Rica.

Gelukkig klaarde het af en toe op waardoor ik toch nog wat kon zien. Maar heel erg spectaculair vond ik het niet.

Poas vulkaan in Costa Rica.
Poas vulkaan in Costa Rica.
Poas vulkaan in Costa Rica.

Even snel een selfie maken voordat de mist weer terugkeert.

Poas vulkaan in Costa Rica.

Terug met de bus naar San Jose

Als je terug wilt met de bus van Poas naar Alajuela check dan van tevoren goed de tijden. In meerdere blogs stond dat er één bus terug gaat om 14:30 uur maar toen ik er was (laagseizoen, 2019) vertrok de bus om 12:30 uur. Ik was toevallig eerder in het park maar stel dat ik een ticket had gekocht voor de middag. Dan was ik mooi de sigaar geweest. Want één ding klopt wel, er gaat inderdaad maar één keer per dag een bus terug.

Ongeluk

De busrit terug naar Alajuela duurde een stuk langer dan het taxiritje heen. de bus stopt natuurlijk overal om mensen op te pikken. Vervolgens werden we ook nog van achteren geramd door een truck. Natuurlijk wilde de buschauffeur toen niet meer verder rijden. Er moesten telefoontjes gepleegd worden.

Gelukkig reed er een andere bus langs die ons wel mee wilde nemen. Eerst wilde hij dat we opnieuw betaalden. Maar na een hoop protest mochten we uiteindelijk toch ‘gratis’ mee. Gelukkig maar. Het regende inmiddels keihard en niemand had zin om aan de kant van de weg te staan.

In Alajuela sprong ik in de bus naar San Jose en een uurtje later was ik weer terug in de stad.


Meer Costa Rica

Kikkers in Horquetas

Monteverde Cloud Forest

Manuel Antonio National Park

Hiken naar Cerro Chirripo

Puerto Viejo

Wat kost een reis naar Costa Rica?