Ga naar de inhoud

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is met 370 vierkante meter het kleinste wildpark in Oeganda. Je vindt er verschillende dieren zoals zebra’s, giraffen, impala’s, bavianen en maar liefst 315 verschillende soorten vogels.

Hoe kom je er?

Vanaf Entebbe is het 5 á 6 uur rijden naar Lake Mburo National Park. Onderweg kun je een stop maken bij Kayabwe, zo’n 70 kilometer van Kampala, waar je de lijn van de evenaar vindt. Er is verder niet zoveel te doen maar ik vond het wel leuk omdat ik ook op de evenaar lijn heb gestaan in Equador.

Oeganda evenaar

Onderweg naar Lake Mburo kwamen we de Afrikaanse Maraboe ofwel Marabou Stork tegen. Deze vogel behoort tot de ooievaarsfamilie en heeft een vleugelspanwijdte van 2,6 meter. Behoorlijk groot! De vogel kan 1,5 meter hoog worden en weegt tussen de 5 en 9 kilo. De Marabou is een aaseter en is daarom vaak in de buurt van gieren te vinden.

Ik wil niet lullig doen maar het is toch wel een hele lelijke vogel.

Oeganda Afrikaanse Maraboe, Marabou Stork
Oeganda Afrikaanse Maraboe, Marabou Stork

Waar verblijf je?

In Oeganda verblijven de meeste toeristen in lodges. Deze liggen in de wildparken of in de buurt van de wildparken. Eten doe je bij het nabijgelegen restaurant. Je kunt het terrein niet af. Dit in verband met de veiligheid. Bij sommige lodges moet je verplicht met beveiliging van het restaurant naar je huisje lopen.

Ik verbleef in Lake Mburo bij Rwakobo Rock. Het restaurant biedt mooi uitzicht over het park en het eten is goed. Zelfs mensen die gluten en melkvrij eten kunnen goed terecht in Oeganda. De huisjes zijn basic maar verder prima. ’s Avonds is het enorm stil. Bij Rwakobo Rock kun je zonder security naar je huisje lopen.

Oeganda Lake Mburo - Rwakobo Rock
Oeganda Lake Mburo - Rwakobo Rock

Bij Rwakobo Rock kon je Omugamba’s kopen. Dit zijn potten die een belangrijke rol spelen bij het huwelijk. In Oeganda worden vrouwen ‘gekocht’ met koeien. Stel een man koopt een vrouw voor zes koeien dan geeft de vader van de bruid zes Omugamba’s aan zijn dochter.

Oeganda Lake Mburo - Rwakobo Rock - Omugamba
Oeganda Lake Mburo - Rwakobo Rock - Omugamba

Wat is er te doen?

Je komt natuurlijk naar Lake Mburo om op safari te gaan! Dat kan wandelend, fietsend met paard of jeep. Ik ging op jeefsafari aan het einde van de middag/ begin van de avond. Je kunt ook een nachtsafari boeken.

Oeganda Lake Mburo toegangspoort

Zebra’s kun je (in 2022) maar op twee plekken vinden in Oeganda: Lake Mburo National Park en Kidepo Valley National Park. Schijnbaar heeft de klimaatsverandering ervoor gezorgd dat de zebra niet meer op andere plekken in Oeganda kan leven.

Lake Mburo Zebra's

Zebra’s lijken op paarden maar omdat ze zo snel in paniek raken is het de mens nooit gelukt om ze te domesticeren.

Oeganda Lake Mburo Zebra's

Het patroon van zebra’s is ingenieus. Zwart houdt ze warm en wit koelt ze af.

Oeganda Lake Mburo Zebra's

Het wrattenzwijn/ knobbelzwijn aka Pumba uit The Lion King!

Oeganda Lake Mburo Wrattenzwijn, Warthog

Om te kunnen eten moeten wrattenzwijnen door de knieën. Ze eten voornamelijk gras maar ook wortelen, bladeren, vruchten, insecten en aarde voor de mineralen. Knobbelzwijnen leven in holen. Naast zelf gegraven holen gebruiken ze ook wel verlaten holen van andere beesten. Zoals die van het aardvarken, termieten of stekelvarken.

