Ga naar de inhoud

Chimpansees in Budongo Forest

Budongo Forest is een semi tropisch regenwoud in Oeganda waar de rivieren Waisoke, Sonso, Kamirambwa en Siba doorheen lopen. Er valt ongeveer 1200 tot 2200 mm regen per jaar. Vooral in de natte periodes van maart t/m mei en september t/m november. In Budongo Forest kun je vogels spotten en chimpansees.

Hoe kom je er?

Vanuit Entebbe is het ongeveer 4,5 uur rijden naar Budongo. Ik was echter in Kibale Forest en reed eerst 6 uur naar Masindi. Vanaf daar ben je in 15 minuten bij Budongo.

blank

Waar verblijf je?

Ik verbleef één nacht in het Masindi Hotel. Masindi is de grootste stad in de buurt van Budongo. Het hotel is heel basic. Net als het restaurant en het eten. ’s Avonds was er veel lawaai. Máár het ligt wel heel dicht bij Budongo en Murchison Falls National Park (waar Budongo Forest onderdeel van uitmaakt).

Masindi Hotel

Authentieke Afrikaanse maskers in het restaurant van het Masindi Hotel.

Origineel Afrikaans masker
Origineel Afrikaans masker

Wat is er te doen?

Kibale Forest is één van de populaire plekken in Oeganda waar je chimpansees kunt spotten. De kans dat je de apen ziet is bijna 100% gegarandeerd en je hoeft niet lang te zoeken. Maar het is er ook heel druk. Er zijn veel toeristen. Budongo Forest is rustiger. Maar je moet hier echt op zoek naar de chimpansees. De kans dat je ze ziet is 70%.

Ikzelf heb de chimpansees beter gezien in Budongo. Toen ik in Kibale was regende het namelijk heel hard en in Budongo was het droog. Maar het ligt wel een beetje aan je fysieke conditie. In Budongo moest ik veel verder lopen en ook snel zijn. Er was een groep ouderen die niks hebben gezien omdat ze te langzaam waren en niet ver konden lopen. Voor hen was Kibale waarschijnlijk een betere optie geweest.

Chimpansees tracken doe je met een gids en trackers die van tevoren de apen opsporen.

Chimpansee in Budongo Forest
Chimpansee in Budongo Forest

Een volwassen chimpansee is enorm sterk. Met één hand rukt ie zo je gezicht eraf (is gebeurd bij mensen die ze als huisdier hielden). Nu zie ik je denken ‘is dat dan niet gevaarlijk zo’n chimpansee tracking?’. Niet echt want de groepjes die je bezoekt zijn gehabitueerd. Dat betekent dat ze gewend zijn aan mensen. En natuurlijk gaat er een bewapende gids mee.

Chimpansee in Budongo Forest

We zagen een groepje chimpansees in een vijgenboom. Ze zaten elkaar te vlooien. Schijnbaar is dit een manier om relaties te versterken.

Chimpansees in Budongo Forest

Deze oude baas miste een oog.

Chimpansee in Budongo Forest

Hoe boek je een chimpansee tracking in Budongo Forest?

Je hebt een permit nodig. Ik boekte een groepsreis naar Oeganda met Matoke Tours en zij hebben alles voor me geregeld.

Je kunt de permit ook zelf aanschaffen door contact op te nemen met de Uganda Wildlife Authority. Zij zijn degene die de permits verschaffen. Doe dit op tijd want er worden per dag maar 32 permits uitgegeven (twee groepen van maximaal 8 personen in de ochtend en middag).

Chimpansee in Budongo Forest

Wat is de beste tijd om chimpansees te tracken in Budongo?

Het droge seizoen en tevens het hoogseizoen van juni t/m september of december t/m februari is de beste tijd om chimpansees te tracken. In het natte seizoen kan het ook maar als het hard regent dan verschuilen de chimps zich hoog in de bomen. Ik was in juli in Oeganda en in Kibale had ik pech, het regende heel hard. Zelfs de gidsen waren verbaasd. In Budongo was het gelukkig droog en heb ik de chimpansees goed kunnen zien.

Het is niet aan te raden om onder een groepje chimpansees te gaan staan. In Budongo kregen we alleen kleverige vijgen op ons hoofd maar in Kibale vielen er stukken poep naar beneden.

Chimpansee in Budongo Forest

Wat kost een chimpansee tracking in Budongo Forest?

Voor een Budongo permit betaal je $ 85 in 2022. Bijkomende kosten: fooi voor de gids(en) en trackers.

De chimpansee hieronder heeft een flink stel cohones. Des te groter de ballen, des te meer vrouwtjes.

Chimpansee in Budongo Forest

Meer Oeganda

Kibale Forest

Wat kost een reis naar Oeganda?

Murchison Falls National Park

Kidepo Valley National Park

Op bezoek bij de Karamojong stam

Raften op de Nijl in Jinja