Verder naar bericht

Roadtrip door Japan

In 2016 reisde ik met mijn vriend 4 weken door Japan. We vlogen naar Tokyo en vertrokken met de trein helemaal naar beneden. En daarna weer omhoog, terug naar Tokyo. Hieronder vind je onze reisroute, mijn blogs per stad en een overzicht van de kosten.

Route 4 weken Japan

Ik heb in Google Maps onze reisroute bijgehouden. Klik om de image om deze te bekijken.
Reisroute Japan

Plekken bezocht in Japan

Hieronder een overzicht van alle plekken die we bezocht hebben in Japan. We begonnen in Tokyo en via Kokura reisde we helemaal naar onderen en weer terug naar boven.

Kokura
Nagasaki
Yakushima
Hiroshima
Miyajima
Himeji
Osaka
Nara
Arashiyama
Kyoto
Tokyo

Kosten in Japan

Japan was veel minder duur dan we dachten. Lees in mijn kostenblog over Japan wat wij uitgaven.

Hoe reis je naar Japan en wat te doen als je vertraging hebt?

Wij gingen in mei/ juni naar Japan en vlogen met British Airways. Via Londen Heathrow naar Tokyo. Helaas hadden we in Amsterdam al vertraging. Er was één persoon die te laat incheckte en dus werd de koffer van boord gehaald. Alleen, die konden ze niet vinden. Gevolg was dat we vertrokken met 50 minuten vertraging. Balen want daardoor miste we meteen onze aansluiting. Vervolgens moesten we gaan bedenken wat we zouden doen. Of naar Haneda vliegen (6 uur wachten) of naar Narita (3 uur wachten). We kozen voor het laatste. Als compensatie kregen we allebei een lunchvoucher van 10 pond. Nice.

Drie uur later zaten we op onze nieuwe vlucht naar Tokyo Narita. Helaas had deze ook weer vertraging. Maar goed, niets aan te doen. We hadden wel plekken met beenruimte gekregen dus dat was erg fijn. Links en rechts van ons zaten mensen met baby’s. Daar maakte ik me wel even druk om maar het waren echt schatjes, heb ze de hele reis niet gehoord. Zou er bijna rammelende eierstokken van krijgen. Bijna.

Snel en makkelijk reizen binnen Japan met de Shinkanzen trein

Na een lange reis kwamen we aan op Tokyo Narita. Vanaf daar hebben we meteen de trein gepakt naar onze eerste bestemming: Kokura. Ga je door Japan reizen met de trein? Dan raad ik je zeker de Japan Railpass aan. Voor drie weken betaalde we (in 2016) zo’n 470 euro. Dat klinkt misschien niet heel goedkoop maar als je ziet wat je los in Japan betaalt voor openbaar vervoer dan valt het reuze mee. En je reist met de supersnelle Shinkanzen bullet treinen. Luxe stoelen en stopcontacten waarmee je onderweg makkelijk je telefoon of iPad kunt opladen. Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren.

Check welke trein je moet nemen met de Hyperdia app

Je moet wel even opletten want met de JR pass kun je niet op alle treinen stappen. De Nozomi bijvoorbeeld mag je niet nemen. Maar daar heb je dan ook weer iets handigs voor. De Hyperdia app. Een soort NS app maar dan voor in Japan. Geef aan op welk station je staat en naar welk station je toe wilt en voila, de app toont je welke trein je moet nemen. Het handige aan deze app is dat er een optie is om aan te geven of je met een JR pass reist of niet. Als je die optie aanzet dan laat hij dus geen treinen zien die je niet met die pas kunt nemen.

Bestel de JR Pass online

Je kunt de Japan Railpass alleen online bestellen. Je krijgt dan een mapje met twee vouchers toegestuurd. Deze neem je mee naar Japan en kun je bij een JR Service Desk inruilen voor een JR Pass (je moet dan ook je paspoort laten zien). Je kunt even op de site van de JR pass kijken waar je deze Service Desks allemaal vindt. In ieder geval op vliegvelden en bij grote stations. Zodra je de pass hebt opgehaald kun je gaan reizen met de trein. Yay!

