Queen Elizabeth National Park is het bekendste park van Oeganda. Het is vernoemd naar Koningin Elizabeth II en werd in 1954 gesticht. Je vindt ontzettend veel wild in dit park. Denk aan nijlpaarden, olifanten, buffels, bavianen en meer dan 500 verschillende soorten vogels. Als je mazzel hebt spot je misschien wel een luipaard! In het zuidelijke deel van het park, bij Ishasha, vind je boom klimmende leeuwen.
Er was ooit veel meer wild in Queen Elizabeth National Park te vinden maar tijdens de burgeroorlog (in de jaren 80) zijn een hoop dieren gesneuveld. Ook is er de constante dreiging van boeren die land nodig hebben voor hun vee. Koeien zijn erg kostbaar in Oeganda en roofdieren zoals luipaarden en leeuwen worden als bedreiging gezien. Deze worden dan ook wel vergiftigd. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om de boeren te laten zien dat het mogelijk is om samen te leven met de grote katten. Bijvoorbeeld door simpele uitvindingen zoals een zonnepaneel op een paal met een lamp die aan gaat bij beweging. Het roofdier schrikt van het licht en gaat er vervolgens vandoor.
Een makkelijke en goedkope oplossing om roofdieren weg te houden van de boma (stal gemaakt van takken).


Hoe kom je er?
Vanaf Entebbe is het ongeveer 7 uur rijden naar Queen Elizabeth National park.
Mooi uitzicht onderweg, tijdens een toilet stop.

Heb je wel eens een solar halo gezien? Deze kring om de zon ontstaat wanneer het zonlicht door een nevelige lucht van ijskristallen schijnt. Heel bijzonder, ik heb het nog nooit eerder gezien.

In Oeganda vind je veel theevelden. Had je dat verwacht? Ik niet.

Waar verblijf je?
Ik verbleef twee nachten bij de Buffalo Safari Lodge. Een geweldige plek waar de wilde dieren gewoon tussen de huisjes rondlopen. ’s Avonds mag je daarom niet in je eentje naar het restaurant lopen. Je wordt opgehaald door een gewapende beveiliger.
In eerste instantie vond ik het maar overdreven. Maar toen ik de eerste avond uit mijn raam keek en een hyena zag staan op 2 meter afstand dacht ik er anders over. De volgende ochtend had een reisgenoot (ik ging naar Oeganda met een groepsreis) een olifant op zijn veranda.


Wat is er te doen?
Er zijn verschillende safari opties mogelijk. Ik heb een jeepsafari gedaan en ontzettend veel dieren gezien. Waaronder een luipaard, nijlpaarden en olifanten. Ook heb ik een boottocht gemaakt over het Kazingakanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt. Deze boottocht is een echte aanrader. Alle dieren komen bij het kanaal drinken en zijn daardoor super goed te zien. Het zuidelijke gedeelte, bij Ishasha, heb ik niet gezien.
Jeepsafari door Queen Elizabeth National Park
Eerste vondst van de dag. Een luipaard! De foto’s zijn niet zo goed want het was vroeg op de dag en nog redelijk donker.



Een kafferbuffel met op de achtergrond een vrouwtjes impala. De kafferbuffel maakt onderdeel uit van de big five: olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel.

In de buurt van kafferbuffels zie je vaak grote zilverreigers (Great White Egret) rondlopen. Zij pikken de parasieten van de buffel Dit verschijnsel, waarbij dieren langere tijd samenleven en van elkaar profiteren, noemt men Symbiose.

Een Afrikaanse zeearend (Fish Eagle).

Twee bonte ijsvogels (Pied Kingfisher) met op de achtergrond een gele container. Ook in Oeganda vind je helaas veel plastic en troep langs de wegen. In de wildparken valt het gelukkig wel mee.

Een vrouwtjes impala. Alleen mannetjes hebben hoorns.

Een Afrikaanse olifant. Wist je dat deze beesten zo heten omdat hun oren de vorm van het continent Afrika hebben? En omdat ze in Afrika leven natuurlijk.

Olifanten zijn gevaarlijke beesten. Je moet zeker niet te dichtbij komen. Als ze gaan flapperen met hun oren dan is dat een waarschuwing. Ze worden ook erg agressief van het geluid van auto motoren. Als je ooit wordt aangevallen moet je dus als eerste je motor uitzetten.

Een helaas niet zo goede foto van een grijskopvogel (Grey-headed Kingfisher).

Deze hamerkopvogel heeft net een vis gevangen.

De mensen op de foto hieronder kijken naar een leeuwin met welpjes die zich verscholen hielden in de bosjes. In wildparken mag je alleen offroad rijden wanneer je daar een vergunning voor hebt. Heb je geen vergunning en ga je toch offroad? Dan kun je als gids je licentie verliezen en als toerist een dikke boete krijgen.