Oeganda Lake Mburo Wrattenzwijn, Warthog

De waterbok is een antilopesoort. Zoals bij de meeste van deze soorten heeft alleen het mannetje hoorns. Waterbokken eten voornamelijk gras en kruiden en zijn vooral ’s ochtends, einde middag en ’s avonds actief.

Oeganda Lake Mburo Waterbok, Waterbuck
Oeganda Lake Mburo

Anubis is een Egyptische god die vaak wordt afgebeeld als een Jakhals. De lange snuit van de groene baviaan doet denken aan die van Anubis. Daarom worden het ook wel anubisapen genoemd.

Lake Mburo Groene Baviaan, Olive Baboon

De giraffen in Lake Mburo National Park komen uit Murchison Falls National Park. Deze specifieke soort, de Rothschild-giraffe, staat als kwetsbaar genoteerd op de Rode Lijst van de IUCN. Omdat de aantallen toenemen zijn ze sinds 2018 niet meer bedreigd. Maar er zijn er nog steeds vrij weinig en je vindt ze alleen op bepaalde plekken in Oeganda en Kenia.

Oeganda Lake Mburo Giraffe

De Rothschild giraffe dankt zijn naam aan de oprichter van het Tring Museum, Walter Rothschild. In Lake Mburo staan veel acaciabomen waar de giraffe dol op is.

Oeganda Lake Mburo Giraffe

De Rothschild giraffe is de enige soort met vijf ossicones. Twee op het hoofd en één achter elk oor. Deze ‘hoorns’ bestaan uit bot bedekt met huid. Je kunt de Rothschild giraffe verder onderscheiden door het patroon op de huid en de witte ‘sokken’.

Oeganda Lake Mburo Giraffe

De vervet ofwel meerkat/ blauwaap heeft een groot leefgebied. Je vindt ze in veel landen in Afrika. Deze kleine aap slaapt in bomen en gaat in de ochtend op zoek naar voedsel. Dat bestaat uit vijgen, bessen, gras, zaden, peulen en bloemen. Maar ook insecten, sprinkhanen, termieten en soms vogeleieren.

Oeganda Lake Mburo Meerkat of Blauwaap, Vervet Monkey
Oeganda Lake Mburo Meerkat of Blauwaap, Vervet Monkey

De kafferbuffel is onderdeel van de big five: olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. De neushoorn is door stroperij in 1983 uitgestorven in Oeganda. Nou ja, ze zijn er nog wel maar alleen in het Ziwa Rhino Sanctuary. Dus niet meer in het wild.

Oeganda Lake Mburo Kafferbuffel, African Buffalo

Impala’s komen veel voor in diverse landen in Afrika. De mannetjes hebben grote hoorns, de vrouwtjes niet. Op de achterpoten hebben ze zwarte klieren waarmee ze sporen achterlaten voor soortgenoten. Op de kont zitten zwart/ witte strepen. Dat heeft een doel. Impala’s zijn, zoals veel dieren, kleurenblind. Stel een roofdier valt aan dan moet de kudde vluchten en elkaar volgen. De strepen zijn makkelijk te zien en zo blijft de kudde bij elkaar.

Oeganda Lake Mburo Impala
Oeganda Lake Mburo Impala

Er zijn ontzettend veel mooie vogels te vinden in Oeganda. Onderstaande vogel is de geelkeellangklauw. Het is een zangvogel die in diverse landen in Afrika voorkomt.

Oeganda Lake Mburo Geelkeellangklauw, Yellow-throated longclaw
Oeganda Lake Mburo Geelkeellangklauw, Yellow-throated longclaw

Ik weet het helaas niet zeker maar ik denk dat de vogel op onderstaande vogel een bateleur is.

Oeganda Lake Mburo Bateleur

Een groene baviaan is aan het eten in een boom.

Oeganda Lake Mburo Groene Baviaan aan het eten in een boom. Olive Baboon.
Oeganda Lake Mburo safari

Meer Oeganda

Wat kost een reis naar Oeganda?

Gorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest NP

Queen Elizabeth National Park

Kibale Forest

Chimpansees in Budongo Forest

Murchison Falls National Park