Oeganda, ook wel bekend als de Republiek Oeganda, is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Congo, Kenia, Tanzania, Rwanda en Zuid-Soedan. Het land bestaat uit vier koninkrijken waaronder Boeganda (waar het land zijn naam aan dankt), Ankole, Bunyoro-Kitara, Busoga en Toro. De hoofdstad, Kampala, valt onder het koninkrijk Boeganda.
In de 19e eeuw werd Oeganda ontdekt door westerse ontdekkingsreizigers en missionarissen. Het land werd in 1885 toegekend aan Groot-Brittannië. In 1962 werd Oeganda onafhankelijk en sinds 1986 is president Yoweri Kaguta Museveni staatshoofd.
In het zuidoosten van Oeganda ligt het grootste meer van Afrika: het Victoriameer. Je vindt er verder een aantal wildparken waar je bijzondere dieren kunt spotten zoals olifanten, giraffen, waterbuffels en gorilla’s.
In dit blog lees je meer over Oeganda en wat er allemaal te doen en te zien is.
Wat is er te doen?
Mijn reisroute
- Entebbe – 1 nacht
- Lake Mburo National Park – 1 nacht
- Lake Mutanda – 2 nachten
- Queen Elizabeth National Park – 2 nachten
- Kibale Forest – 2 nachten
- Masindi – 1 nacht
- Murchison Falls National Park – 3 nachten
- Kidepo Valley – 2 nachten
- Karamoja – 1 nacht
- Jinja – 2 nachten
- Entebbe – 1 nacht
Hoe kom je er?
Vanuit Nederland vlieg je in bijna 11 uur naar Entebbe, met een overstap in Kigali (Rwanda).
Je kunt ook vanuit Brussel naar Entebbe vliegen. Soms is dat goedkoper.
Heb je een visum nodig?
Je hebt een visum nodig als je naar Oeganda gaat. Via de website van de immigratiedienst vraag je een ‘approval letter’ aan. Dit kost $ 50 (in 2022). Je moet de brief vervolgens uitprinten en meenemen. Als je geen approval letter hebt dan wordt je niet toegelaten op de vlucht naar Oeganda. Het is aan te raden om de aanvraag ruim een maand voordat je weg gaat te regelen.
In de bevestigingsemail staat een hele lijst aan documenten die je zou moeten meenemen. Maar eigenlijk zijn ze alleen geïnteresseerd in de approval letter, retour ticket en je verblijf voor de eerste nacht(en).
Bereid je voor op lange wachttijden bij de douane. Ik heb 1,5 uur in de rij gestaan omdat de camera’s waarmee ze foto’s maken elke keer uitvielen. Het was echt een drama. Ik moet wel zeggen dat het visum van Oeganda het mooiste en grootste visum is wat ik in mijn paspoort heb.
Onward ticket
Als je naar een land in Afrika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.
Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Oeganda vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.
Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?
Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).
Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.
Onward bewijs regelen
- Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
- Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
- Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier in Zuid-Amerika drie keer gebruik van gemaakt maar ik ben nooit gecheckt en weet dus niet of het werkt.
Waar verblijf je?
Via sites als Booking.com kun je makkelijk hotels of hostels vinden. Als je met een georganiseerde reis mee gaat (zoals ik) dan worden de accommodaties voor je geregeld. De meeste toeristen verblijven in lodges. Dit zijn vaak luxe tot semi-luxe plekken met een restaurant onsite waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren.
Heb je een klein budget? Bij veel wildparken zijn campings aanwezig waar je, je tent kunt opzetten. Aangezien ik dit zelf niet heb gedaan kan ik niets zeggen over de kwaliteit van deze campings.
Hoe reis je rond?
Ik heb me laten vertellen dat 90% van de toeristen Oeganda verkent met een gids. Ofwel georganiseerd. De andere 10% regelt alles zelf en rijdt ook zelf.
Ik was eigenlijk van plan om zelfstandig rond te reizen in Oeganda. Ik wilde met mijn partner een auto huren en dan de route zelf uitstippelen en de accommodaties zelf boeken. Maar toen bleek dat het voor mijn vriend niet mogelijk was om mee te gaan besloot ik om een groepsreis te boeken met Matoke Tours.

Waarom georganiseerd naar Oeganda?
1. Veiligheid
Oeganda is niet het meest veilige land. Ongeveer 40% van de Oegandezen leeft onder de armoedegrens. En waar armoede is, is criminaliteit. Ik zag het gewoon niet zitten om in mijn eentje door Oeganda te reizen omdat je als vrouw altijd meer risico loopt. Voor mij was het boeken van een groepsreis de juiste keuze.
