Ga naar de inhoud

Costa Rica

Costa Rica is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Nicaragua en Panama. Letterlijk vertaald betekent het ‘rijke kust’. Deze naam kreeg het land nadat Christoffel Columbus er aankwam en goud spotte bij de inheemse bevolking (De Chorotega indianen). Uiteindelijk bleek er toch niet zoveel goud te vinden en vertrok Columbus naar Panama.

In de 16e eeuw namen de Spanjaarden de boel over (zoals in de rest van Midden- en Zuid-Amerika). In 1821 werd het land onderdeel van het Mexicaanse Rijk. Twee jaar later behoorde het tot de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Maar ook dat duurde niet lang. Na twee jaar wilde Costa Rica eruit stappen. Dit leidde tot een korte burgeroorlog. Sinds 1848 mag het land zich de republiek van Costa Rica noemen.

Costa Rica heeft een grote diversiteit aan planten en dieren. Het land beslaat maar 0,03% van het aardoppervlak maar bevat 5% van de biodiversiteit. Een kwart van het land is beschermd nationaal park of ander beschermd gebied.

In dit blog lees je meer over Costa Rica en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Kikkers kijken in Horquetas

La Fortuna & Arenal vulkaan

Monteverde Cloud Forest

Ziplinen in Monteverde

Surfen in Santa Teresa

Manuel Antonio National Park

Hiken naar Cerro Chirripo

Puerto Viejo & Cahuita National Park

San Jose

Mijn reisroute

 • San Jose – 3 nachten
 • Fortuna – 2 nachten
 • Monteverde – 2 nachten
 • Santa Teresa Beach – 2 nachten
 • Manuel Antonio – 2 nachten
 • Rivas – 2 nachten
 • San Jose – 2 nachten
 • Puerto Viejo – 4 nachten
 • San Jose – 1 nacht

Hoe kom je er?

In 14 uur vlieg je van Nederland (Schiphol) naar San José in Costa Rica (met een overstap). Op het vliegveld kun je een auto huren of verder reizen met de bus.

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen naar Costa Rica gaat dan heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Costa Rica vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.

Onward bewijs regelen

 • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
 • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
 • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
 • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

In Costa Rica vind je genoeg hotels en hostels. Er zijn ook een aantal campings waar je kunt verblijven. Ideaal als je besluit om een jeep te huren met een tent op het dak, of wanneer je je eigen tent wil meenemen.

Ik heb al mijn verblijven van tevoren gereserveerd via Booking.com. Je betaalt hier wel een commissie voor. Het is goedkoper om het verblijf direct te benaderen.

Hoe reis je rond?

De meest relaxte en flexibele manier is met een huurauto. Je kunt weg wanneer jij wilt en stoppen waar je wilt. Een auto huren is wel een dure optie, zeker als je solo reist.

Met de bus kun je ook op een hoop plekken komen maar het is minder relaxed en de bus stopt niet onderweg (mocht je even ergens willen kijken). Het is natuurlijk wel een goede optie als je solo reist.

Rondreizen in Costa Rica met een huurauto.

Wat voor klimaat heeft Costa Rica?

Verschillende tropische klimaten waaronder een tropisch regenwoud klimaat en een tropisch moessonklimaat. De verschillen komen onder andere door invloeden van de zee en hoogteverschillen.

Toen ik bijvoorbeeld ging hiken naar de Cerro Chirripó (het hoogste punt van Costa Rica) was het in het dal super warm en nat en op de top droog en koud.

Het tropische klimaat is niet altijd heel fijn want: zweten en muggen. Maar aan de andere kant is het daardoor wel heel mooi groen in Costa Rica. Overal groeien planten. En in die planten leven weer bijzondere dieren.

Tropisch regenwoud in Costa Rica.

Wat is de beste tijd om naar Costa Rica te gaan?

De beste tijd is van december t/m april en september. Dan valt er de minste neerslag en de tempartuur is aangenaam.

Mei t/m augustus is de natte periode. Maar niet overal. Daarom zijn deze maanden ook nog wel te doen. De maand die je echt moet ontwijken is oktober. Dan regent het veel en bijna overal.

Ik was zelf in mei in Costa Rica aka begin van het natte seizoen. Omdat ik door verschillende delen van het land reisde had ik er niet heel veel last van. Het regende een keer heel erg in La Fortuna maar dat was het eigenlijk wel.

