Ga naar de inhoud

Raften op de Nijl in Jinja

Jinja is een stad in het oosten van Oeganda. Je vindt hier de oorsprong van de Nijl rivier. Ooit was het een rustig vissersdorpje maar dat veranderde met de oprichting van een Britse kolonie in 1906. Door de aanleg van een spoorlijn tussen Kampala en Mombasa kwamen er veel Europeanen en Indiërs naar Jinja. Het was de industriële hoofdstad van Oeganda. Tegenwoordig leeft het merendeel van de bevolking van toerisme.

Hoe kom je er?

Vanuit Entebbe is het 2,5 uur rijden naar Jinja. Ik was in Karamoja en vanaf daar is het 6 uur rijden.

Korte ‘shop till you drop stop’ in Jinja.

Jinja shopstop.

In het centrum zitten ontzettend veel winkeltjes waar je min of meer dezelfde producten kunt vinden. Ik vond deze ketting heel erg mooi maar aangezien ik nooit kettingen draag heb ik m toch niet meegenomen.

Jinja souvenirwinkel.

Waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten bij The Haven Eco River Lodge. Dit is echt een heerlijke plek. Luxe, rustig en het ontbijt was out of this world. Pannenkoeken, broodjes, fruit, vers sap. Ik kon het bijna niet op. ’s Avonds brengt het geluid van de Nijl rivier je in slaap.

Jinja The Haven Eco Lodge.

Bij het verblijf zagen we roodstaartmeerkatten in de bomen. Deze aapsoort ziet er met zijn blauwe gezicht en spierwitte neus best komisch uit. De roodstaartmeerkat dankt zijn naam aan zijn rode staart (kun je op deze foto niet goed zien). Voedsel bestaat voornamelijk uit fruit maar wanneer dat schaars is eten ze ook wel bladeren en insecten. Het eten wordt eerst verzamelt en in de wangen gepropt. Daarna zoekt de primaat een veilige plek waar deze rustig kan eten.

Roodstaartmeerkat. Red-tailed monkey.

De Jackfruit is een tropische vrucht die groeit aan jackbomen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het is familie van de vijgenboom en populair bij vegetariërs omdat het vruchtvlees een draadjesachtige structuur heeft. Het vormt de perfecte vervanging voor ‘pulled pork’. Ik heb zelf ook wel eens Jackfruit geprobeerd maar moet eerlijk zeggen dat ik er geen fan van ben. Ieder z’n ding.

blank

Mijn hutje.

Jinja The Haven Eco Lodge.

Ik vond het super luxe.

Jinja The Haven Eco Lodge.

Lekker zwembadje erbij.

Jinja The Haven Eco Lodge zwembad.
Jinja The Haven Eco Lodge bloem.

Wat is er te doen?

Er zijn verschillende dingen te doen in Jinja.

  • Kajakken.
  • Boottochten.
  • Quad rijden.
  • Mountainbiken.
  • Paardrijden.
  • Bungeejumpen.

Maar de hoofdattractie is natuurlijk raften! Jinja is één van de wildste plekken ter wereld om te gaan raften.

Wat is raften?

Raften is varen over een rivier met verschillende niveaus stroomversnellingen. Kort gezegd: wild bootje varen.

Hoe boek je raften in Jinja?

Ik was met een groep in Oeganda en wij boekten via de lodge waar we verbleven de raft experience (met www.raftuganda.com).

We waren met z’n vieren maar er kwamen nog vijf personen bij plus de gids. In totaal zaten we dus met tien personen in de boot.

Voordat je de rivier op gaat krijg je een uitgebreide briefing.

Raften op de Nijl in Jinja.

Hoe duur is raften in Jinja?

Je kunt kiezen uit een hele dag raften of een halve. Aangezien een deel van onze groep in de avond weg moest kozen we voor een halve dag (2,5 uur). We betaalden hiervoor $ 125 per persoon (in 2022). Voor een hele dag betaal je $ 140.

Hoeveel gradaties zijn er?

Je hebt milde stroomversnellingen en sterke stroomversnellingen. De niveaus lopen van 1 t/m 5 waarbij 1 de mildste is en 5 de sterkste. Als je gaat raften in Jinja dan ligt het niveau tussen de 2 en 5.

Er is een niveau 6 stroomversnelling maar deze hebben we niet gedaan omdat je dat niet overleefd. Er is geloof ik één kajakker die het gedaan en overleefd heeft.

Raften op de Nijl in Jinja.
Raften op de Nijl in Jinja aalscholvers.

Is raften gevaarlijk?

Voordat we gingen raften was ik best wel een beetje bang. Ik had al eerder geraft in Ecuador maar daar was het maxium niveau 3. Hier was het 5. En het zag er ook echt heel intens uit. Mijn grootste angst was dat de boot zou omslaan en ik eronder vast zou komen te zitten.

De gids zei dat het allemaal wel meeviel en dat je super snel onder die boot uit kan komen. Natuurlijk draag je een reddingsvest en daarnaast varen er allemaal kajakkers mee. Als je uit de boot valt dan komen zij je ophalen. Je krijgt van tevoren ook een hele briefing met uitleg.

Er vaart ook nog een tweede boot mee die ze de ‘chicken boat’ noemen. Deze is voor de ‘chickens’ die niet durven. In die boot zit een pro die dagelijks de rivier trotseert. De kans dat die boot omslaat is dus heel klein.

De chickenboat.

Raften op de Nijl in Jinja.

Klein maar niet nul. In onze groep zat een wat oudere man, ik schat hem in de 60, die vanaf het begin al in de chicken boat zat. En laat nou net DIE boot omslaan. Niet te geloven. Ik weet ook nog steeds niet wat er nou precies gebeurde maar de boot sloeg dus om. De pro kreeg een koelbox met fruit op zijn hoofd en de oudere man kwam vast te zitten onder de boot (mijn nachtmerrie). Het lukte hem niet om eronderuit te komen en hij werd dus constant onder water getrokken. En als hij even boven kwam zat hij weer vast onder die boot.

Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Maar het was wel een enge situatie. Zo ontstond onze slogan “Wil je dood? Kom in de kippenboot”.

blank

Onze boot is gelukkig niet omgeslagen. We hebben ons er goed doorheen gemanoeuvreerd.

Raften op de Nijl in Jinja.
Raften op de Nijl in Jinja.

Is raften in Jinja de moeite waard?

Ik vond het een hele toffe ervaring en zeker de moeite waard. Maar verwacht niet 2,5 uur actie. Er zijn vier stroomversnellingen en die liggen best wel een stuk uit elkaar. Je bent dus meer rustig aan het varen dan dat je echt actief bezig bent.

Je kunt gaan zwemmen als je wat actie wilt. We mochten door de niveau 2 stroomversnelling zwemmen. Ik dacht, dat wordt easy peasy. Maar toen kreeg ik opeens een bak water binnen en ging ik kopje onder. Was iets minder. Toen was ik ook wel blij dat we niet met de boot zijn omgeslagen bij niveau 5.

Raften op de Nijl in Jinja.
blank

Meer Oeganda

Lake Mburo National Park

Gorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest NP

Queen Elizabeth National Park

Kibale Forest

Chimpansees in Budongo Forest

Murchison Falls National Park