2. Slecht openbaar vervoer
In Zuid-Amerika heb ik veel gereisd met het openbaar vervoer. Meestal met de (nacht)bus en de minibus. Dat was daar heel makkelijk. In Afrika is reizen met het openbaar vervoer wat lastiger. Zo staan niet alle schema’s online en zijn de bussen vaak heel oud en afgetrapt. Het duurt ook lang voordat je op de plek van bestemming aan komt. Omdat je bijvoorbeeld meerdere keren moet stoppen of overstappen. Ik had hier geen zin in.
Je kunt beter een auto huren. Dit is sneller en comfortabeler. Maar ook duurder en gevaarlijker. De wegen in Oeganda zijn niet heel goed en mensen rijden als gekken. Ik zag mezelf dit echt niet doen.
3. Veel aandacht
Er zijn weinig blanke mensen in Oeganda waardoor je enorm opvalt. Mensen zijn nieuwsgierig dus ze willen je graag even aanraken (vooral de kinderen). Dat is begrijpelijk maar ook wel een beetje eng. Vooral als je daar, zoals ik, niet zo van houdt. Als je alleen reist komen mensen sneller op je af dan wanneer je georganiseerd, met een gids reist.
4. Met een gids zie je meer
Ongelofelijk wat onze gids met zijn ‘blote ogen’ allemaal wist te spotten. Dat was mij zelf nooit gelukt. Ook wist hij heel veel te vertellen over het land en de cultuur.
Waarom niet georganiseerd naar Oeganda?
1. Kosten
Een georganiseerde reis is vaak een stuk duurder dan wanneer je het zelf allemaal regelt. Zeker in het geval van Oeganda. Dit is de duurste reis die ik ooit heb gemaakt.
2. Weinig flexibel
Bij een georganiseerde reis is alles van tevoren gepland. Het reisschema is niet flexibel. Je kunt niet zomaar zeggen “hé dit ziet er leuk uit, laten we daar een stop maken”.
4. Toeristisch
Georganiseerde reizen zijn vaak erg toeristisch. Je komt weinig in contact met locals en verblijft op plekken waar alleen maar toeristen verblijven. Ook het eten is vaak helemaal afgestemd op toeristen.
3. Groep kan tegenvallen
Als je een groepsreis boekt dan is het hopen dat er leuke mensen meegaan, want je zit wel lang met elkaar opgescheept. Gelukkig had ik een hele leuke groep in Oeganda.
Wat voor klimaat heeft Oeganda?
Oeganda ligt op de evenaar en heeft een subtropisch klimaat. Het is er het hele jaar lekker warm. En dankzij de twee regenseizoenen (maart- april en oktober-november) is het land erg groen.
Wat is de beste tijd om naar Oeganda te gaan?
In Oeganda regent het, het hele jaar door. Maar in het regenseizoen gaat het los! Het is aan te raden om die periode te ontwijken.
De beste tijd om naar Oeganda te gaan is de droge periode: december t/m februari of mei t/m september.

Is het veilig?
Oeganda is helaas niet het veiligste land ter wereld. Het heeft een rumoerige geschiedenis waarin de corrupte regering een grote rol speelt.
Milton Obote
Obote was in 1963 minister-president en betrokken bij goudsmokkel, samen met Idi Amin (militaire leider). Toen zij hiervoor op het matje moesten komen deed hij een staatsgreep. In 1966 schoof hij president Edward Mutesa aan de kant en schafte alle koninklijke deelstaten af. Hij vond dat alle buitenlanders het land uit moesten en zo werden arbeiders uit Azië, Kenia en Tanzania en alle blanken uitgezet.
Idi Amin
In 1971 werd Milton Obote afgezet door Idi Amin. Hij voerde een dictatoriaal regime in en iedereen die niet wilde meewerken werd onmiddellijk geëxecuteerd. In het begin was Amin populair onder een deel van de bevolking. Hij liet bijvoorbeeld een aantal tegenstanders van Milton Obote, die in de gevangenis zaten, vrij. Maar daarna begon hij met zuiveren. De Acholi en Lango bevolking, die Oboto hadden gesteund, werden vermoord. Net als belangrijke Oegandezen zoals twee ministers en een aartsbisschop. En in 1972 beval hij de Oegandees/ Indiase gemeenschap (80 duizend personen) om te vertrekken. Zogenaamd in opdracht van god. Toen zij weigerden werden ze vermoord.
In 1976 ondersteunde Amin een terroristische actie van Palestijnse en Duitse vliegtuigkapers. Hier is een film van gemaakt genaamd ‘7 Days in Entebbe’.