Is het veilig?

Costa Rica is één van de veiligste landen in Midden-Amerika. Ik heb hier met mijn vriend gereisd en solo en beide keren voelde ik me veilig. Alleen bij het busstation van San José voelde ik me wat minder op mijn gemak. In die buurt lopen een hoop junkies/ daklozen rond en er begon een vaag figuur naar me te roepen.

Als ik met de bus reisde lette ik altijd goed op mijn spullen. Maar dat doe ik eigenlijk altijd.

Heb je inentingen nodig?

Aangeraden wordt om je te laten inenten tegen DTP en hepatitis A. Check de website van de GGD voor andere aanbevelingen.

Met welke valuta betaal je in Costa Rica?

De munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse colon (CRC). Amerikaanse Dollars worden ook geaccepteerd maar in de meeste gevallen ben je daarmee duurder uit.

Is Costa Rica duur?

Helaas wel. Het is één van de duurste landen in Latijns-Amerika. Vooral eten en activiteiten zijn erg prijzig. Reizen kan best goedkoop als je met de bus gaat. Een bed op een slaapzaal kost ongeveer € 11 per nacht en dit is, vergeleken met andere landen, aan de hoge kant (in Peru betaalde ik € 10 per nacht voor een eenpersoonskamer).

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Costa Rica?

Wat eten ze in Costa Rica?

Het nationale gerecht is gevlekte haan ofwel gallo pinto. De schotel bestaat uit rijst en bonen met uit, koriander en worcestershiresaus. Het wordt meestal geserveerd als ontbijt.

Je vindt er verder veel traditionele gerechten uit Afrika, Zuidwest-Europa en China. Er wordt sowieso veel rijst gegeten, mais, bonen, cassave, banaan, yucca en zoete aardappel. En omdat het land grenst aan de zee wordt er ook veel vis geserveerd.

Een tropisch klimaat betekent tropische vruchten. Er wordt veel fruit gegeten in Costa Rica en men drinkt graag vruchtensappen (vaak aangelengd met melk of water). De nationale drank, cachique, wordt gemaakt van suikerriet.

Welke taal spreken ze in Costa Rica?

De officiële taal is Spaans maar op een hoop (toeristische) plekken kun je ook met Engels uit de voeten.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Costa Rica?

Nee. Je kunt er gewoon terecht met je Nederlandse rijbewijs. Wel stellen verhuurders soms bepaalde eisen. Dat je bijvoorbeeld 21 moet zijn om een auto te mogen huren. Of je moet minimaal 5 jaar je rijbewijs hebben. Check de eisen van tevoren bij het verhuurbedrijf.

Cultuur

De meeste Costa Ricanen stammen af van de Spanjaarden die in de 16e eeuw Midden- en Zuid-Amerika veroverden. De oorspronkelijke bewoners (indianen) werden uitgeroeid. Of ze stierven door ziektes die de Spanjaarden meenamen.

Een klein deel van de bevolking stamt af van Afrikanen. Deze mensen werden destijds door de Spanjaarden meegenomen als slaven.

Tico’s en Tica’s

Costa Ricanen noemen zichzelf Tico’s (mannen) en Tica’s (vrouwen). In Latijns Amerika heeft men de neiging om overal verkleinwoorden van te maken. Zoals we in Nederland bijvoorbeeld vriendinnetje, biertje, hapje en drankje zeggen, zo doen zij dat ook. Zo wordt chiquito bijvoorbeeld chiquitico of Chiquitica.

En die laatste vier letters gebruiken ze dus om zichzelf aan te duiden. Ze zijn er ook behoorlijk trots op.

Pura Vida

Pura Vida is de lijfspreuk van Costa Rica. Letterlijk vertaald betekent het ‘puur leven’ maar wat men er mee bedoelt is ‘goed leven’. Dat het leven mooi is en dat je moet genieten. Maar je kunt het ook gebruiken om aan te geven dat je iets mooi vindt. Eigenlijk wordt de spreuk Pura Vida overal voor gebruikt. Als je gedag zegt ‘Goodbye. Pura Vida’. Als je eten geserveerd krijgt ‘Enjoy. Pura Vida’. Als je vraagt hoe het gaat “Good, Pura Vida’. Enzovoorts. Het heeft dus eigenlijk niet echt één betekenis.

Groene planten in Manuel Antonio National Park in Costa Rica.