Reserveer treintickets van tevoren

Wat wij veel hebben gedaan is tickets reserveren. Je hebt namelijk een niet gereserveerd deel (dat zijn meestal de eerste drie coupés) en een gereserveerd deel waar je echt alleen mag zitten als je kaarten gereserveerd hebt. Dat kun je heel makkelijk regelen. Op elk Japans station zit een ticket office (staat gewoon in het groot in het engels Tickets op) en daar kun je dan op je app laten zien waar je heen wilt en dat je wilt reserveren en dan printen ze kaartjes voor je uit. Maar de meeste spreken ook gewoon Engels. Dus ook als je geen app hebt dan kun je daar makkelijk terecht. En het zit toch fijner als je weet dat je van tevoren stoelen hebt. Voor sommige treinen kun je overigens niet reserveren. Dan moet je hopen dat er zitplek. Zeker als je een reis van twee uur voor de boeg hebt. Maar meestal komt dat wel goed.

Golden week

Wij kwamen net midden in Golden week aan (wanneer de Japanners zelf allemaal vrij hebben) dus ik maakte me een klein beetje druk of er wel plek zou zijn in de trein. Gelukkig was dat het geval en konden we snel naar Kokura. Helaas duurde de treinreis 8 uur in plaats van 6 uur omdat we dus op Narita geland waren in plaats van Haneda.

Vertraging = geld terug

Mocht je trouwens heel veel vertraging oplopen dan is het aan te raden om te kijken of je in aanmerking komt voor compensatie. Omdat wij vanuit de EU naar buiten de EU vlogen en meer dan 6 uur vertraging hadden opgelopen hebben we uiteindelijk 600 euro per persoon terug gehad van Britisch Airways. En daardoor kostte ons ticket ons uiteindelijk maar 100 euro! Mooi meegenomen.

6 Comments

 1. Sharon Sharon

  Hoi Hanneke,
  met veel plezier heb ik jouw blogs over Japan gelezen. We zijn van plan om volgend jaar een gelijkaardige reis te maken, maar in een iets korter tijdsbestek (wel met Yakushima erbij, wat we eeeecht graag willen doen). Heb jij toevallig een iets gedetailleerdere versie van jouw reisroute? En zo ja, zou je ’t zien zitten om die te delen? We zitten nl. wat met de handen in het haar (zeker gezien het overaanbod aan activiteiten en to-do’s in Japan).
  Alvast bedankt voor je reactie,
  Groetjes
  Sharon

  • Boon64 Boon64

   Hi Sharon,
   Wat leuk dat je de blogs hebt gelezen! De reisroute is eigenlijk zoals deze hierboven staat. Dus we kwamen eerst aan in Tokyo en pakte toen meteen de Shinkanzen naar beneden.
   Kokura – 1 dag
   Nagasaki – 2 dagen (helaas was ik 1 ervan ziek)
   Yakushima – 4 dagen
   Hiroshima – 1 dag
   Miyajima – 1 dag
   Himeji – 1 dag
   Osaka – 2 dagen
   Nara – 1 dag
   Arashiyama – 1 dag
   Kyoto – 3 dagen
   Tokyo – 4 dagen

   Ik geloof dat we het zo hebben gedaan. Je hebt natuurlijk ook nog tijd nodig om er naartoe te reizen. Vaak ben je een dag kwijt aan heen- en terug reizen.

   Er is heel veel te zien en te doen dus ik zou eruit pikken wat je écht wil zien. En dan nog eens een keer terug komen voor de rest. Ik heb bijvoorbeeld de bloesems niet gezien (want ik koos voor de Kwachi Fuyien tuin) dus daar moet ik nog een keertje voor terugkomen. En Mt. Fuji.

   Hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt let me know!

