Ga naar de inhoud

Gorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest NP

Bwindi Impenetrable Forest National Park in Oeganda is één van de weinige plekken ter wereld waar je de bedreigde berggorilla kunt bewonderen. In 2018 werd het aantal berggorilla’s geschat op 1004. De helft daarvan leeft in Oeganda en de rest in Congo en Rwanda. Je kunt een zogenaamde gorillatracking boeken waarbij je de jungle in gaat op zoek naar een gorilla familie. Dit was voor mij dé reden om een reis te boeken naar Oeganda.

Bwindi Impenetrable Forest National Park werd in 1991 opgericht en is één van de kleinste parken in Oeganda. Het staat sinds 1994 op de Unesco werelderfgoedlijst. Naast berggorilla’s vind je er andere zoogdieren, vlinders en meer dan 300 verschillende soorten vogels.

Waarom gorillatrackings?

Er zijn een aantal gorilla families die je kunt bezoeken. Deze zijn gewend aan mensen en daardoor kun je relatief dichtbij komen. De andere families zijn wild en gevaarlijk en kun je dus niet bezoeken. De gorillatrackings brengen geld in het laadje wat weer gebruikt wordt om de gorilla’s te beschermen. En met succes want de aantallen van deze bedreigde diersoort zijn de afgelopen jaren toegenomen.

Hoe kom je er?

Vanaf Entebbe is het ongeveer 10 uur rijden naar Bwindi Impenetrable Forest National Park. Je kunt ook vliegen naar Kihihi vliegveld. Vanaf daar is het nog een uur rijden naar Bwindi.

Onderweg naar Mutanda Lake kwamen we dit kunstwerk tegen.

Kunstwerk Oeganda.

En deze koeien. Wist je dat zwart/ witte koeien van nature niet in Oeganda voorkomen? Ze zijn door Idi Amin geïmporteerd. Hij kocht er speciaal een vliegtuig voor.

Oeganda koeien

De koe met gigantische hoorns is duidelijk niet geïmporteerd uit Nederland.

Oeganda koeien.

Waar verblijf je?

Er zijn dus een aantal gorilla families die je kunt bezoeken. Dit kan vanuit vijf plekken: Buhoma, Ruhija, Rushaga, Nkuringo en Mgahinga. Waar je gaat starten ligt aan de plek waar je verblijft. Ik verbleef bij Mutanda Lake Resort en bezocht vanuit Rushaga de Mishaya gorilla familie. Het is niet mogelijk om een familie te kiezen. Je kunt alleen de plek kiezen waar je de tracking wilt doen.

Mutanda Lake Resort.

Mutanda Lake Resort Oeganda
Mutanda Lake Resort Oeganda
Mutanda Lake Resort Oeganda

Gorillatracking boeken

Om de berggorilla’s te kunnen bezoeken moet je een zogenaamde gorillapermit kopen. Deze wordt verkocht door de Uganda Wildlife Authority (UWA). In 2022 was het nog niet mogelijk om dit online, via de website van de UWA, te doen. Mailen of bellen kon wel.

De meeste toeristen kiezen er echter voor om een permit te laten regelen door een reisbureau. Ik boekte mijn reis naar Oeganda met Matoke Tours en zij hebben de gorilla permit (en entree tot het park) voor mij geregeld.

Als je de permit zelf wilt regelen let er dan op dat je deze ruim op tijd aanvraagt (4 á 6 maanden van tevoren). Er zijn namelijk maar 104 permits per dag beschikbaar.

Vanaf Mutanda Lake Resort is het nog 1,5 uur rijden naar Rushaga. Aangezien de trek om 8 uur begint moesten we al om 5 uur op. Het uitzicht onderweg was prachtig. We zagen de zon langzaam opkomen.

Lake Mutanda sunrise
Lake Mutanda Oeganda uitzicht
Mutanda Lake uitzicht.

Wat kost een gorillapermit?

Een gorillapermit kost € 750 (in 2022). Je moet ook nog apart entree betalen voor het park ($ 40 in 2022).

Hoe werkt het?

De tracking vindt plaats in groepjes van maximaal 8 personen. Er zijn drie rangers die mee gaan. Uit voorzorg dragen deze geweren. Twee trackers lopen vooruit om de gorilla’s op te sporen. Via walkie talkie laten ze de rangers weten welke kant de groep op moet lopen.

Berggorilla’s maken nesten op de grond. De avond voor de tracking gaan de trackers alvast op zoek naar de nesten. De volgende ochtend kunnen ze dan makkelijker gevonden worden. De trackers letten op sporen als gebroken takken, uitwerpselen en omver geduwde planten.

De wandeling voert je door het oerwoud. Er zijn paden maar de gorilla’s wijken daar natuurlijk vanaf. Je zult dus ook een deel dwars door het oerwoud moeten lopen. Rangers hakken planten omver met hun machetes zodat je zo dicht mogelijk bij de gorilla’s kunt komen. Uiteraard worden de gorilla’s daarbij zo min mogelijk gestoord.

Er zijn drie routes: easy, medium en hard. Kies je voor de makkelijke route, dan ben je binnen 10 minuten bij de gorilla’s. De andere routes zijn wat zwaarder. Mijn groep koos voor de medium route van 5 kilometer. Stiekem vond ik dat nog best wel pittig. Het is natuurlijk warm en vochtig en je moet berg op, berg af, door struiken en gewassen.

Bwindi Impenetrable Forest NP gorillatracking.