Idi Amin was een gevaarlijk persoon omdat hij onvoorspelbaar was en een god complex had. Hij gaf zichzelf bijvoorbeeld belachelijke titels zoals: Zijne Excellentie Veldmaarschalk Hadji Doctor Idi Amin Dada, President voor het Leven van Oeganda, drager van het Victoriaanse Kruis, lid van de Excellente Orde van de Bron van de Nijl en Veroveraar van het Britse Rijk in Afrika. Men denkt dat onder Amin’s bewind een half miljoen mensen zijn vermoord. Schijnbaar voerde hij soms mensen aan krokodillen en bewaarde hij hoofden in een koelkast. Jeffrey Dahmer style.
In 1978 viel Amins leger Tanzania binnen. Maar dat ging niet zo goed want uiteindelijk was het Amin die werd verdreven uit Oeganda.
Milton Obote werd daarna weer president. Men denkt dat zijn guerrilla-oorlog en schending van mensenrechten nog eens 100 duizend levens heeft gekost.
Yoweri Museveni
Sinds 1986 is Yoweri Museveni president van Oeganda. Onder zijn bewind is het land redelijk stabiel geworden en economisch gegroeid.
Joseph Kony
Er leven ongeveer 40 volken en stammen in Oeganda. Zo’n 84% is Christenen. Een klein deel is Islamitisch en slechts 1% behoort tot de traditionele gelovers (vooral op het platteland).
Van 1987 tot 2007 was het zogenaamde Verzetsleger van de Heer, onder leiding van van Joseph Kony, actief in het Noorden van Oeganda. Kony wilde een staat oprichten gebaseerd op de Tien geboden uit de Bijbel. Omdat hij mankrachten tekort kwam besloot hij kinderen te ontvoeren. Deze werden vervolgens ingezet als soldaat of seksslavin. Men denkt dat er in totaal 60 tot 100 duizend kinderen zijn ontvoerd. En meer dan 100 duizend mensen zijn op brute wijze vermoord. In 2007 werd Kony met zijn leger verdreven uit Oeganda. Hij vluchtte naar Sudan en Congo waar hij verder ging met zijn terreur.
In 2022 zijn de aantallen van de Lord of the Resistance Army (LRA) gelukkig flink afgenomen. Hopelijk wordt Kony nog een keer gevangen zodat hij eindelijk berecht kan worden door het Internationaal Strafhof (ICC).
COVID
Sinds COVID is er meer criminaliteit in Oeganda (vooral rond Kampala). En dat is logisch want mensen hadden er al niet veel en nu hebben ze nóg minder.
Tips om veilig te blijven in Oeganda
- Als je gaat zelfstandig gaat rondreizen dan raad ik je aan om goed de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Dan weet je precies wat er aan de hand is in het land en of het een goed idee is om erheen te gaan.
- Laat waardevolle sierraden thuis en loop niet te pronken met je dure camera of telefoon.
- De meeste lodges hebben geen kluisjes. Ik bewaarde mijn waardevolle spullen in mijn duffeltas en sloot die af met een hangslot.
- Boek een georganiseerde reis. Veiligheid is de voornaamste reden waarom ik als solo reiziger een georganiseerde groepsreis heb geboekt. Je gaat op pad met een Oegandese gids die precies weet waar hij wel en niet moet komen. En met een groep loop je minder risico.
- Als je wilt gaan backpacken dan zou ik kijken of je dat met iemand anders kunt doen. Of een groepje. In hostels ontmoet je vaak wel mensen maar in Afrika is dat anders omdat er gewoon veel minder mensen backpacken dan in Azië of Zuid-Amerika.
- Oegandezen houden er niet zo van om vastgelegd te worden zonder toestemming. Sterker nog, ze worden best wel boos als je dat doet. Dus, wil je een foto maken van iemand? Vraag dan eerst toestemming. En als het antwoord nee is, respecteer dat dan.
Onderstaande foto is gemaakt met toestemming van de moeders van de kinderen.

Heb je inentingen nodig?
Een vaccinatie tegen Gele koorts is verplicht als je naar Oeganda wilt. De GGD raadt verder aan om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A.
Malaria
In Oeganda kun je Malaria oplopen. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen en je kunt eraan dood gaan. Het is aan te raden om altijd onder een klamboe te slapen en producten te gebruiken met ten minste 40% DEET. Ik slikte daarnaast ook Malarone pillen. Je kunt dan nog steeds Malaria krijgen maar je gaat er in ieder geval niet aan dood.
Sommige mensen worden erg ziek van Malarone en kiezen er daarom voor om de pillen niet te slikken. Ik heb, voordat ik op reis ging, een recept aangevraagd bij de huisarts zodat ik ze thuis alvast een week kon uitproberen. Omdat ik er weinig last van had (geen rare dromen, geen diarree, geen hoofdpijn) heb ik besloten om ze gewoon te nemen.