Wist je dat nijlpaarden niet kunnen zwemmen? Ze lopen over de bodem en kunnen tot vijf minuten onder water blijven. Daarna moeten ze naar boven om adem te halen. Om die reden leven nijlpaarden alleen in gebieden met ondiep water. Het zijn trouwens erg gevaarlijke beesten. Ze zien er heel zwaar en langzaam uit maar stiekem kunnen ze enorm snel zijn.

De kuifrankkolijn (Crested Francolin) behoort tot de fazanten familie. Ze worden ook wel bush chickens genoemd.

De hoorns van een waterbok kunnen wel 99 cm lang worden. Het beest zelf weegt tussen de 200 en 300 kilo. Waterbokken zijn vooral actief in de ochtend, einde middag en ’s avonds. Ze eten voornamelijk gras en kruiden.

Waterbok vrouwtje zonder hoorns. Een vrouwtje weegt tussen de 160 en 200 kilo en is daarmee kleiner dan het mannetje.


In Oeganda leeft de bevolking samen met de wilde dieren. Dat gaat niet altijd goed. In Queen Elizabeth National Park werd in 2018 een kleuter gegrepen door een luipaard. Zijn moeder, een ranger bij het park, had hem achtergelaten bij een nanny bij de Mweya Safari Lodge. De nanny lette even niet op en weg was het kind. Zijn schedel werd een paar dagen later gevonden.
Ik moest even aan dit verhaal denken toen ik naar de wc ging. Er zijn geen wc’s in het park dus ik moest een bosje opzoeken. Zit je dan, tussen de wilde dieren. Ik heb nog nooit zo snel geplast.
En dan fietsen er zomaar twee mannen langs met een stapel groene bananen.

De palmgier (Palm Vulture) eet (dode) vissen en noten van de oliepalm. Vandaar ook de naam Palmgier.

Onderweg naar het park zagen we dit reuzenboszwijn. Heel bijzonder want dit dier is vooral in de nacht actief. Ik heb deze soort dan ook maar één keer gezien tijdens mijn reis door Oeganda.

De zebramangoeste is voornamelijk overdag actief tenzij het te warm is. Zebramangoestes leven in groepen van ongeveer 20 dieren. Ze herkennen elkaar aan de geur en leven in verlaten termietenheuvels.

In het Queen Elizabeth NP kun je ook souvenirs kopen. Zoals maskers en beelden gemaakt van hout.

Bootsafari over het Kazingakanaal
De bootsafari over het Kazingakanaal was geweldig. We hebben ontzettend veel beesten en vogels gezien. Prachtig!
De Afrikaanse nimmerzat (Yellow-billed Stork) is een grote vogel die wel een meter lang kan worden. De vleugels hebben een spanwijdte van ongeveer 1,50 meter. De nimmerzat is een nogal luie vogel. Hij staat vooral te wachten in het water tot er een prooi voorbij komt. Maar als die prooi voorbij komt dan is de vogel opeens heel snel. Hij vangt dan ook bijna alles. Het dieet van de nimmerzat bestaat uit vis, kikkers en kreeftjes.

Selfie met de olifanten.

De Afrikaanse dwergaalscholver (Reed Comorant) is een goede duiker en zwemmer. Maar omdat zijn veren niet waterdicht zijn moet hij regelmatig het land op om zijn ‘jas’ te drogen. Je ziet aalscholvers dan ook vaak in de zon staan met de vleugels gespreid.

Een nijlkrokodil doet een tukje.

Een groepje nijlpaarden.


Een groep olifanten stond lekker te drinken en te badderen. Toen de boot wat dichterbij kwam leken ze geïrriteerd en liepen ze het water uit. Dat vond ik wel een beetje zielig. Sta je net lekker je ding te doen komt er weer zo’n zooitje toeristen de rust verstoren.



Een kafferbuffel met zijn vriend, de grote zilverreiger.

En hier eentje met een bonte ijsvogel op de kop.

De roze pelikaan komt voor in Afrika, Europa en Azië. Het is een sociale vogel die, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien, in grote groepen leeft. De roze pelikaan heeft geen vijanden hoewel jongen soms wel gepakt worden door roofvogels. Op het menu staat vis.

In het Engels heet deze pelikaan trouwens The Great White Pelican. Wat ik eigenlijk duidelijker vind omdat de vogel voornamelijk wit is. Maar in het voorjaar verandert de kleur van de veren naar licht roze. Dit geeft aan dat de pelikaan klaar is om voort te planten.
De roze pelikaan is vaak te vinden in de buurt van andere vogels zoals aalscholvers. Ze maken bijna nooit ruzie. Een gezellig groepje dus.

De tour werd afgesloten met deze seksende wrattenzwijnen.