   • Sharon Sharon

    Dag Hanneke,
    bedankt voor je informatie!
    Jullie hebben duidelijk ook een druk schema aangehouden. Was het doenbaar om eigenlijk bijna dagelijks van de ene plek naar de andere te reizen? Velen raden ons dat nl. af, hoewel we meestal zelf ook zo reizen 🙂
    Heb je toevallig ook nog een idee waar jullie precies geslapen hebben qua accommodaties?
    En Yakushima, hoe zijn jullie daar naartoe geweest? 🙂

    Groetjes en dankjewel,
    Sharon

    • Boon64 Boon64

     Hey Sharon,

     Nou we waren meestal overal één dag maar dan wel nog reisdagen ertussen. Dus zeg maar dag 1 reizen, dag 2 op plek van bestemming, dag 3 verder reizen, dag 4 op plek van bestemming, dag 5 verder reizen. Meestal ben je niet een hele dag aan het reizen dus dan heb je een halve dag over om alvast rond te kijken of om uit te rusten. Maar op veel plekken zijn we ook langer geweest. Yakushima, 3 volle dagen. Osaka waren we geloof ik twee volle dagen, Tokyo waren we langer. Het is wel een druk schema ja, dat klopt. Maarja als je zoveel mogelijk wilt zien dan is het niet anders. Persoonlijk vond ik dat we overal genoeg de tijd hadden om rond te kijken. Maar ik ben dan ook wel iemand die dingen wel snel gezien heeft. Sommige mensen kunnen twee weken lang op één plek spenderen. Ik kan dat niet. Ik ben dan gewoon toe aan het volgende.

     Ik geloof dat in mijn blogs staat waar we hebben geslapen. Het was een combinatie van hotels en Airbnb’s. In de grote steden waren Airbnb’s (toen) vaak goedkoper. Maar in Nagasaki zaten we bijvoorbeeld in een hotel vlak naast het spoor. Dat was voor mij heel fijn omdat ik toen ziek was en dus zsm naar bed wilde.

     In dit blog staat hoe we naar Yakushima gingen: https://www.hannekeopreis.nl/azie/japan/yakushima/yakushima/. Je pakt de trein naar Kagoshima-Chuo. Met de bus ga je dan naar de haven (wij hadden een oud mannetje dat ons hielp uitzoeken welke bus we moesten nemen). En vervolgens pak je de ferry naar Yakushima. Je kunt die tickets alvast van tevoren online regelen. Maar het hoeft geloof ik niet. Want wij misten dus onze ferry door die treinproblemen. En toen regelde het vrouwtje van ons verblijf nieuwe tickets voor ons, voor de latere ferry. Ook regelde zij een auto voor ons. Een mannetje kwam ons ophalen vanaf de haven in Yakushima en toen kregen we onze auto mee.

     Mocht je een plek zoeken om te verblijven op Yakushima dan zou ik Marino Cottage Ferry aanraden. Hele aardige mensen, spreken weinig Engels maar doen hun best. Lekker rustig en mooi uitzicht.

 2. Sharon Sharon

  Dag Hanneke
  Wij hebben 24u vertraging gehad met onze vlucht. Hoe kan je nagaan of je in aanmerking komt voor een compensatie?
  Bedankt!

  • Boon64 Boon64

   Hi Sharon,

   Getver vervelend zeg! Je kunt een compensatie krijgen wanneer je vanuit Europa vliegt naar landen buiten Europa. Dus in dit geval zou je in aanmerking moeten komen. Ik zie dat ik op deze pagina niet heb neergezet hoe je compensatie kunt krijgen/ aanvragen. Dat zal ik nog even aanpassen.
   Je kunt het beste even googlen op de naam van de organisatie waarmee je vloog en dan “compensation delay”. Bij Britisch Airways vind je hier bijvoorbeeld meer: https://www.britishairways.com/en-us/information/delayed-or-cancelled-flights/compensation
   Je zult online een formulier moeten invullen en daarna kijken ze hoeveel geld je terug krijgt. Wij kregen zo’n 600 euro per persoon terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.