Dit was wel een dure grap want de pillen kosten per stuk € 3 en voor het recept betaal je € 14 (in 2022). Wil je goedkoper pillen scoren? Kijk dan op Marktplaats of meldt je aan bij de Backpackers in Afrika Facebook groep. Hier worden regelmatig pillen aangeboden voor de helft van de prijs.
Je kunt ook kiezen voor de zogenaamde noodbehandeling. Dan slik je drie pillen achter elkaar als je ziek wordt en Malaria blijkt te hebben. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de GGD.
Corona
Ik reisde in de tijd van COVID naar Oeganda en moest een bewijs van vaccinatie tegen Gele koorts en Corona tonen.
Ebola
In Oeganda zijn ziektes aanwezig die we in Nederland (niet meer) hebben. Zoals Ebola. Het is aan te raden om goed het reisadvies van de overheid in de gaten te houden. Soms is er weer een uitbraak en wordt reizen afgeraden.

Met welke valuta betaal je in Oeganda?
De officiële munteenheid is de Oegandese Shilling. Je kunt alvast geld wisselen in Nederland maar het is voordeliger om geld te halen in het land zelf. Het is aan te raden om cash euro’s mee te nemen omdat de pinautomaten niet altijd werken. En als ze wel werken dan is er nog de kans dat je creditcard/ pinpas niet wordt geaccepteerd.
Aangezien ik cash heb gewisseld bij een kantoortje in Entebbe (tip van het reisbureau) kan ik niets zeggen over de pinautomaten op het vliegveld of elders in het land.
Is Oeganda duur?
Als je gaat backpacken dan hoeft een reis naar Oeganda niet duur te zijn. Er zijn genoeg simpele verblijven te vinden en eten en vervoer is goedkoop. Entree voor de natuurparken is waarschijnlijk het duurst. Zeker als een tripje naar de gorilla’s en chimpansees op de planning staan (€ 650 en € 230 in 2022).
Als je boekt met een reisbureau dan ben je duurder uit. Je verblijft dan natuurlijk in betere accommodaties en je reist comfortabel in een jeep met chauffeur. Vaak bezoek je met een georganiseerde reis zoveel mogelijk parken en daar betaal je ook voor. Daarnaast is het eten in de accommodaties vaak op toeristen gericht en dus ook duurder.
De mensen van het reisbureau moeten betaald worden, gidsen en porters moeten een fooi krijgen. Dat tikt allemaal lekker aan.
Ik ging georganiseerd naar Oeganda en het was de duurste reis die ik ooit heb gemaakt. Wil je weten wat ik heb betaald voor een groepsreis van 19 dagen in Oeganda? Check dan mijn kostenblog.
Wat eten ze in Oeganda?
In Oeganda wordt veel vis en vlees gegeten met rijst of aardappelen. Een bekend gerecht is Matoke. Dit zijn gekookte (groene) bananen die worden fijngestampt tot een soort moes. Blijkbaar moet je het eten met pindasaus en is het een vervanger voor rijst of aardappelen. Ik heb het één keer geprobeerd toen we onderweg ergens gingen lunchen en dat was geen succes. Smaakloos en erg taai. Maar ik at het droog, zonder saus. Misschien was dat het issue.
Langs de weg wordt veel vlees op stokjes verkocht. Ons werd afgeraden om het te kopen omdat wij andere hygiëne gewend zijn. We zouden er waarschijnlijk ziek van worden. In Afrika hangt het vlees gewoon buiten aan haken te wapperen. Dat zou in Nederland echt niet kunnen.
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken in Oeganda. Je kunt water in flessen kopen of je eigen drinkfles meenemen en (gratis) bij de lodges laten vullen.
Wat je écht moet proberen als je in Oeganda bent is Rolex. Dit is een groenten omelet gerold in een chapatti (soort tortilla). Wij hebben dit veel als lunch gegeten omdat je het makkelijk mee kunt nemen.
Genieten van mijn Rolex tijdens een lunch break in Queen Elizabeth National Park.

Welke taal spreken ze in Oeganda?
In Oeganda leven verschillende stammen en die hebben allemaal hun eigen taal. Er wordt ook Swahili gesproken maar de officiële taal is Engels. Leden van verschillende stammen spreken onderling ook Engels.
Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Oeganda?
Volgens de ANWB heb je geen internationaal rijbewijs nodig in Oeganda en wordt het Nederlands rijbewijs gewoon geaccepteerd.
Wat kun je verwachten van de safari’s in Oeganda?
Bekijk onderstaand filmpje en beoordeel zelf.