Mishaya was de leider van de Mishaya familie. Deze silverback maakte tot 2011 deel uit van de Nshongi familie maar besloot toen dat het tijd was om zijn eigen familie te starten. Mishaya was een goede leider die vrij agressief zijn familie beschermde. Zo kwam hij meerdere malen in gevechten terecht met andere gorilla’s (wild en gehabitueerd). In 2014 werd Mishaya op 28-jarige leeftijd helaas dood gevonden. Aangezien hij geen verwondingen had en niet ziek was weten ze niet precies waaraan hij is overleden.

In 2022 was de leider van de Mishaya groep een silverback genaamd Mwine (zie onderstaande foto).

Bwindi Impenetrable Forest NP. Mishaya silverback.

Selfie met Mwine. Er zat letterlijk maar een paar meter tussen mij en de gorilla.

Bwindi Impenetrable Forest NP selfie met mwine.

Huur een porter

Ben je al wat ouder of is je conditie niet zo goed? Dan raad ik je aan om een porter te nemen. Dit is een persoon die je rugzak draagt en je onderweg ondersteunt. Ik heb zelf geen porter genomen maar had daar achteraf spijt van. Niet omdat ik de wandeling niet aan kon maar omdat het een inkomstenbron is voor de bevolking. Je steunt ze op deze manier heel erg. Een porter kost ongeveer $ 15 (in 2022).

Als je niet kunt lopen is het mogelijk om je te laten dragen door twee porters. Dat zou mij te ver gaan maar het is een optie.

Fooien

Het is de bedoeling dat je na de tracking de rangers en de trackers een fooi geeft. Online staat dat elke bezoeker meestal tussen de $ 10 en $ 25 fooi geeft per ranger/ tracker.

Kleding tips gorillatracking

Je gaat naar het oerwoud en dat betekent: zon, muggen, hitte maar ook regen, modder, scherpe takken en veel zweten. Hieronder een lijst met kleding/ producten die ik zou aanraden als je een gorilla tracking gaat doen.

  • Broek met lange pijpen.
  • Shirt met lange mouwen.
  • Poncho.
  • Zonnebril.
  • Zonnebrandcrème.
  • Fles water.
  • Hoed.
  • DEET (hoewel wordt afgeraden om het te sprayen tijdens de wandeling omdat er insecten zijn die er agressief van worden).
  • Waterdichte camera of een plastic tas om je niet-waterdichte camera in op te bergen. Ik had een iPhone mee en een zoomcamera van het merk Canon.
  • Tuinhandschoenen om takken weg te duwen en je handen te beschermen.
  • Eventueel hiking poles. Ik heb ze vrij weinig gebruikt omdat ze continue bleven vasthaken achter planten.
  • Bescherm je schoenen en broek tegen modder met gaiters. Ik heb goedkope gekocht bij de Decathlon en die deden het prima. Gaiters zorgen er ook voor dat er geen takken in je schoenen/ broek komen.
  • Zakdoekjes en een plastic zakje waar je de vieze in kunt doen.
  • Verrekijker. Is eigenlijk niet nodig want als het goed is kom je heel dicht bij de gorilla’s.
  • Lunch. Er is geen restaurant of iets dergelijks in de buurt dus je moet zelf lunch meenemen.
  • Rugzak natuurlijk om alles in te doen.
Kleding tips gorillatracking Oeganda.

Wat is de beste tijd om de berggorilla’s te bezoeken?

Het hele jaar door kun je gorilla’s tracken in Oeganda. Maar in het regenseizoen (maart/ april) is het natuurlijk zwaarder. Ik deed de gorillatracking in het droge seizoen in juli en dat was prima te doen. Ook in die maand regende het trouwens af en toe flink.

Bwindi Impenetrable Forest National Park.

Mwine is lekker aan het eten. De gorilla’s hadden er helaas niet zo’n zin in toen wij er waren. Elke keer als we dichtbij kwamen draaide de silverback zich om of liep weg. En dan moesten we er weer achteraan.

Bwindi Impenetrable Forest NP silverback

Op die foto hieronder zie je één van de vrouwtjes van de groep. Het was moeilijk om foto’s te maken omdat het best wel donker was in het bos. Daarom heb ik meer filmpjes gemaakt.

Bwindi Impenetrable Forest NP gorilla zittend

We hadden een primeurtje want van de baby gorilla, hieronder op de foto, was nog niet bekend of het een vrouwtje of mannetje was. Bleek dus een mannetje te zijn. Het komt wel eens voor dat de gorilla’s naar je toe komen en je aanraken omdat ze nieuwsgierig zijn. Dat was bij onze groep helaas niet het geval. Geen baby gorilla aan mijn benen dus.

Bwindi Impenetrable Forest NP baby gorilla

Gorilla Habituatiedag

Een gorillatracking kan 1 tot 8 uur duren. Het ligt eraan hoe ver je moet lopen. Je bent in totaal een uur bij de groep. Wil je langer van de gorilla’s genieten? dan kun je een habituatiedag boeken. Hierbij ga je op excursie met een groep onderzoekers en zie je hoe de gorilla’s worden gehabitueerd. Onderzoekers bezoeken de gorilla’s dagelijks om ze te bestuderen en daardoor raken de apen gewend aan mensen. Dit proces duurt zo’n 2 tot 3 jaar. Daarna is het mogelijk om trackings te organiseren.

Tijdens de habituatiedag mag je (met een groepje van maximaal 4 personen) vier uur bij de gorillafamilie zijn. Een ervaring om nooit te vergeten.

Kosten habituatiedag: € 1500 (in 2022).

Filmpje gorilla tracking Bwindi Impenetrable Forest


Meer Oeganda

Lake Mburo National Park

Wat kost een reis naar Oeganda?

Queen Elizabeth National Park

Kibale Forest

Chimpansees in Budongo Forest

Murchison Falls National Park